17.04.2020, dimineața devreme: examene online, restricții până în iulie și virusul creat în laborator.

sursa foto: gov.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat că examele de Evaluare și de Bacalaureat s-ar putea susține anul acesta online. Medicul Streinu-Cercel a estimat că restricțiile din România cauzate de epidemia de COVID-19 s-ar putea ridica în iulie. China este bănuită de trei țări importante că ar fi creat coronavirusul în laborator. Suedia este aproape de a obține imunitatea de grup. De teama epidemiei, bulgarii își închid capitala, Sofia, pentru a-i opri pe oameni să se deplaseze în perioada Paștelui ortodox. Premierul Orban a explicat cum se gândește guvernul să repornească activitatea economică în România. Un nou focar de infecții cu coronavirus a apărut la Spitalul Județean din Botoșani. Acestea sunt știrile dimineții de vineri, 17 aprilie.

Orban spune că examenele de Evaluare și de BAC s-ar putea da online. Într-un interviu la Digi24, prim-ministrul Ludovic Orban a explicat cum se gândește guvernul să redeschidă școlile. Orban au spus că există varianta redeschiderii graduale a școlilor, cu mai puțini elevi în clase, dar că Ministerul Educației analizează și varianta ca examenele de Evaluare și de BAC să se dea online. „Deschiderea școlilor depinde de cum evoluează dinamica infectărilor și de ceea ce facem pentru reducerea la maxim a infectărilor. Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar, sau neorganizarea examenelor. Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar”, a spus Orban, conform digi24.ro. Prim-ministrul a explicat, însă, că atingerea acestui obiectiv va depinde de contextul epidemiologic. „E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile și toate orele pe online și chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiții. Sunt și variante intermediare, de redeschidere graduală a școlilor. La noi sunt și clase pline. Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor”, a precizat șeful executivului.

Streinu-Cercel estimează când pot fi ridicate restricțiile. Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “prof. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a estimat joi, 16 aprilie, că, în contextul pandemiei de COVID-19, românii vor putea ieşi la muncă fără restricţii spre jumătatea lunii iulie. „Dacă stăm potoliţi în aceste patru – cinci zile, estimez că undeva la jumătatea lunii iulie. (…) Dacă nu stăm potoliţi, atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim”, a spus prof. univ. Streinu-Cercel, conform stirileprotv.ro. În opinia sa, după luna octombrie este de aşteptat un al doilea val de îmbolnăviri de COVID-19, prof. univ. Streinu-Cercel menţionând că evoluţia pandemiei are o formă grafică similară cu cea a unui dromader.

Prim-ministrul a explicat cum va fi reluată activitatea economică. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, 16 aprilie, într-un interviu pentru Digi24, că, după ce va trece vârful pandemiei de COVID-19, restricțiile vor fi păstrate, revenirea la normalitate urmând să se facă treptat, cu acele activităţi unde există un grad mic de risc. „Pregătim revenirea la normalitate, dar nu cred că se va putea produce dintr-odată. Relaxarea măsurilor impuse se va face gradual, în funcţie de datele pe care le avem și de riscul care va exista în privința răspândirii virusului. De asemenea, pregătim un set de măsuri de protecţie a cetăţenilor, chiar și după revenirea la normalitate. Vom redeschide acele activităţi în care riscurile de răspândire a epidemiei vor fi foarte mici. Această redeschidere a activităților economice de asemenea va fi graduală, nu cred că vom putea da drumul la toate activităţile economice care astăzi sunt oprite”, a declarat Orban, citat de digi24.ro.

SUA lansează din nou ipoteza coronavirusului creat în laborator în China. Guvernul american investighează ipoteza ca noul coronavirus să fi provenit, totuși, dintr-un laborator biologic din Wuhan. Președintele Donald Trump a confirmat informația după ce în presa americană au apărut știri despre acest lucru, scrie digi24.ro. The Washington Post a relatat că diplomaţii americani din China au vizitat în 2018 acel laborator, unde cercetătorii chinezi studiau coronavirusuri provenind de la lilieci. Și au avertizat apoi Departamentului de Stat despre lipsa unor măsuri de protecţie adecvate. Ulterior, Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, a declarat la un post de televiziune: „Simplul fapt că nu ştim răspunsul, faptul că China nu ne-a dat un răspuns, cred că este grăitor. (…) Guvernul chinez trebuie să spună adevărul, să-şi asume răspunderea pentru ce s-a întâmplat şi pentru faptul că nu ne-a informat mai devreme.” La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi, 16 aprilie, că există zone de umbră în gestionarea pandemiei de coronavirus de către China, declarând publicaţiei Financial Times că „evident, s-au întâmplat lucruri pe care nu le ştim.” Marea Britanie a avertizat și ea China că va trebui să răspundă unor „întrebări dure” cu privire la apariţia coronavirusului şi de ce nu a fost oprit mai devreme. 

Suedia este aproape să obțină imunitatea de grup. Epidemiologul suedez, Anders Tegnell, a declarat că în Stockholm şi alte zone ale Suediei care au avut un număr mare de infecţii cu noul coronavirus a început deja să se obţină imunitatea de grup, scrie mediafax.ro. „Avem motive să credem că am ajuns cel puţin la jumătatea drumului în obţinerea imunizării de grup fără a avea blocaje sociale şi, prin urmare, se pare că suntem destul de aproape de acest obiectiv în anumite părţi din Suedia”, a spus Tegnell joi, 16 aprilie, într-o conferință de presă. Specialistul a mai spus că se aşteaptă ca imunizarea de grup în Suedia să fie atinsă înainte de obţinerea unui vaccin pentru Covid-19. „Este greu de spus dacă se va atinge prima dată imunizarea de grup sau va apărea un vaccin. Dar eu aş paria pe faptul că vom atinge acel nivel de imunizare înainte ca un vaccin să fie disponibil”, a concluzionat epidemiologul suedez.

Bulgarii își închid capitala de Paște de teama epidemiei. Autoritățile bulgare au interzis joi, 16 aprilie, locuitorilor capitalei, Sofia, să părăsească oraşul pentru lungul weekend de Paştele ortodox, după o creştere a numărului cazurilor de COVID-19 în ţară, una din cele mai puţin lovite din Europa, relatează AFP, citată de agerpres.ro. „Cu începere de la miezul nopţii, interzicem pe termen nelimitat orice intrare sau ieşire din Sofia pentru toate autovehiculele de transport de pasageri”, a anunţat ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev, într-o conferinţă de presă. Restricţia a fost impusă după ce numeroşi locuitori din Sofia au decis miercuri şi joi să plece cu maşinile în provincie pentru weekendul de Paştele ortodox. Până în prezent, bulgarii au avut dreptul să se deplaseze, pe baza unor acte doveditoare, la locul de muncă, din motive medicale sau pentru a acorda ajutor unei rude bolnave. Ministrul de interne, Mladen Marinov, a denunţat însă faptul că mulţi bulgari au prezentat acte falsificate de derogare. „Peste 5.000 de şoferi au fost întorşi din drum pentru că nu au putut justifica necesitatea deplasării lor”, a spus ministrul.

Cum vrea Trump să ridice restricțiile din SUA. Președintele american, Donald Trump, a declarat joi, 16 aprilie, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, că este timpul ca „să se repornească America” după restricţiile impuse din cauza noului coronavirus, notează AFP, citată de agerpres.ro. Preşedintele a precizat că redeschiderea ţării va avea loc în etape, „stat cu stat” şi pe baza unor date „verificabile”, pentru a evita un nou val de contaminări. Prima etapă va putea fi declanşată atunci când un stat înregistrează o scădere a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile, iar spitalele sale nu mai sunt aglomerate de afluxul de pacienţi. Ea ar impune ca şcolile să rămână în continuare închise, ca şi barurile, în timp ce restaurantele şi cluburile de sport s-ar putea redeschide în anumite condiţii. Dacă nu va fi observat niciun puseu al pandemiei, va fi demarată faza a doua, în special cu redeschiderea şcolilor şi reluarea călătoriilor. Ridicarea restricţiilor şi izolării, în cea de-a treia fază, va interveni atunci când va fi confirmată absenţa resurgenţei pandemiei.

Focar de COVID-19 la Spitalul Județean din Botoșani. Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoșani are peste 100 de cazuri de medici şi asistenţi infectaţi cu coronavirus. Sunt aproape jumătate din cazurile de COVID-19 la nivelul întregului judeţ, scrie adevărul.ro. Mai precis din 290 de cazuri confirmate la nivel judeţean, 107 sunt medici şi asistenţi de la ”Mavromati”. La aceştia se mai adaugă încă 14 de la Spitalul Municipal Dorohoi. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât, Spitalul Municipal Dorohoi trebuia să trateze pacienţii non-COVID-19.   

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked