Scenariu de telenovelă! Cum s-a ajuns la cazul bebelușilor „infectați” de la Timișoara:

sursa foto: spitalul-municipal-timisoara.ro

O telenovelă cu de toate: jocuri politice, orgolii personale, decizii contestate, demiteri și 10 bebeluși declarați pozitivi la testarea pentru infecția cu coronavirus, din care cel puțin 5 au fost declarați sănătoși după refacerea testelor. Acesta este tabloul complet al întâmplărilor de la Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Timișoara. Un haos perfect, alimentat de informații incomplete și opinii subiective, în care atât Ministerul Sănătății, condus de un ministru politic, supus greșelilor politice, cât și procurorii au anunțat că vor să facă ordine.

Personajele: Spitalul Municipal din Timișoara este în subordinea Primăriei orașului, condusă de primarul Nicolae Robu, care este și președintele PNL Timiș. Managerul spitalului este Olimpia Oprea, medic ginecolog, care a lucrat înainte chiar în cadrul Maternității Odobescu, fostă candidată pe lista PNL pentru Consiliul Local Timișoara, conform pressalert.ro. Prefectul județului Timiș este Liliana Oneț, membru în Biroul Politic Județean Timiș al PNL. Direcția de Sănătate Publică (DSP), o altă instituție cu rol important în cele întâmplate, a fost condusă din 10 martie și până pe 6 aprilie de Mariana Rădulescu, fost director executiv al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș. Rădulescu a fost numită de fostul ministru PNL al Sănătății, Victor Costache, și a fost destituită, în urma izbucnirii scandalului legat de cei 10 bebeluși, de noul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru.

Faptele: Luni, 6 aprilie, seara, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că 10 bebeluși care s-au născut la Maternitatea Odobescu din cadrul Spitalului Municipal din Timișoara sunt infectați cu coronavirus, în timp ce testele făcute mamelor acestora au ieșit negative. Digi24.ro a informat că la Spitalul Municipal au fost recoltate probe de la bebeluși și de la mame în data de 01 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020. Nouă dintre mame, împreună cu nou-născuții lor, au fost externate în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară rămânând internată o singură mamă. În dimineața zilei de miercuri, 8 aprilie, GCS a comunicat că 5 dintre cei 10 bebeluși de la Maternitatea Odobescu, ale căror teste ieșiseră pozitive, au fost retestați pentru COVID-19, marți, 7 aprilie, iar rezultatele au ieșit negative. Pentru ceilalți cinci, din județele limitrofe (Arad și Hunedoara), se așteaptau încă rezultatele testelor.

Procurorii au deschis dosar penal. Procurorii din Timișoara au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „În cauză se efectuează cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire şi combatere a bolilor infectocontagioase şi implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS-CoV-2 (coronavirus) a unui număr de 10 nou-născuţi şi a altor 25 de persoane – cadre medicale, lehuze şi o gravidă, în cadrul Maternităţii Odobescu a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara”, se spune într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara. Comunicatul a fost emis pe 7 aprilie, înainte să apară informația că 5 dintre bebeluși au ieșit negativi la retestare.

Ce a spus șefa Spitalului Municipal din Timișoara? Conform ziuadevest.ro, Olimpia Oprea, managerul spitalului a declarat că este puţin probabil ca bebeluşii să fi fost infectaţi de asistente şi că este posibil ca rezultatele testelor să fie fals-pozitive! Oprea a explicat pentru mediafax.ro că s-au făcut presiuni (se deduce că din partea DSP Timiș) pentru a fi preluate și testele celor din județul Hunedoara, acesta fiind și un posibil motiv pentru întârzierea rezultatelor bebelușilor. „Pentru că e foarte grea aprovizionarea cu kituri (n.r. kituri de testare), aveam un număr redus de kituri pe care puteam să lucrăm, ne-au obligat să facem și pentru cei din Hunedoara. Am înțeles că și acolo era urgență dar mai urgență era să terminăm la bebeluși probele. Ne-au obligat să facem în paralel și pentru Hunedoara și de asta s-a întârziat mai mult cu bebelușii. Din cauza asta, probabil, au apărut acele rezultate. Eu cred că sunt fals-pozitive”, a afirmat managerul, citat de mediafax.ro.

Cum s-au petrecut, de fapt, lucrurile? Neavând un film exact al tuturor întâmplărilor legate de cazul celor 10 bebeluși de la maternitatea Odobescu, am încercat să corelăm declarațiile personajelor cu puținele informații confirmate oficial și să le așezăm în ordine cronologică.

Marți, 24 martie: Conform declarației managerului Spitalului Municipal, Olimpia Oprea, citată de digi24.ro, trei asistente de la Maternitatea Odobescu aflate în timpul serviciului s-au plâns de simptome specifice infecției cu coronavirus. Managerul a spus că ele au fost trimise acasă.

Joi, 26 martie: Șefa DSP Timiș, Mariana Rădulescu, numită în funcție de doar 16 zile, șochează. Într-o scrisoare adresată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar preluată de toată presa, Rădulescu spune că autoritățile locale sunt depășite de situație în lupta cu coronavirusul! Șefa DSP vorbește despre orgolii mărunte, pasarea responsabilității și teama de a asuma decizii logice și firești!

Vineri, 27 martie: Una dintre asistentele de la sala de nașteri a Maternității Odobescu a acuzat, la ieșirea din tură, simptome specifice COVID-19. Soțul acesteia, care lucra pe ambulanță, fusese testat pentru infecția cu coronavirus, a scris hotnews.ro.

Duminică, 29 martie: A venit rezultatul pentru soțul asistentei: infecție cu coronavirus.

Luni, 30 martie: nu există date certe apărute în spațiul public până acum, dar se deduce că mai multe cadre medicale din Maternitatea Odobescu au fost testate.

Marți, 31 martie: Conform site-ului tion.ro (timis online), 5 asistente din maternitate, de la care s-au luat probe cu o zi înainte, au fost confirmate pozitive. Managerul Olimpia Oprea, cu aprobarea Primăriei Timișoara, în subordinea căreia se află Spitalul Municipal, decide ca spitalul să intre în carantină. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu (PNL), a declarat că susține decizia managerului Oprea și a anunțat că 82 de persoane (personal medical și paciente), aflate în acel moment în maternitate, vor fi testate pentru infecția cu coronavirus, a relatat tion.ro.

Miercuri, 1 aprilie: Lucrurile încep să se complice. Cineva, nu se știe exact cine, a luat decizia ca Spitalul Municipal (implicit Maternitatea Odobescu) să fie redeschis a doua zi, pe 2 aprilie, de dimineață, după nici 24 de ore de carantină. Conform știri.tvr.ro, comunicatul care a precizat că spitalul iese din carantină aparține DSP Timiș. Site-ul debanat.ro a scris că decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) la propunerea DSP. Șefa DSP Timiș, Mariana Rădulescu, a dat publicității o scrisoare în care spune că a aflat din presă că Spitalul Municipal va fi redeshis, cum tot din presă a aflat că intră în carantină. Șefa DSP spune că hotărârea de intrare în carantină a fost luată de managerul spitalului, Olimpia Oprea, după o consultare/informare a prefectului Liliana Oneț. Tot Rădulescu a afirmat și că informația că decizia de redeschidere a spitalului a fost luată de CJSU la propunerea DSP este falsă. Conform Grupului de Comunicare Strategică, miercuri, 1 aprilie, au fost recoltate probele pentru testele celor 10 bebeluși și pentru mamele acestora.

Joi, 2 aprilie: Spitalul Municipal (deci și Maternitatea Odobescu) s-a redeschis. „Maternitatea este redeschisă, au fost sterilizate toate spațiile. S-a făcut testarea personalului medical, a pacientelor internate și a copiilor”, a declarat managerul Olimpia Oprea, citată de opiniatimișoarei.ro. Managerul s-a plâns, însă, că a cerut spijinul DSP, dar nu l-a primit. Conform pressalert.ro, Olimpia Oprea a comentat și faptul că șefa DSP neagă că ar fi propus redeschiderea spitalului. „A fost o videoconferință în care doamna directoare a spus că își asumă că, la acea oră, la acel moment, poate reîncepe activitatea la Maternitatea Odobescu”, a spus managerul Oprea, citată de pressalert.ro. O replică a directoarei DSP, Mariana Rădulescu, a fost redată de site-ul știrileprotv.ro: „nu a fost o decizie, m-am exprimat că managerul a luat o măsură abuzivă, negirată de DSP.” Începând cu data de 2 aprilie și până pe 4 aprilie au fost externați, de la Maternitatea Odobescu, 9 dintre cei 10 bebeluși, împreună cu mamele lor.

Duminică, 5 aprilie: Conform tion.ro, Direcția de Sănătate Publică Timiș a comunicat că în Maternitatea Odobescu au fost confirmate, în urma testărilor, 25 de cazuri de îmbolnăvire de COVID-19: 13 cadre medicale, 11 lăuze și o gravidă. În consecință, DSP i-a transmis conducerii Spitalului Municipal recomandarea ca să restrângă activitatea astfel încât să fie asigurate doar urgențele, să externeze pacienții a căror stare de sănătate permite acest lucru, să dezinfecteze toată unitatea sanitară, să asigure spații de izolare pentru pacientele nou-internate până la aflarea rezultatului testării pentru COVID-19, să izoleze contactele de familie pe o perioadă de 14 zile în cazul pacientelor externate la cerere. Menționăm că până duminică, 5 aprilie, 9 din cei 10 bebeluși, împreună cu mamele lor, fuseseră deja externați. Conform Grupului de Comunicare Strategică, pe 5 și pe 6 aprilie au fost prelucrate testele celor 10 nou-născuți și cele ale mamelor.

Luni, 6 aprilie: Grupul de Comunicare Strategică a anunțat oficial că, în urma prelucrării testelor, rezultă că 10 bebeluși născuți la Maternitatea Odobescu sunt infectați cu coronavirus. Mamele lor, testate și ele în același timp, sunt sănătoase. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru (PNL) a declarat că declanșează o anchetă epidemiologică la Spitalul Municipal din Timișoara și a destituit-o pe directoarea DSP Timiș, Mariana Rădulescu. În locul ei a fost numită Mihaela Vâlcovici. Libertatea.ro a scris că noua șefă a DSP este medic cadiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara și face parte din comisia de sănătate a PNL Timiș. Mihaela Vâlcovici a mai fost pe lista PNL Timiș pentru postul de director al DSP, susține debanat.ro.

Marți, 7 aprilie: Au fost retestați 5 dintre cei 10 bebeluși declarați pozitivi după primul test, iar rezultatele au venit chiar în cursul nopții. Reamintim că, managerul Spitalului Municipal din Timișoara, Olimpia Oprea, declarase că este posibil ca rezultatele la primele teste să fie fals-pozitive.

Miercuri, 8 aprilie: Rezultatele retestărilor spun că 5 din cei 10 bebeluși sunt, de fapt, sănătoși, ca și mamele lor. S-au refăcut testele și pentru ceilalți 5 bebeluși, aflați la domiciliile lor din Arad și Hunedoara.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked