13.04.2020, dimineața devreme: Rusia și vitamina C, un nou focar de COVID-19 și prețul ouălor de Paște.

sursa foto: Eugene Kolesnikov, pixabay

Rusia distribuie știri false legate de COVID-19, inclusiv în România. Țările producătoare de petrol vor scădea producția ca să nu se prăbușească prețul benzinei. De ce a ajuns județul Hunedoara a trecut pe locul 3, după Suceava și București la numărul de îmbolnăviri de COVID-19. Epidemia de coronavirus influențează prețul ouălor de Paște. Reguli noi și stricte în privința deceselor provocate de COVID-19. Un raport recent al specialiștilor americani arată că și încălțămintea răspândește virusul. MAI a distribuit o melodie compusă de Smiley și Cabron, dedicată celor din prima linie a luptei cu pandemia. Acestea sunt știrile dimineții de luni, 13 aprilie.

Cum profită Moscova de pandemie: știri false despre tehnologia 5G și vitamina C. Milioane de postări false referitoare la noul coronavirus circulă, în aceste zile, pe platformele de social media din lume, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, în condiţiile în care Rusia desfăşoară, în această perioadă, o amplă activitate de dezinformare împotriva ţărilor din UE, inclusiv România, scrie digi24.ro. Până în prezent, Comisia Europeană a identificat, prin intermediul unui site specializat în depistarea ştirilor false, nu mai puţin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei.

În unele cazuri, informațiile false au generat acțiuni violente ale celor care s-au lăsat influențați de ele. În Marea Britanie, opinia publică a fost șocată atunci când cetățeni britanici creduli au citit pe internet că noua tehnologie 5G ar fi de vină pentru răspândirea coronavirusului si au incendiat stâlpii pentru telecomunicaţii ai unei mari companii, și i-au atacat pe stradă pe angajații acesteia. De cealaltă parte a Europei, în România, alţi cetăţeni s-au lăsat convinşi că vitamina C reprezintă leacul-minune care te vindecă de Covid-19. Vitamina C administrată intravenos ar fi, astfel, un soi de super-aspirină a săracului, un mega-panaceu uşor de găsit şi procurat, dar mereu carotat de perfida şi atotputernica industrie Big Pharma.


Țările producătoare de petrol s-au înțeles. Ce se întâmplă cu prețul carburanților: Principalele state producătoare de petrol au convenit duminică, 12 aprilie, asupra unei scăderi a producţiei, în încercarea de a susţine preţurile pe fondul pandemiei cu noul coronavirus şi al unui „război” în acest domeniu între Rusia şi Arabia Saudită, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de digi24.ro. Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedere restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor, cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, adică aproximativ 30% din producţia mondială. O tăiere cu 10, chiar 15 milioane de barili pe zi nu va face însă mare diferență. Șocul de cerere pe această piață este atât de mare, încât nu mai poate fi gestionat printr-o tăiere coordonată, notează digi24.ro.

De ce a ajuns Hunedoara pe locul trei pe țară la numărul de infecții cu coronavirus: România are încă un focar de infecție într-un cămin de bătrâni, al treilea. De data aceasta, în județul Hunedoara, la Orăștie, unde testele de COVID-19 s-au întors pozitive pentru 21 dintre cei 30 de bătrâni internați acolo. Și cinci îngrijitori sunt bolnavi, informează digi24.ro. Ce se știe până acum este că doi dintre bătrânii internaţi la căminul din Orăştie s-au prezentat, pe 8 aprilie, la spitalul din localitate pentru probleme de sănătate. Deoarece prezentau şi formele unei infecţii respiratorii uşoare le-au fost prelevate probe şi pentru prezenţa virusului COVID-19, iar o zi mai târziu operaţiunea s-a extins la toţi rezidenţii căminului de bătrâni. Persoanele rezidente din căminul de bătrâni au vârste cuprinse între 61 şi 94 de ani. Cu aceste cazuri, județul Hunedoara a trecut pe locul 3, după Suceava și București la numărul de îmbolnăviri de COVID-19.

Ce prețuri vor avea ouăle ca urmare a epidemiei de COVID-19: Vânzările de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale vor fi mai mici în acest an cu circa 30% faţă de 2019, din cauza restricţiilor impuse de criza generată de noul coronavirus, iar preţurile vor fi similare cu cele de anul trecut, deşi costurile de producţie s-au majorat în 2020, susţine preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, citat de digi24.ro. În anii trecuţi, industria avicolă miza pe vânzări între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită. Datele statistice arată că un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum lunar de 20 până la 22 de ouă, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor „sare” la circa 30 de ouă. 

Cum se procedează în cazul unui deces provocat de COVID-19. Ce trebuie să știe rudele decedatului: Ministerul Sănătăţii a emis un nou ordin pentru protocolul în caz de deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus. Acesta explică și modul în care vor fi înmormântați cei decedați și stabilește ce au de făcut rudele celor care mor de COVID-19, transmite Mediafax, preluat de hotnews.ro. Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital sau medicul de familie, în cazul celor morți la domiciliu. Persoana decedată va fi transportată de la spital la morgă în saci impermeabili dubli. Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă, pus la dispoziție gratuit de către spital. Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecţie. În Protocol mai scrie că înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil cu sicriul sigilat. Familia sau reprezentanţii autorităţilor publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul.

Coronavirus pe talpa încălțămintei: Un raport publicat de Centrul de Control si Prevenire a Bolilor din SUA (CDC) arata ca noul coronavirus se raspandeste si prin incaltaminte. Raportul realizat de CDC are la baza probe prelevate la Spitalul Huoshenshan din Wuhan, informeaza New York Post, citat de ziare.com. Astfel, mai mult de jumatate din esantioanele de pe talpile pantofilor personalului medical de la Terapie Intensiva aveau urme de coronavirus in momentul testarii. În aceste conditii, este recomandat sa ne descaltam la intrarea in casa. Apoi, incaltamintea fie o spalam rapid sau, in cel mai rau caz, o lasam pe balcon sau in aer liber.

Melodie pentru eroi compusă de Smiley și distribuită de MAI. Ce vedete apar în clip: Smiley și Cabron au compus o piesă dedicată eroilor din linia întâi a luptei cu coronavirusul. În videoclipul melodiei apar Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, Nadia Comăneci, Simona Halep, Ianis Hagi, Victor Rebengiuc și medicul Radu Zamfir, informează g4media. „Piesa nu a fost scrisă pentru această situație, dar am decis să o lansez acum pentru că am simțit că e nevoie să le dăm curaj oamenilor din prima linie”, a spus Smiley pentru Digi24. Melodia a fost distribuită pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne: „Pentru cei din Linia Întâi cu dragoste, admirație și prețuire! Ei sunt Eroii zilelor noastre și avem datoria să-i protejăm fiind responsabili și solidari cu eforturile lor. Împreună reușim! Mulțumim Smiley Ianis Hagi Simona Halep Nadia Comaneci”


Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked