24.04.2020, dimineața devreme: relaxarea din 15 mai, estimarea lui Cercel și prețul măștilor produse în România.

sursa foto: pixabay

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că, din 15 mai, oamenii se vor putea deplasa liber, dar vor trebui să respecte, în continuare, distanțarea socială. Șeful guvernului a spus că restaurantele vor rămâne închise și după 15 mai, însă hotelurile vor putea să-și înceapă activitatea. Adrian Streinu-Cercel a vorbit din nou, după o perioadă de pauză: el a spus la Antena 3 când crede că se va termina pandemia de COVID-19. Comisia anti-COVID de la Ministerul Sănătății, din care tocmai a fost demis Streinu-Cercel, are doar un rol consultativ. Ministrul economiei a spus câte măști de protecție poate produce România și cât vor costa acestea. Nou record de decese în SUA din cauza COVID-19. Șeful Poliției Bolintin, destituit pentru că a bătut un om. Acestea sunt știrile dimineții de vineri, 24 aprilie.

Relaxarea din 15 mai: plimbarea, în grupuri de maximum 3 persoane. Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că deşi oamenii se vor putea plimba şi nu vor mai avea nevoie de declaraţie, după 15 mai, vor exista şi anumite restricţii. Se va respecta în continuare distanţarea socială şi plimbările vor fi admise, dar în grupuri de maxim 3 persoane, relatează mediafax.ro. „Anunţul preşedintelui este clar. Se vor elimina restricţiile la libera circulaţie. Cetăţenii se vor putea mişca liber, vor putea ieşi din casă. Această măsură se aplică tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor de peste 65 de ani. Sigur că vor trebui respectate nişte reguli, reguli de distanţare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de 3 persoane, să poarte mască. Să poarte măşti la birou, spații comerciale, mijloace de transport în comun, la locul de muncă”, a spus Orban la postul B1Tv.

Din 15 mai se redeschid hotelurile, dar nu și restaurantele. Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seara, că după data se 15 mai, când se vor relaxa restricţiile, hotelurile se vor redeschide, însă în privința restaurantelor, autoritățile fac, încă, analize pentru a stabili dacă acestea pot relua activitatea, notează mediafax.ro. „Când se vor relaxa măsurile va exista o mişcare mai mare a cetăţenilor, va exista o posibilitate de reluare cel puţin a sectorului hotelier. În ceea ce priveşte reluarea activității la restaurante suntem încă într-o analiză foarte serioasă. Pentru că noi, înainte să relaxam anumite măsuri, facem o anchetă epidemiologică. Nu pot să dau un orizont de timp, nu ştim când se vor redeschide”, a declarat Orban la postul B1Tv.

Streinu-Cercel estimează când se va termina pandemia. Adrian Streinu-Cercel a afirmat, într-un interviu acordat pentru Antena 3, că omul va câştiga, „cu siguranţă”, lupta cu coronavirusul, „dar cu pierderi foarte mari”, scrie news.ro. Întrebat când se termină pandemia, Streinu-Cercel a spus: „Cred că prin 2022”. Acesta a mai adăugat că vaccinul împotriva coronavirusului ar putea să apară în 2021, „spre toamnă”. Cercel a anunţat că în România se va primi o moleculă care să fie folosită în tratarea pacienţilor cu COVID-19, după ce a fost utilizată şi în est, inclusiv în China.

Comisia din care a fost demis Cercel are rol consultativ. Adriana Pistol, noua șefă a Comisiei anti-Covid-19 din Ministerul Sănătății, funcție în care l-a înlocuit pe Adrian Streinu-Cercel, a declarat la Digi24 că această comisie nu a fost înființată de foarte mult timp, ci cu „vreo două săptămâni în urmă”, timp în care comisia a avut „două întâlniri”. „Această comisie are un singur rol, are un rol de documentare științifică pentru Ministerul Sănătății și de asemenea, Ministerul Sănătății poate solicita opinia științifică a acestei comisii vizavi de anumite aspecte legate de această boală. Pe de altă parte, comisia poate avea și inițiative de a propune ministrului sănătății anumite protocoale și proceduri de lucru, în funcție de situația la momentul respectiv”, a explicat medicul Adriana Pistol, citată de digi24.ro. Titulatura exactă a comisiei din fruntea căreia a fost schimbat Adrian Streinu-Cercel este Comisia de management clinic și epidemiologic al Covid-19. Vicepreședintele acestei comisii este profesorul Alexandru Rafila. Potrivit agerpres.ro, membri ai comisiei sunt: prof. univ. dr. Dorel Săndesc, Florin Dumitru Mihălţan, dr. Cristian Grasu, Simona Pârvu, conf. dr. Simin Florescu, prof. dr. Victoria Aramă, conf. dr. Daniela Piţigoi, prof. univ. Cristian Vlădescu, şef lucrări – Musta Virgil Filaret, şef lucrări dr. Silviu Dumitrescu, prof. dr Daniel Coriu.

Cât vor costa măștile de protecție produse în România. Ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat joi la Digi24 că în curând România va putea produce un milion de măști de protecție pe zi, iar prețul indicat de producători este de aproximativ 2 lei fără TVA. Pe de altă parte, ministrul a mai spus că nu crede că este cazul plafonării prețului la măști, pentru că acesta oricum a mai scăzut și va fi reglementat de piața liberă. „Vom avea minim un milion de măşti zilnic. În două companii, asta e foarte important, e vorba doar în două companii. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă toate aceste dispozitive medicale, să știm exact, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. De 2 lei va pleca de la ei, probabil că 2 lei fără TVA va fi şi preţ către populaţie”, a spus Virgil Popescu, citat de digi24.ro. Ministrul a declarat că prioritatea numărul 1 este ca, până la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la o companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătura necesară producerii acestor măşti. El recomandă companiilor care ar vrea să producă măști să nu folosească mașinile clasice de cusut, pentru că ar fi greu de obținut o productivitate mulțumitoare, ci să achiziționeze linii automate care pot face mii de măști pe oră.

Nou record de decese în SUA din cauza COVID-19. Epidemia de COVID-19 a provocat 49.759 de decese în Statele Unite, după ce în ultimele 24 de ore s-a înregistrat unul din cele mai ridicate bilanţuri, conform datelor furnizate joi seara de Universitatea Johns Hopkins, informează Agerpres, preluată de hotnews.ro. De miercuri până joi seara, pe teritoriul SUA s-au înregistrat 3.176 de decese provocate de COVID-19, reprezentând cel mai ridicat bilanţ zilnic înregistrat până acum la nivel global de la începutul pandemiei. În aceeași perioadă au fost raportate 26.971 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, bilanţul total ajungând la 866.646, conform sursei citate. În pofida cifrelor care continuă să fie îngrijorătoare, mai multe state, printre care Texas, Vermont şi Georgia au decis să înceapă relaxarea măsurilor restrictive, autorizând deschiderea anumitor magazine.

Șeful Poliției Bolintin, destituit pentru că a bătut un om. Șeful Poliției Bolintin Vale, acuzat că a snopit în bătaie un bărbat lipsit de apărare, a fost schimbat din funcție. În plus, Ministerul de Interne va trimite Corpul de control la IPJ Giurgiu, anunță digi24.ro. Incidentul a avut loc în urmă cu aproape o săptămână, însă imaginile care surprind bătaia au fost făcute publice abia joi. În filmare se vede cum un bărbat întins pe jos este lovit în mod repetat și înjurat de un polițist în civil, în fața altor polițiști și militari, care nu intervin în niciun fel. Bătăușul este chiar șeful poliției Bolin Vale, care e acum cercetat penal pentru purtare abuzivă.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked