20.04.2020, dimineața devreme: bătăi de stradă, ridicarea restricțiilor și berea în pericol!

sursa foto: pixabay

Scandal cu focuri de armă în cartierul Rahova din București, transmis live pe facebook după modelul patentat în noaptea de Înviere. Bătăi de stradă cauzate de consumul de alcool în Săcele și Ploiești. Medicul Alexandru Rafila ne spune când și în ce condiții ar trebui să fie reluată activitatea în România. UE a stabilit criterii valabile în toate țările membre pentru relaxarea restricțiilor. Polonia a înregistrat un record de cazuri noi de îmbolnăviri de COVID-19 exact cu o zi înainte să suspende unele dintre măsurile luate ca urmare a epidemiei. Berea și băuturile răcoritoare sunt în pericol să își piardă acidul din cauza coronavirusului. Acestea sunt știrile dimineții de luni, 20 aprilie.

Scandal în Rahova după modelul patentat în noaptea de Înviere. Poliția, Jandarmeria și luptători SAS au intervenit în forță, duminică seară, în cartierul bucureștean Rahova, în timp ce o petrecere care nu respecta ordinele de restricție era în toi. La sosirea forțelor de ordine lucrurile au degenerat și, pe fondul violențelor, s-a făcut și uz de arme. Înainte de intervenția Poliției, după modelul patentat în alte localități în noptea de Înviere, cei care organizau petrecerea au transmis live pe Facebook de la „eveniment”, scrie hotnews.ro. „Să vină poliția! Să mor io că îi răstorn! Revoluție! Să vină militarii! Să vină Iohannis!”, sunt doar câteva din strigările pe care cei din filmare le-au transmis. Poliția Capitalei a informat că, în urma folosirii armamentului, nu a fost nimeni rănit și că 37 de persoane implicate în conflict au fost duse la audieri. Potrivit polițiștilor, conflictul a fost unul spontan, fiind declanşat pe fondul consumului de alcool.

Bătaie în stradă la Săcele și la Ploiești. Mai multe persoane s-au luat la bătaie, în prima zi de Paște, pe o stradă din Săcele, județul Brașov. A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor și jandarmilor pentru a-i calma pe scandalagii, scrie digi24.ro. Surse locale au declarat că bătaia s-a pornit în urma consumului de alcool. Polițiștii au identificat 18 persoane care au fost implicate în conflict și pe care le-au dus la secție pentru a fi audiate. În urma scandalului, 6 persoane au primit îngrijiri medicale la fața locului, iar o persoană a fost transportată la spital, refuzând internarea. Unul dintre polițiștii sosiți la locul conflictului a tras două focuri de armă în plan vertical. După aceeași rețetă, tot pe fondul consumului de alcool, a izbucnit un conflict și în cartierul Mimiu din Ploiești, unde forțele de ordine au fost solicitate să intervină printr-un apel la 112. La sosirea polițiștilor, scandalagiii s-au retras în curte și au început să arunce cu diverse obiecte.

Rafila spune cum și când trebuie reluată activitatea în România. Epidemia de COVID-19 din România încă nu și-a atins vârful. Autoritățile estimează că acesta se va înregistra în următoarea săptămână, când numărul total al îmbolnăvirilor ar putea fi între 12 și 14.000 de cazuri. Profesorul Alexandru Rafila spune, însă, că este momentul în care trebuie gândită o strategie coerentă de reluare a activității, scrie digi24.ro. „Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate. Se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte din măsuri. (…) Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state”, a declarat Alexandru Rafila. 

UE a stabilit criterii și pentru relaxarea restricțiilor. Planul Uniunii Europene cu recomandări privind suspendarea graduală a restricţiilor împotriva epidemiei de COVID-19 conţine o serie de criterii de monitorizare epidemiologică şi acţiuni coordonate la nivelul statelor membre, relatează digi24.ro. UE spune că trei seturi de criterii sunt relevante pentru a evalua dacă este momentul pentru relaxarea măsurilor de izolare: 1. Criterii epidemiologice, care arată că răspândirea bolii a scăzut semnificativ și s-a stabilizat pe o perioadă îndelungată. 2. Capacitatea suficientă a sistemului de sănătate, indicată, de exemplu, de rata de ocupare în unitățile de terapie intensivă, numărul adecvat de paturi de spital, etc. 3. Capacitatea de monitorizare adecvată, inclusiv capacitatea de testare la scară largă necesară pentru a detecta și monitoriza răspândirea virusului.

Polonia, record de îmbolnăviri fix înainte să relaxeze restricțiile. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Polonia a înregistrat duminică, 19 aprilie, cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 în 24 de ore, cu 545 de noi infectări, exact cu o zi înainte de relaxarea unora dintre restricţii, scrie agenția Reuters, citată de digi24.ro. Autoritățile deciseseră că parcurile şi pădurile să fie redeschise începând de luni, iar limitarea numărului de persoane care vor fi permise în magazine să fie relaxată. Însă multe restricţii, cum ar fi acoperirea gurii şi a nasului şi purtarea mănuşilor de plastic în magazinele alimentare, precum şi închiderea şcolilor vor rămâne în vigoare. Duminică, Polonia a înregistrat 9.287 de infecții confirmate de la debutul epidemiei şi 360 de decese.

Berea și sucurile, în pericol să-și piardă acidul. Berea şi băuturile răcoritoare sunt în pericol să îşi piardă acidul, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează Reuters, citată de mediafax.ro. Pandemia a dus la reducerea cererii de benzină la pompe cu peste 30%, iar dioxidul de carbon folosit pentru băuturile carbogazoase era obţinut în urma procesării etanolului în benzină. Lipsa de cerere pentru etanol a provocat o creştere a preţului pentru dioxidul de carbon, astfel că producătorii de băutări sunt puşi în dificultate. Nu mai puţin de 34 din totalul de 45 de întreprinderi care procesează etanolul în Statele Unite şi vând dioxid de carbon au fost obligate să îşi întrerupă sau să îşi reducă producţia, pe fondul scăderii cererii după izbucnirea epidemiei.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked