22.04.2020, dimineața devreme: data deschiderii școlilor, ceartă în PNL și surpriza din economie.

sursa foto: pixabay

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că şcolile din România s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie și că va avea o discuție despre asta cu ministrul educaţiei. Ceartă în ședința conducerii PNL din cauza comunicării și a rezultatelor din sondaje. Peste 1000 de cadre medicale din România infectate cu coronavirus. Ministrul de finanțe, Florin Cîțu afirmă că economia stă mai bine decât se aștepta. Număr record de decese în Statele Unite din cauza epidemiei de COVID-19. Purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în Timișoara, nu însă și pe stradă. Acestea sunt știrile dimineții de miercuri, 22 aprilie.

Ministrul sănătății a spus data când s-ar putea deschide școlile. Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat în seara zilei de marți, 21 aprilie, că şcolile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, o discuţie pe această urmând să aibă miercuri cu ministrul educaţiei, Monica Anisie, scrie hotnews.ro. Tătaru a adăugat că în cadrul întrevederii cu ministrul educaţiei va discuta despre detaliile legate de revenirea copiilor la şcoală. „Tot ce înseamnă circuitul copiilor, dacă vom face mai multe schimburi, dacă vor fi mai puţine ore, dacă vom avea acele biocide, dacă vom avea şi măscuţe, dar efectiv sunt protocoale pe care le stabilim şi le vom adapta la nevoile momentului”, a precizat ministrul sănătății la Antena 3. Pe 7 aprilie, ministrul educației, Monica Anisie, declara că reluarea cursurilor în școli va avea loc după încetarea stării de urgență, iar probele scrise la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2020 ar putea fi organizate în luna iulie. Starea de urgență instituită prin decret expiră pe 15 mai.

Ceartă în ședința PNL, partidul scade în sondaje. În ședința BEX al PNL, desfășurată marți seara, mai mulți lideri din conducerea liberalilor i-au criticat pe miniștri pentru lipsa de comunicare. Cele mai dure reproșuri le-au făcut prim-vicepreședintele Rareș Bogdan și liderul deputaților PNL, Florin Roman. „Atâta timp cât aflăm de la TV măsurile guvernului nostru eu nu mai ies public”, le-ar fi transmis Bogdan, conform unor surse participante la discuție, citate de digi24.ro. Acesta i-a criticat în special pe miniștri de la Agricultură, Muncă și Economie. „Suntem rupți în două. Voi la guvern și noi, fiecare cum putem. La TV nu mai merg ca să aflu de acolo ce decide guvernul și să mă fac de minune”, ar fi reproșat și Florin Roman. În cadrul ședinței, premierul Ludovic Orban a prezentat și cifrele din sondaje. Conform datelor prezentate de premier, PNL se află într-o ușoară scădere. Unele sondaje dau partidul la 38-40%, în timp ce alte cercetări sociologice arată că PNL ar avea 35% în sondajele de opinie, notează digi24.ro.

Peste 1000 de cadre medicale infectate în România. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că în prezent există 1.033 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus, înregistrându-se şase decese în rândul acestora. „Sunt cei care au fost în linia întâi, sunt cei care au pus mai presus de viaţa lor viaţa celorlalţi şi ţin să le mulţumesc tuturor”, a spus Nelu Tătaru la Antena 3, citat de hotnews.ro. Ministrul a precizat că toate cadrele medicale care lucrează cu pacienţi bolnavi de Covid-19 beneficiază de un spor pentru condiţii neprevăzute, situaţia urmând a se schimba după starea de urgenţă.

Cîțu afirmă că economia stă mai bine decât se aștepta. Impactul crizei coronavirusului asupra economiei românești a fost mai mic decât în alte țări europene, iar România va ieși mai bine din această criză decât se prevedea, deoarece multe companii și-au adapat producția, a spus la Digi24 ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. „Până acum, rezultatul arată că impactul asupra economiei și al sănătății românilor a fost mai mic decât în alte țări. Economia României va ieși din această criză mai bine decât ne așteptam. M-am uitat la ce s-a întâmplat în ultima lună, la cum au răspuns companiile mari după acel apel de a-și plăti taxele dacă au bani în cont și se vede în aprilie că se plătesc taxele. 90% din companiile din România sunt IMM-uri. Am văzut că își fac reconversia și  produc măști, biocide, încearcă să producă ventilatoare. Au răspuns foarte bine și am încredere în economia României că va fi o economie mai puternică”, a spus Cîțu, citat de digi24.ro.

Număr record de decese în SUA din cauza coronavirusului. Numărul morţilor în decurs de 24 de ore din cauza Covid-19 a crescut brusc, marţi, în Statele Unite, ajungând la o valoare-record: 2.804. Este cel mai grav bilanț înregistrat în SUA într-o singură zi, de la izbucnirea pandemiei, și vine după ce în precedentele trei zile fusese cu mult mai scăzut, neatingând pragul de 2.000 de decese, potrivit datelor culese de worldometers.org și prezentate de digi24.ro. Numărul cazurilor nou depistate de infectare cu coronavirus a crescut cu 25.985, dar nu reprezintă un vârf. Se depășește însă un prag psihologic, de 800.000 de cazuri. Astfel, până în prezent, Statele Unite au depistat 818.744 de persoane pozitive la noul coronavirus. Dintre acestea, 45.318 au murit (19.693 la New York), fiind de departe țara cel mai greu lovită în această pandemie. Practic, în nici două luni, Statele Unite au înregistrat o treime din numărul de cazuri depistate la nivel mondial (care au depășit pragul de 2,5 milioane).

Purtarea măștilor, obligatorie la Timișoara. Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie începând de miercuri în Timișoara, în mijloacele de transport public și în totate spațiile închise. Se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura, scrie digi24.ro. Hotărârea a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență (CSU) din Timișoara. „Pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara se instituie obligativitatea persoanelor de a purta mască și mănuși pe mijloacele de transport public și în spațiile închise ale structurilor publice și private în care se desfășoară relații cu publicul”, se arată în decizia CSU Timișoara. Decizia nu spune nimic despre obligativitatea purtării măștilor pe stradă. Vor exista trei zile în care nu se vor aplica amenzi.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked