19.04.2020, dimineața devreme: COVID-19 poate afecta creierul, ortodocșii sub restricții în toată lumea.

sursa foto: pixabay

Cercetările pe care le fac medicii americani arată că mulți pacienți care suferă de COVID-19 sunt afectați de o stare de confuzie importantă. În lipsa cadrelor medicale, trei pompieri au asistat la naștere o femeie dintr-o comună din Suceava. Ortodocșii din toată lumea se confruntă cu restricții mai mari sau mai mici în perioada Paștelui. Președintele american Donald Trump a sugerat din nou că virusul a fost răspândit de China. Prințul Charles s-a adresat românilor cu ocazia Paștelui și le-a mulțumit medicilor din România care lucrează în Marea Britanie. Acționarul majoritar al echipei de fotbal Dinamo București a anunțat că imediat după Paște va vinde clubul. Acestea sunt știrile dimineții de duminică, 19 aprilie.

Coronavirusul ne poate afecta creierul. Explicațiile medicilor americani. Medicii din New York care tratează pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au observat tot mai des apariţia unui alt simptom al bolii, pe lângă febră, tuse şi respiraţie îngreunată: unii dintre pacienţi sunt afectaţi de o stare de confuzie importantă, care îi face să nu mai ştie unde se află şi nici în ce an trăiesc, informează France-Presse, citată de agerpres.ro. Jennifer Frontera, neurolog la Spitalul Universitar Langone din Brooklyn, consideră că aceste manifestări ridică întrebări legate de impactul noului coronavirus asupra creierului şi sistemului nervos. În ediţia de săptămâna trecută a revistei publicate de Asociaţia Medicală Americană (JAMA), medicii au raportat că 36% dintr-un grup de 214 pacienţi chinezi prezentau simptome neurologice, care mergeau de la pierderea mirosului, la dureri de natură nervoasă şi până la accidente vasculare cerebrale (AVC), scrie digi24.ro. „Toată lumea spune că este o problemă de respiraţie, dar ea afectează şi ceva care ne este foarte preţios, creierul”, a declarat S. Andrew Josephson, şeful departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco. Mulți dintre pacienţii care supravieţuiesc ajung să consulte medici neurologi. „Vedem mulţi pacienţi în astfel de stări de confuzie”, a declarat Rohan Arora, medic neurolog la spitalul Long Island Jewish Forest Hills. El afirmă că 40% dintre cei care supravieţuiesc coronavirusului sunt vizaţi de astfel de episoade medicale. Acelaşi neurolog a constatat că revenirea la starea normală, pentru pacienţii cu COVID-19, pare să necesite mai mult timp decât pentru pacienţii care au supravieţuit unor crize cardiace sau unor AVC-uri.

Trei pompieri au asistat o femeie din Suceava care a născut. Trei pompieri au asistat naşterea unui copil, în localitatea Siminicea, judeţul Suceava. Cu ajutorul celor trei militari, mama a născut un băieţel perfect sănătos care a fost ulterior preluat de echipajul de Ambulanţă. Doi dintre pompierii care au asistat la naştere sunt din Bistriţa, dar s-au dus la Suceava pentru a ajuta pe durata pandemiei, scrie news.ro. „Colegii noştri, Tudor, Lucian şi Ciprian au acordat primul ajutor şi îngrijirile necesare unei femei aflată în momentul naşterii, apoi au predat mama şi bebeluşul echipajului de pe ambulanţa venită în sprijin”, a anunţat ISU Suceava. Potrivit sursei citate, băiaţelul este perfect sănătos şi a fost transportat la spitalul din Fălticeni.

Ce restricții au de Paște ortodocșii din mai multe țări. Peste 260 de milioane de creștini ortodocși sărbătoresc duminică, 19 aprilie, Paștele în condiții excepționale, autoritățile invitându-i, în general, să rămână acasă pentru a limita răspândirea noului coronavirus, scrie AFP, citată de hotnews.ro. Pentru a opri răspândirea Covid-19, Kirill, șeful Patriarhiei Moscovei a recomandat ca oamenii să urmărească de acasă serviciile religioase. Însă multe lăcașuri de cult vor fi deschise duminică în zeci de regiuni din Rusia. La Moscova, de departe principalul centru epidemic din această țară, serviciile vor avea loc în spatele ușilor închise.
Patriarhia ecumenică din Constantinopol, Turcia, a anunțat, de asemenea, că serviciile religioase vor fi închise publicului și difuzate pe internet. Aceeași situație e întâlnită în Cipru, Grecia, Serbia, Macedonia de Nord și chiar în Egipt, pentru cei peste 10 milioane de copți ortodocși. În România, bisericile rămân închise, dar voluntarii și preoții pot merge din ușă în ușă, păstrând distanța socială, pentru a distribui Paștele. În Bulgaria, lăcașurile de cult vor rămâne deschise, dar credincioșii care se aventurează în biserici trebuie să poarte o mască și să păstreze distanța socială.
În Georgia, adunările publice vor fi autorizate în bisericile mari, restul urmând să fie închise publicului. În Ucraina, președintele Volodymyr Zelensky i-a invitat pe credincioși să rămână acasă, în timp ce Biserica Ortodoxă i-a încurajat pe credincioși să se întâlnească în aer liber. În Belarus, dimpotrivă, mitropolitul Pavel a recomandat adepților săi să nu iasă, în timp ce președintele Alexander Lukashenko a anunțat că va merge la slujba de Paște cu toate riscurile.

Trump sugerează din nou că virusul a fost răspândit de China. Preşedintele Donald Trump a afirmat sâmbătă că Beijingul ar trebui să suporte consecinţe, fără a preciza de ce tip, dacă a fost „responsabil cu bună ştiinţă” pentru pandemia cu noul coronavirus, relatează agerpres.ro, care citează agenția Reuters. „Dacă a fost o greşeală, o greşeală este o greşeală. Dar dacă ei au fost responsabili cu bună ştiinţă, da, vreau să spun, atunci sigur că ar trebui să fie consecinţe”, a declarat Trump reporterilor în cadrul briefingului de presă zilnic. Donald Trump şi mai mulţi oficiali din anturajul preşedintelui american au criticat dur China pentru lipsă de transparenţă după izbucnirea epidemiei noului coronavirus în Wuhan. Sâmbătă, liderul de la Casa Albă a continuat să pună sub semnul îndoielii veridicitatea bilanţului deceselor cauzate de COVID-19 dat publicităţii de China. Criticată intens, China și-a revizuit, vineri, în mod semnificativ bilanțul epidemiei din Wuhan, adăugând 1.300 de decese. 

Prințul Charles le-a transmis românilor un mesaj de Paște. Cui a mulțumit în mod special. Prinţul de Wales s-a adresat românilor într-un mesaj video cu ocazia Paştelui ortodox, în care evocă actuala criză sanitară şi îşi exprimă dorinţa de a reveni în România, dar şi de a se întâlni din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie, scrie agerpres.ro. Mesajul începe cu prințul Charles adresându-se în românește „Doamnelor și domnilor” și se încheie cu urarea „Hristos a înviat!” rostită de prințul de Wales tot în românește. Acesta a ținut să le mulțumească în mod special românilor din Marea Britanie care joacă un rol indispensabil în sistemul de sănătate de acolo și în căminele de bătrâni. „În ceea ce mă priveşte, abia aştept ca la un moment dat, în viitor, să revin în România, o ţară care are un loc atât de special în inima mea, dar şi să mă întâlnesc din nou cu membri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie”, spune prințul Charles în mesaj.

Negoiță a spus că este de acord să vândă Dinamo după Paște. Membrii „Asociației Dinamoviști pentru Dinamo” (ADPD) i-au făcut o ofertă lui Ionuț Negoiță, acționarul majoritar al clubului de fotbal, prin care și-au exprimat dorința de a achiziționa clubul, scrie digisport.ro. După ce asociația, din care face parte și fostul mare jucător și antrenor Cornel Dinu, a anunțat că este dispusă să o cumpere pe Dinamo, Ionuț Negoiță a dezvăluit că și-a dat acordul. „Da, sunt de acord cu intenția ADPD, astfel că le-am transmis reprezentanților asociației un mail prin care îi învit să semnăm, marți după Paște, contractul de vânzare cumpărare al pachetului de acțiuni. Am vorbit deja cu notarul să pregatească actele”, a declarat Negoiță pentru prosport.ro.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked