21.04.2020, dimineața devreme: ÎPS Pimen infectat, prețul benzinei la pompă și avertismentul OMS.

sursa foto: pixabay

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru coronavirus și a fost adus la Institutul Matei Balș din București. Ministrul economiei spune că prețul la pompă al benzinei va scădea în România datorită prăbușirii prețului petrolului mondial. Organizația Mondială a Sănătății transmite un avertisment serios: ce e mai rău abia urmează! Scandal și bătăi la Codlea în care un jandarm și trei polițiști au fost răniți. Președintele Donal Trump suspendă imigrația în SUA. Uzinele Dacia vor relua producția pe bază de voluntariat. Proteste și contraproteste în Statele Unite față de ridicarea restricțiilor impuse ca urmare a epidemiei de COVID-19. Acestea sunt știrile dimineții de marți, 21 aprilie.

Arhiepiscopul Sucevei infectat cu coronavirus. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen, a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus, a confirmat luni seară Grupul de Comunicare Strategică. ÎPS Pimen are simptome severe de pneumonie, a adăugat sursa citată. Acesta a fost transferat la București, la Institutul Matei Balș, cu un elicopter, împreună cu un alt pacient, scrie hotnews.ro. Potrivit Monitorului de Suceava, ÎPS Pimen are o formă de boală medie, care poate evolua însă, având în vedere vârsta de 90 de ani a arhiepiscopului. Celălalt pacient care a venit cu același elicopter la București are o formă foarte gravă de boală, fiind intubat, potrivit aceleiași surse. Arhiepiscopul Pimen, instalat ca episcop al Sucevei din anul 1991, a fost în centrul mai multor controverse după Revoluție încoace. Una dintre ele este legată de demersurile de intrare în posesie a peste 160.000 de hectare de pădure din județul Suceava, demers pierdut în 2017 definitiv în instanță. Nu este singurul proces pierdut. În 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, scrie hotnews.ro.

Ministrul economiei: Se reduce prețul benzinei la pompă. Prețul atât de scăzut al petrolului pe piețele americane este un semn prost pentru economia globală, a spus Virgil Popescu, ministrul Economiei. Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministrul a declarat că necesarul României este asigurat, în mare parte, din țiței de import și că prețul acestuia va scădea, având în vedere situația petrolului american. „Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. (…) Repet, nu este, pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, un lucru neapărat bun că prețul scade, pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piață, nu există consum în Europa, nu există consum în lume și asta înseamnă că economia nu merge”, a spus Virgil Popescu, citat de digi24.ro.

OMS: Ce e mai rău abia urmează! Organizația Mondială a Sănătății a venit cu cel mai serios avertisment de până acum. „Nu vă relaxați! Ce e mai rău abia urmează”, a transmis într-o conferință de presă directorul general al instituției. Semnalul de alarmă vine în contextul în care tot mai multe țări au pus în aplicare planuri de ieșire din izolare, scrie digi24.ro. „Ce e mai rău abia urmează. Haideți să prevenim o tragedie! Ne confruntăm cu un virus pe care mulți încă nu-l înțeleg. Multe țări foarte dezvoltate au tras concluzii greșite pentru că n-au știut despre ce e vorba și au intrat în încurcătură. Noi am avertizat chiar și statele dezvoltate, le-am spus că acest virus le va lua prin surprindere. Și așa a fost!”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

Scandal la Codlea cu polițiști răniți. Noi scene violente în stradă au avut loc luni noapte, de această dată într-un cartier de romi din Codlea. Polițiștii și jandarmii au intervenit pentru a calma spiritele, fiind atacați cu lopeți. Potrivit Poliției Brașov, un jandarm și mai mulți polițiști au fost răniți, informează hotnews.ro. Potrivit presei locale, scandalul a avut loc în cartierul Mălin din Codlea, unde mai multe persoane au început să se bată în stradă. Polițiștii locali au ajuns primii și au încercat să-i despartă pe romii care se loveau cu obiecte contondente, apoi la afața locului au fost trimise și alte echipaje de polițiști și jandarmi. Doi polițiști au fost loviți cu lopețile în cap de către scandalagii. Poliția Brașov a anunțat că în total 4 oameni din forţe de ordine, 3 polițiști și un jandarm, au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar două persoane implicate în incident au fost transportate la spital.

Trump suspendă imigrația în SUA. Preşedintele american Donald Trump a anunţat într-un mesaj publicat pe Twitter că va suspenda temporar imigraţia în Statele Unite, scrie news.ro. Liderul de la Casa Albă a scris: „Având în vedere atacul Inamicului Invizibil, dar şi din nevoia de a proteja slujbele minunaţilor noştri cetăţeni americani, voi semna un Ordin Executiv pentru a suspenda temporar imigraţia în Statale Unite”. „Inamicul invizibil” este apelativul folosit de Trump în ultimele zile pentru coronavirus. 

Dacia reia producția pe bază de voluntariat. Producătorul auto Dacia urmează să îşi reia producţia progresiv începând de marţi, 21 aprilie, pe bază de voluntariat, urmând ca din data de 4 mai, să demareze activităţile ambelor uzine, Uzina Mecanica şi Şasiuri şi Uzina Vehicule, scrie news.ro. „În acord cu partenerii sociali şi din respect pentru protejarea şi siguranţa angajaţilor, toate măsurile sanitare de protecţie în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricaţie derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activităţile de producţie ale celor două uzine vor fi reluate pe bază de voluntariat: Uzina Mecanica şi Şasiuri este pregătită să redemareze activitatea în echipă redusă de lucru; Uzina Vehicule va relua producţia în departamentul Presaj, în două schimburi”, arată un comunicat publicat pe site-ul companiei. „Aceste măsuri care ţin de igienizare şi securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajaţii vor fi informaţi despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătăţii lor şi a colegilor”, se subliniază în comunicat.

Proteste și contraproteste în SUA față de ridicare restricțiilor. Epidemiologii americani preconizează o nouă creștere bruscă a cazurilor de Covid-19 pe fondul protestelor americanilor față de măsurile de distanțare socială. Protestele continuă să se răspândească în țară, fiind susținute chiar de către președintele Donald Trump. În același timp, în SUA au apărut și contramanifestații față de protestele anticarantină, scrie The Guardian, citat de hotnews.ro. Luni, 20 aprilie, mai multe asistente s-au strâns în Harrisburg, Pennsylvania, unde au loc proteste împotriva distanțării sociale. Asistentele au avut pancarte îndemnând oamenii să stea acasă. Manifestații împotriva carantinei au avut loc și în alte state, Texas, Wisconsin, Ohio, California, Minnesota.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked