14.04.2020, dimineața devreme: avertismentul lui Arafat, banii de salarii și pensii și secretul Germaniei.

sursa foto: facebook.com/DrRaedArafat

În plină discuție despre nevoia prelungirii stării de urgență în România, Raed Arafat a spus că relaxarea restricțiilor ar avea efect devastator. Ministrul de finanțe, Florin Cîțu a afirmat că guvernul are bani, deocamdată, pentru salarii și pensii și nu e necesar să împrumute de la FMI. Google și Apple au dat lămuriri în plus despre aplicația care monitorizează răspândirea coronavirusului. Surse din guvern au dezvăluit căror demnitari li se vor tăia salariile. Un specialist a explicat de ce Germania are mai puține decese din cauza COVID-19 decât celelalte țări occidentale dezvoltate. Acestea sunt știrile dimineții de marți, 14 aprilie.

Arafat spune că relaxarea restricțiilor poate avea efect devastator. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu este de acord cu relaxarea restricțiilor în această perioadă, punând problema asumării unei creșteri accentuate a cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus. Secretarul de stat din MAI a afirmat că o relaxare mai devreme poate duce la rezultate „devastatoare”, scrie digi24.ro. Există în spațiul public opinii care spun că ar trebui să ne relaxăm, să ieșim din starea de urgență. „Dar dacă ne trezim că după Paște avem brusc o creștere a numărului de cazuri, cine își asumă? Dacă mai suportăm 2-3 săptămâni, e normal. Relaxarea acum ar fi precoce. Iar o relaxare prea devreme poate să însemne un rezultat devastator pentru noi”, a declarat Raed Arafat, la Antena3.

Cîțu afirmă că sunt bani de salarii și pensii, nu avem nevoie de FMI. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, la Digi24, că nu se pune problema unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). El a subliniat că România are o rezervă financiară pentru a face faţă următoarelor 4 – 5 luni. „În acest moment nu, nu discutăm despre aşa ceva. Avem un buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă. (…) Ne ajunge pentru 4-5 luni, cam aşa, chiar mai mult, dar nu pot da cifrele exacte. Un acord cu instituţiile financiare externe este ultimul luat în calcul”, a spus Cîţu. Ministrul a dat asigurări că nu vor exista probleme cu la plata la timp a salariilor, a pensiilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi pe care le are Ministerul Finanţelor, scrie digi24.ro.

Google și Apple, noi informații despre aplicația care luptă cu coronavirusul. Google şi Apple au oferit mai multe informaţii despre viitorul sistem de urmărire şi raportare al infectărilor, care va fi disponibil pe iPhone şi smartphone-urile cu Android şi care se va baza în cea mai mare măsură pe raportările făcute în funcţie de simptome, relatează news.ro. Săptămâna trecută, cele două mari companii anunţau că lucrează împreună la o infrastructură care va urmări prin Bluetooth contactele dintre oameni, pentru a realiza o hartă a răspândirii virusului şi a-i anunţa pe cei care au intrat în contact cu persoane infectate. Cele două companii au dat asigurări că serviciul este construit cu respectarea intimităţii utilizatorilor – nu se folosesc date de localizare furnizate de telefon, toate datele sunt gestionate local, creându-se un sistem descentralizat de urmărire, iar identificatorul personal va fi refăcut la fiecare 15 minute.

Guvernul va tăia salariile demnitarilor din Consiliile de Administrație. Executivul va tăia şi lefurile secretarilor de stat, pe lângă miniştri şi parlamentari, iar demnitarii care ocupă funcţii şi în companiile de stat vor resimţi şi mai puternic diminuarea veniturilor, potrivit unor surse politice, scrie adevărul.ro. Reducerea veniturilor în sistemul bugetar e subiectul cel mai disputat zilele acestea în rândul liberalilor, în condiţiile în care aceştia vor să ia măsuri care nu supere nici clientela de partid şi bugetarii, dar nici mediul privat şi opinia publică. „Trebuie găsită soluţia legislativă de a-i taxa mai ales pe aceia care deţin mai multe funcţii publice, pentru că sunt unii care primesc venituri din mai multe surse de la stat. De asemenea, clar trebuie să li se umble la salariu a celor din consiliile de administraţie sau din cele de supraveghere de la marile companii. Pe la ROMATSA, Romgaz şi mai sunt câteva, membrii ajung să ia lejer peste 10.000 de lei, fără să aibă vreo activitate clară (…)”, au precizat surse din PNL pentru Adevărul.

De ce coronavirusul a omorât mai puțini oameni în Germania. Germanii au, în ciuda numărului de infectaţi care se apropie de cel înregistrat în Italia, Spania sau Franţa, un număr mult mai mic de persoane care au decedat din cauza COVID-19. Karl Lauterbach, profesor de epidemiologie la Universitatea din Köln, a explicat care sunt punctele forte ale Germaniei în lupta cu virusul, scrie adevărul.ro. Lauterbach a enumerat pentru CNBC factorii care au determinat numărul mai mic de decese: „Cred că până acum am avut noroc, deoarece am fost loviţi de valul de noi infecţii mai târziu decât multe alte ţări europene, de exemplu Italia, Spania şi Franţa. În al doilea rând, primii oameni care s-au infectat în Germania erau mai tineri decât media populaţiei”. Lauterbach a menţionat că un al treilea factor care a ajutat Germania a fost o creştere lentă a numărului de infecţii, ceea ce a permis ca aceşti pacienţi să fie trataţi la instituţiile medicale de top din ţară, inclusiv unele dintre cele mai bune spitale universitare ale ţării. „În al patrulea rând, sistemul german de asistenţă medicală şi sistemul spitalicesc a fost modernizat de social-democraţi şi creştin-democraţi în ultimii 20 de ani (…) asta a însemnat că avem mai multe paturi de spital, mai multe ventilatoare, mai multe paturi de terapie intensivă, şi mai mulţi medici în spitale decât orice altă ţară comparabilă din Europa”, a concluzionat Lauterbach. 


Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked