25.04.2020, dimineața devreme: deschiderea școlilor, cutremur lângă Galați și când a început să circule virusul.

sursa foto: pixabay

Medicul Alexandru Rafila descrie modul în care vor fi deschise școlile după 15 mai. Ce vor trebui să facă elevii și studenții. A fost cutremur în zona seismică Vrancea, foarte aproape de Galați. Apar din ce în ce mai multe indicii că virusul a circulat în Europa încă înainte de izbucnirea pandemiei. Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, le transmite un mesaj, dar și o atenționare lucrătorilor sezonieri români din Germania. Procurorul șef al Parchetului General spune că epidemia de COVI-19 a adus și un nou tip de corupție. OMS informează că aproape jumătate dintre decesele cauzate de coronavirus au fost în azilele de bătrâni. Acestea sunt știrile dimineții de sâmbătă, 25 aprilie.

Rafila spune cum se vor deschide școlile. Într-o intervenție la Digi24, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a vorbit despre variantele luate în calcul privind redeschiderea școlilor. Alexandru Rafila spune că din punctul său de vedere, primii care ar trebui să revină la cursuri ar trebui să fie studenții și elevii de liceu, pentru că ei pot respecta mai ușor aceste măsuri de prevenție (purtarea măștii, măsuri de igienă etc.), scrie digi24.ro. Programul acestor unități de învățământ trebuie însă regândit. Profesorul Rafila precizează că trebuie găsită o soluție în care doar jumătate din efectivul unei clase sau al unei grupe să fie la ore în același timp. Se poate face prin programe alternative sau prin prelungirea programului actual și fiecare școală poate decide flexibil o astfel de formulă. În ceea ce-i privește pe copiii mai mici, în cazul lor utilizarea măștilor o să fie dificilă, pentru că ei nu înțeleg din ce cauză trebuie ținute. Autoritățile române se vor uita ce fac și alte țări, mai ales că România are un decalaj în privința epidemiei. „Eu aș începe cu universitățile, eventual cu liceele și în faza a doua să introducem posibilitatea repornirii la gimnazial și primară. Elementul esential o să fie numărul de elevi din clasă. E bine să nu depășim numărul de 15 elevi, ca să permitem spațierea lor în clasă”, a subliniat Alexandru Rafila. El a arătat că și pauzele vor trebui decalate, astfel încât să nu iasă toți elevii odată. Totodată, la intrarea în școli și facultăți, elevilor și studenților li se va lua temeratura.

Cutremur în apropiere de Galați. Un cutremur cu magnitudine 5 s-a produs sâmbătă noaptea, în zona seismică Vrancea, scrie news.ro. „În ziua de 25.04.2020, la ora 01:04:18 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Galați un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.0, la adâncimea de 23 de km”, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 66 km NV de Galati, 79 km NV de Brăila, 87 km SE de Bacău, 142 km S de Iaşi, 147 km E de Braşov, 154 km NE de Ploieşti, 163 km SV de Chişinău, 194km NE de Bucureşti, 195km SV de Tiraspol, 210 km NV de Constanţa. Magnitudinea locală (ml) a fost introdusă de Richter în 1935 și provine de la faptul că definiția și relația de calcul se pot aplica pentru cutremure care se produc la distanțe de până la maximum 600 de km. Magnitudinea locală este cunoscută publicului larg ca magnitudinea Richter.

Coronavirusul a circulat în Europa înainte de izbucnirea pandemiei. Sunt din ce în ce mai multe indicii că noul coronavirus se instalase în multe țări cu mult înainte de ceea ce s-a considerat a fi momentul de început al propagării sale în respectivele state. În Italia, Spania și Franța, autopsiile și studiile arată că urmele coronavirusului trebuie căutate cu mult înainte de declararea oficială a epidemiei, scrie digi24.ro. În Franța, primul pacient purtător de coronavirus a fost diagnosticat la 23 ianuarie. Însă data oficială de declarare a epidemiei este 27 februarie. Și în Germania primul caz de coronavirus a fost depistat la 28 ianuarie, dar epidemia a început să se manifeste intens abia la începutul lunii martie.  Primele îmbolnăviri de COVID-19 din Italia datează din ianuarie, conform unui studiu ştiinţific prezentat vineri, a informat Reuters, preluată de Agerpres. Italia a început testarea populației după diagnosticarea primului pacient local, la 21 februarie, în Codogno, o mică localitate din regiunea Lombardia. Cazurile şi decesele au luat amploare imediat după aceea în Italia, oamenii de ştiinţă bănuind că virusul era prezent, dar neobservat, de câteva săptămâni. Transmiterea comunitară a coronavirusului în Spania a început la jumătatea lunii februarie, conform rezultatelor preliminare ale unei cercetări făcute de specialiști. Guvernului spaniol a admis existenţa transmiterii comunitare a virusului abia la începutul lunii martie.

Ambasadorul Hurezeanu, mesaj către sezonierii români din Germania. Ambasadorul român în Germania, Emil Hurezeanu, transmite un mesaj pentru românii care muncesc în această țară, în special pentru lucrătorii sezonieri. Îi îndeamnă pe cei care întâmpină probleme sau abuzuri să le semnaleze direct ambasadei din Berlin sau consulatelor generale de la Stuttgart, München și Bonn, scrie digi24.ro. Hurezeanu atrage atenția că este o perioadă dificilă, cu multe restricții. Tocmai de aceea, ambasadorul român îi roagă pe cei care ajung în Germania să respecte restrictiile impuse de statul german. „Sigur, nu sunt excluse abuzurile din partea angajatorilor, bunăoară se critică des faptul că fermele ar ține mai mult decât este rezonabil cărțile de identitate. Ele sunt în mod firesc necesare acestora pentru întocmirea formalităților contractuale și pentru înregistrarea în fața autorităților locale, dar trebuie înapoiate imediat ce acestea au fost încheiate. Altfel, reprezentanții diplomatici și consulari vor semnala de îndată că documentele de identitate aparțin de drept statului român și sunt în posesia exclusivă a titularilor lor. Există și alt fel de probleme: autoritățile germane se văd nevoite să caute cetățeni români care au părăsit carantina și care pot reprezenta un risc epidemiologic pentru sănătatea publică. Ambasada României la Berlin atrage atenția că și aici, în Germania, ca și în România, aceasta este o faptă deosebit de gravă. În acest context, apreciem că ideile de exacerbare a conflictelor sau, mai grav, de părăsire a locului desemnat de carantină (spre ex. pentru a căuta de lucru în alte ferme), reprezintă o formă de iresponsabilitate. Persoanele care fac acest lucru se expun riscului unor consecințe penal-administrative și financiare majore și asupra cărora, odată pornite mecanismele instituționale specifice, nu mai putem avea niciun fel de influență”, se spune în mesajul ambasadorului României în Germania. Reacția vine după ce mai mulți lucrători sezonieri români au semnalat abuzuri din partea angajatorilor din domeniul agricol.

Procurorul general spune că a apărut un nou tip de corupție în vremea epidemiei. Procurorul general al României, Gabriela Scutea, anunţă că procurorii fac verificări în legătură cu achiziţii făcute în perioada stării de urgenţă şi că urmăresc inclusiv sursele publice, cum ar fi articolele de presă, pentru a vedea dacă sunt indicii privind comiterea unor fapte penale, scrie news.ro. „Poate în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia aceea clasică, plicul pentru doctor. Acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul şef al spitalului, ceea ce este mai trist”, afirmă şefa Parchetului General într-un interviu acordat Digi 24. Gabriela Scutea i-a încurajat pe cei care au cunoştinţă despre săvârşirea unor fapte penale să facă sesizări în perioada în care este valabilă starea de urgenţă. „Ar fi preferabil ca astfel de sesizări să vină în timpul stării de urgenţă şi să putem interveni în timp real asupra unor situaţii”, a mai spuns procurorul general.

Jumătate dintre decesele din cauza COVID-19 au fost în azilele de bătrâni. Aproape jumătate dintre cazurile de decese din cauza coronavirusului din Europa s-au petrecut în aziluri de bătrâni, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS a spus că aceste cifre arată o imagine profund îngrijorătoare în ceea ce privește pandemia. El a spus că guvernele trebuie să continue să acorde îngrijire adecvată cetățenilor în vârstă. „Ce se întâmplă este o tragedie umană inimaginabilă”, a adăugat el. Cifrele vin în contextul în care în Marea Britanie s-a descoperit că 2000 de aziluri de bătrâni au devenit focare de infecție cu coronavirus. De asemenea, aproape jumătate dintre noile infecţii cu noul coronavirus detectate în Italia luna aceasta au avut loc în aziluri de bătrâni, a informat un studiu oficial, citat de agerpres.ro.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked