18.04.2020, dimineața devreme: preot și enoriași amendați, șomaj record și mega-concert online.

sursa foto: pixabay

Enoriași din Maramureș au sfidat restricțiile instituite de autorități pentru a preveni infectarea cu coronavirus și s-au dus la biserică. STS se implică în cazul atacului cibernetic aunțat de ministrul de finanțe Florin Cîțu. Agenția Fitch prognozează că șomajul se va majora cu 4,1% în România, cea mai mare creștere înregistrată vreodată. Vremea se răcește de Paște. Britanicii produc un vaccin împotriva coronavirusului pe care încă nu l-au testat. SUA au depășit pragul de 700.000 de îmbolnăviri de COVID-19. Mega-concert mondial online, în noaptea de sâmbătă, dedicat cadrelor medicale care se luptă cu pandemia. Acestea sunt știrile dimineții de sâmbătă, 18 aprilie.

Enoriași amendați pentru că au sfidat restricțiile și s-au dus la biserică. Mai precis, 31 de persoane au participat la slujba din Vinerea Mare la biserica din localitatea Recea, județul Maramureș, în ciuda restricțiilor impuse de autorități, informează digi24.ro. Sesizați, polițiștii au solicitat întreruperea slujbei religioase, iar preotul a fost sancționat contravențional cu suma de 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor ordonanței militare. Oamenii legii au controlat documentele tuturor participanților la slujbă. Aceștia aveau adeverințe completate, însă niciuna nu justifica prezența lor la adunarea publică. Enoriașii au fost înștiințați că vor primi amenzile acasă.

STS se implică în cazul atacului cibernetic anunțat de ministrul Cîțu. Serviciul de Telecomnunicaţii Speciale (STS) precizează că platforma pentru programul IMM Invest, care s-a blocat vineri, 17 aprilie, odată cu lansarea programului de credite garantate de stat pentru IMM, nu a fost proiectată, dezvoltată şi nici administrată de STS, iar autorităţile au cerut sprijin pentru creşterea nivelului de securitate în condiţiile utilizării simultane de un număr mare de utilizatori, scrie news.ro. Reamintim că site-ul s-a blocat imediat după ce ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a prezentat programul guvernului pentru IMM-uri. Ministrul a scris pe facebook că este vorba despre un atac cibernetic și a spus că vinovații vor fi prezentați public. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a explicat că la ora deschiderii platformei a avut loc o creştere bruscă a numărului de solicitări, care a atins un număr de 397.000 de accesări/minut, provenite din 132.000 de conexiuni. STS a transmis că reprezentanţii FNGCIMM au solicitat sprijin instituţiei  în vederea identificării unor soluţii de creştere a nivelului de securitate pe timpul exploatării platformei web de un număr mare de utilizatori simultan. „Sunt în derulare activităţile tehnice de preluare a site-ului https://www.imminvest.ro pe infrastructura Serviciului”, a anunţat STS.

Agenția Fitch anunță un șomaj record în România. Agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că a înrăutăţit de la „stabilă” la „negativă” perspectiva asupra ratingului de credit al statului român şi a reconfirmat totodată calificativul BBB, aferent datoriei guvernamentale româneşti pe termen lung în valută, fapt care menţine obligaţiunile de stat ale României în categoria celor recomandate pentru investiţii, scrie news.ro. Cei de la Fitch estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, mai mare decât prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară. Revizuirea perspectivei reflectă anticipaţia privind înrăutăţirea substanţială a finanţelor publice ale României pe termen lung, izbucnirea şi răspândirea pandemiei COVID-19 agravând o poziţie fiscală deja slabă, notează agenția de rating, citată de profit.ro. Agenţia estimează că România va suferi o contracţie economică de 5,9% în 2020 şi că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%, ceea ce va reprezenta cea mai mare creştere  înregistrată vreodată.

Vremea se răcește de Paște. Conform Administraţiei Naţionale de meteorologie (ANM), citată de adevărul.ro, duminică, în prima zi de Paşte, temperaturile scad, iar cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în prima parte a intervalului în jumătatea nordică a ţării, iar seara şi noaptea cu precădere în sud şi sud-est, unde local va ploua. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi însoţite de descărcări electrice, iar izolat se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 12 şi 24 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 0 şi 12 grade. Şi în Capitală, temperaturile scad uşor, însă vor continua să se situeze peste cele specifice datei. Luni, pe 20 aprilie, vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil în regiunile nord-vestice, dar va avea înnorări în rest, unde pe arii restrânse se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ploaie. La munte vor fi mai ales ninsori. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 20 de grade, iar cele minime, 5 şi 6 grade. Vremea va fi uşor mai rece în Bucureşti decât în mod normal pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări, cu o probabilitate mare ca trecător să plouă slab.

Britanicii produc un vaccin împotriva COVID-19 pe care încă nu l-au testat. Un milion de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de cercetători britanici, au fost deja lansate în producţie şi vor fi disponibile până în septembrie, deşi încă nu a început testarea acestui vaccin, a anunţat echipa de cercetători de la Universitatea Oxford, relatează Reuters, citată de agerpres.ro. Cercetătorii recrutează acum voluntari pentru testare preliminară (faza 1) şi recunosc că începerea producţiei vaccinului este o decizie riscantă, întrucât dozele produse vor fi inutile dacă în final se dovedeşte că vaccinul lor nu este eficient. „Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume”, a declarat presei Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford.

SUA au depășit pragul de 700.000 de infectări cu coronavirus. Statele Unite au depăşit pragul de 700.000 de cazuri înregistrate de COVID-19, potrivit bilanţului în timp real prezentat de Universitatea Johns Hopkins, citat de AFP. și preluat de agerpres.ro. SUA, care de la sfârşitul lui martie sunt ţara cea mai afectată de pandemie la nivel mondial, numără în prezent 700.282 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus şi 36.773 de morţi, potrivit Universităţii Johns Hopkins. Conform sursei, la ora locală 20.30 (sâmbătă, 00.30 GMT), se înregistraseră 3.856 de decese suplimentare în 24 de ore. Statele Unite sunt țara cu cei mai mulți morți din cauza coronavirusului, în faţa Italiei (22.745 de morţi), Spaniei (19.478) şi Franţei (18.681).

Mega-concert online dedicat cadrelor medicale care se luptă cu pandemia. Elton John, Pharrell Williams, Chris Martin, Paul McCartney, Billie Eilish, Celine Dion, Shawn Mendes, Camila Cabello, Usher, Stevie Wonder, Alicia Keys, Rolling Stones și mulți alții… Toate aceste staruri vor participa sâmbătă, 18 aprilie, la un mega-concert: „One World: Together At Home” (O singură lume: împreună acasă”), organizat de cântăreața americană Lady Gaga și de asociația Global Citizen, scrie digi24.ro. Lady Gaga şi organizaţia Global Citizen au strâns până acum peste 35 de milioane de dolari în beneficiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Concertul, gratuit, va fi difuzat pe rețelele sociale (Facebook, Twitter, YouTube etc), dar este preluat și de multe canale de televiziune din toată lumea. Va începe la ora 17:00, ora Los Angeles-ului (duminică, ora 3:00, ora României). Gazde vor fi Stephen Colbert, Jimmy Kimmel și Jimmy Fallon. Evenimentul este dedicat cadrelor medicale aflate în prim-planul luptei cu pandemia de coronavirus și Organizației Mondiale a Sănătății și se dorește a fi concertul „Live Aid” al noii generații. În 1985, la concertul Live Aid, s-a estimat că s-au uitat 1,9 miliarde de oameni, ceea ce însemna aproape 40 la sută din populația lumii.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked