23.04.2020, dimineața devreme: banii de salarii și pensii, note pentru școala online, vești pentru cei peste 65 de ani.

sursa foto: pixabay

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a spus că pot apărea probleme cu plata salariilor și pensiilor, dacă execuția bugetară nu este bună. Marcel Vela, ministrul de interne, a declarat că va schimba programul în care persoanele peste 65 de ani pot merge la cumpărături. Ministrul educației a anunțat că participarea elevilor la cursurile online este obligatorie și că vor primi și note. Tratamentul cu plasmă al bolnavilor de COVID-19 este gata să înceapă. OMS îi avertizează pe cei care vor să relaxeze restricțiile. Dosar penal pentru un preot din Cluj care a lăsat enoriașii în biserică de Paște. Acestea sunt știrile dimineții de joi, 23 aprilie.

Ministrul de finanțe, precizări despre plata salariilor și pensiilor. Plata salariilor, a pensiilor, dar și investițiile vor avea probleme, dacă execuția bugetară (încasarea veniturilor și efectuarea cheltuielilor) nu este bună, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Toate cheltuielile au un semn de întrebare asupra lor”, a spus ministrul miercuri seară, la Realitatea Plus, notează agerpres.ro. Întrebat dacă pensiile vor fi majorate în septembrie, ministrul finanțelor a răspuns că banii sunt în buget, dar totul va depinde de execuţia bugetară. „Totul depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum va fi situaţia atunci. Acum două luni nu ştiam că o să avem un deficit de 6,7% în această perioadă. (…) În acest moment nu avem de ce să discutăm despre pensii, pentru că la rectificare nu s-au luat banii de acolo”, a declarat Cîțu. Ministrul a adăugat că toate cheltuielile vor avea un semn de întrebare asupra lor dacă execuţia bugetară nu este bună. „Investiţiile vor avea un semn de întrebare asupra lor, la plata salariilor va fi o problemă şi acolo”, a precizat acesta. Referitor la o posibilă creştere de taxe şi impozite, ministrul finanţelor a spus că ar fi o greşeală, la fel cum şi o scădere a acestora ar fi o greşeală. „Ar fi o greşeală foarte mare să creşti taxele. În acelaşi timp, ar fi o greşeală foarte mare şi să le scazi, pentru că ai nevoie şi de venituri la buget. Trebuie să păstrezi echilibrul. (…) Nu au nevoie nici companiile, nimeni nu are nevoie de şocuri pe partea de fiscalitate”, a explicat Florin Cîțu.

Ministrul de interne umblă la restricțiile celor peste 65 de ani. Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că are în analiză o relaxare a restricţiilor pentru persoanele peste 65 de ani, iar intervalul orar în care acestea pot merge la cumpărături va fi mutat mai de dimineaţă, informează hotnews.ro. „Avem în analiză o relaxare a programului persoanelor de peste 65 de ani. A venit şi căldura şi probabil intervalul orar 11.00 -13.00 nu este cel mai nimerit. Va fi mutat mai în prima parte a zilei coroborat şi cu faptul că la magazine, în prima parte a zilei, beneficiaţi de condiţii mult mai propice pentru a fi protejaţi în sensul în care supermarketurile sunt igienizate, dezinfectate la primele ore”, a spus Marcel Vela într-un videoclip pe Facebook, în care a răspuns întrebărilor puse de cetăţeni. El a adăugat că ia în calcul o nouă evaluare și pentru un interval orar spre seară sau după-amiază pentru persoanele peste 65 de ani.

Elevii vor primi note pentru școala online. Ministrul educației, Monica Anisie, a declarat că în timpul în care școala se defășoară online, elevii pot primi note de la profesori, iar apoi, când se vor întoarce la școală, nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă este este vorba despre elevi minori, scrie digi24.ro. Monica Anisie a dat miercuri un ordin de ministru privind organizarea cursurilor în perioada în care școlile sunt închise, acesta conţinând o serie de măsuri obligatorii pentru desfăşurarea procesului de învăţare online. „Referitor la note, da, elevii pot fi notați la momentul în care acești elevi revin la cursuri, pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă vorbim despre minori”, a precizat ministrul. Monica Anisie a subliniat că toți elevii care au mijloace (computer, tabletă, smartphone, acces la internet) sunt obligați să participe la cursurile online. Pentru elevii care nu au mijloace de comunicare online, ordinul de ministru prevede inclusiv posibilitatea ca ei să primească în custodie computere sau tablete aflate în inventarele şcolilor. Părinţii ar urma să răspundă material pentru acestea. 

Când începe tratamentul cu plasmă al bolnavilor de COVID-19. Românii infectați cu coronavirus vor fi tratați cu plasmă luată de la pacienți vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Ordinul de ministru prin care se stabilește protocolul de recoltare a fost semnat miercuri de ministrul Nelu Tătaru. Recoltarea se va realiza în centrele de hematologie coordonate de Institutul de Hematologie și Transfuzii. Spitalele vor avea protocoale de colaborare cu aceste centre de transfuzii. Le vor furniza o listă cu pacienți vindecați, respectând toate criteriile de protecție a datelor. Apoi, aceste centre vor contacta pacienții vindecați și, dacă aceștia își dau acordul (este un act voluntar), vor fi programați pentru consult și donare, a explicat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, citat de digi24.ro. Terapia cu plasmă cu anticorpi se va aplica pacienților critici din secțiile ATI. În paralel, medicația acestor pacienți în stare critică este păstrată, a precizat secretarul de stat. Terapia se va aplica în toate spitalele din țară, dar acestea trebuie să obțină în prealabil avizul Comisiei ATI a Ministerului Sănătății. Două aparate pentru prelevare de plasmă sunt deja montate în centrele de transfuzii din București și Iași, iar încă un aparat se monta miercuri în Timișoara. Medicii care vor opera aceste aparate vor face câteva ședințe de training, iar primele prelevări se vor face în prezența celor de la firma producătoare. Orizontul de timp pentru aplicarea propriu-zisă a terapiei este de o săptămână, maximum două, a spus Dragoș Garofil.

OMS, avertisment pentru cei care vor să relaxeze restricțiile. Lumea este departe de a scăpa de noul coronavirus, care a ucis peste 180.000 de oameni, a avertizat miercuri directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agerpres.ro. „Mai avem un drum lung de parcurs. Acest virus ne va însoţi mult timp”, a atras atenţia șeful OMS într-o conferinţă de presă online transmisă de la sediul agenţiei ONU din Geneva. „Multe din epidemiile din Europa de Vest par să fie stabile sau în scădere”, dar „constatăm tendinţe ascendente îngrijorătoare în Africa, America Centrală şi de Sud şi în Europa de Est”, a subliniat Ghebreyesus. „Unul dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntăm astăzi este indulgenţa” în faţa pandemiei, a adăugat șeful OMS.

Dosar penal pentru un preot care a lăsat enoriașii în biserică. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor în cazul unui preot care a permis accesul enoriaşilor într-un lăcaş de cult din Cluj-Napoca, scrie hotnews.ro. „În data de 22.04.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul penal nr. 2264/P/2020, dosar în care se desfăşoară cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., constând în aceea că în zilele de 18.04.2020 şi 19.04.2020, o persoană având calitatea de preot, a permis accesul enoriaşilor în incinta locaşului de cult, cu ocazia oficierii unor slujbe religioase, nerespectând astfel măsurile de prevenire şi combatere a infectării cu virusul SARS-Cov-II, dispuse de autorităţi”, se arată într-un comunicat difuzat miercuri de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked