16.04.2020, dimineața devreme: acordul MAI-BOR, vârful epidemiei în România și record de decese în SUA.

sursa foto: falco, pixabay

Mult discutatul acord dintre MAI și Patriarhia Română privind distribuirea luminii de Înviere și a paștilor a fost modificat: nu mai ieșim din case, primim lumina pe geam. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat când trebuie să ne așteptăm la vârful epidemiei de COVID-19 în România. În SUA s-a înregistrat un record de decese din cauza coronavirusului. Un manager de spital din Târgoviște a fost amendat pentru că angajații au ieșit în stradă ca să se închine la moaște. Guvernul Orban a anunțat ce ministere vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. Au apărut noi dovezi că autoritățile chineze au ascuns pericolul reprezentat de coronavirus timp de mai multe zile. Acestea sunt știrile dimineții de joi, 16 aprilie.

Acordul dintre MAI și BOR a fost modificat: nu mai ieșim din casă. Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat în seara de miercuri, 15 aprilie, că a avut o întâlnire cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ÎPS Daniel, în urma căreia au convenit noi măsuri pentru distribuirea către populație a Sfintelor Paști și a Luminii Sfinte, ținând cont de estimările epidemiologice recente, informează digi24.ro. Astfel, slujbele de la biserici se vor desfășura fără enoriași, în timp ce sfintele paști și lumina sfântă vor fi distribuite populației, la cerere, de către personalul clerical însoțit de maximum cinci voluntari, care vor avea echipament de protecție. Pâinea sfințită (paștile) se va distribui la domiciliul credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 17:00, și în prima zi de Paște, între 6:00 și 12:00, iar lumina sfântă se va distribui sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20:00. Oamenii vor primi lumină și pâine sfințită din pragul casei sau de la fereastră, iar în cazul blocurilor de locuințe, va fi desemnat un reprezentant care va avea echipament de protecție și care va distribui apoi celorlalți vecini.

Rafila anunță care va fi perioada critică a epidemiei în România. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că în prezent epidemia de coronavirus din România se situează oarecum într-o „zonă de platou”, pentru că avem în jur de 300 de cazuri noi zilnic, cu mici variații. Aparent, această fază de „platou” arată o stabilizare a situației, dar specialistul atrage atenția că este prematur să fie trasă asemenea concluzie. „Așteptăm perioada aceea, între 25 aprilie și 1 mai, ca să putem să vedem dacă într-adevăr ne aflăm în zona aceasta de platou sau vom asista la o creștere vertiginoasă a numărului de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, citat de digi24.ro. Cheia este dacă vom reuși să protejăm, din punct de vedere al transmiterii bolii, persoanele vârstnice, a subliniat Rafila, în contextul discuției despre o eventuală relaxare a restricțiilor cu ocazia Paștelui.

Record de decese în SUA. Statele Unite au înregistrat miercuri un nou record de aproape 2.600 de noi decese în 24 de ore ca urmare a îmbolnăvirii cu noul coronavirus, cel mai ridicat bilanţ înregistrat de o ţară, conform datelor anunţate de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP, citată de agerpres.ro. Astfel, pe teritoriul SUA, în intervalul orar 20.30, marţi, 14 aprilie – 20.30, miercuri, 15 aprilie, s-au produs 2.569 de decese, conform sursei citate. Aceste morţi cresc bilanţul total al deceselor la 28.326. În SUA au fost diagnosticate 637.000 de cazuri îmbolnăvire cu noul coronavirus, cel mai mare număr de cazuri înregistrate oficial pe glob.

Manager de spital amendat pentru că angajații s-au închinat la moaște. Managerul Spitalului Judeţean Târgovişte a fost amendat cu 20.000 de lei, după ce, marţi, 14 aprilie, zeci de angajaţi ai unităţii medicale au ieşit în stradă să se închine la moaştele Sfântului Nifon, noteză agerpres.ro. Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică al judeţului Dâmboviţa a anunţat că decizia a fost luată după apariţia în spaţiul public a mai multor informaţii şi fotografii. Arhiepiscopia Târgoviştei a organizat, marţi, în municipiu o procesiune cu moaştele Sfântului Nifon, „pentru încetarea pandemiei” de coronavirus. Procesiunea a trecut prin faţa spitalelor şi bisericilor. În faţa Spitalului Judeţean Târgovişte, mai mulţi angajaţi, unii echipaţi cu măşti, halate şi papuci de interior au ieșit în stradă. Inclusiv managerul spitalului era alături de angajaţii care s-au închinat la trecerea moaştelor, scrie agerpres.ro.

Rectificare bugetară: ce ministere vor primi mai mulți bani. Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat în seara zilei de miercuri, 15 aprilie, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o rectificare bugetară care ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Vor primi mai mulţi bani ministerele Sănătăţii, Muncii, Finanţelor, Lucrărilor Publice şi Internelor, informează news.ro. Rectificarea bugetară se bazează pe noua estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză care indică o contracţie de 1,9% a economiei Roimâniei în 2020. Deficitul bugetului general consolidat creşte în sumă absolută de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale şi a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale.

Autoritățile chineze au ascuns pericolul timp de șase zile. Documente interne obţinute de The Associated Press şi estimări ale experţilor bazate pe date retrospective arată că autorităţile chineze au ascuns timp de şase zile pericolul reprezentat de noul coronavirus şi au organizat în Wuhan, epicentrul pandemiei, un banchet pentru zeci de mii de oameni, informează news.ro. În a şasea zi de când oficialii chinezi au stabilit, în mod secret, că este posibil să aibă de-a face cu o pandemie, oraşul Wuhan din provincia Hubei a găzduit un eveniment la care au participat zeci de mii de oameni. În plus, milioane de persoane au călătorit în ţară – în aceeaşi perioadă – pentru Anul Nou chinezesc. Întârzierea de şase zile s-a adăugat celor aproximativ două săptămâni în care Centrul naţional pentru controlul şi prevenţia bolilor din China nu a înregistrat niciun caz din partea oficialilor locali, confirmă documentele obţinute de AP. În acea perioasă, între 5 şi 17 ianuarie, sute de oameni se prezentau la spitale din Wuhan, dar şi din ţară, notează news.ro. Guvernul chinez a negat în repetate rânduri că a ascuns informaţii în primele zile de la depistarea coronavirusului şi a susţinut că a raportat imediat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked