26.04.2020, dimineața devreme: moartea lui Kim Jong-un, Trump l-a sunat pe Iohannis și seceta scumpește pâinea.

sursa foto: pixabay

Tabloidele din întreaga lume scriu că liderul Coreei de Nord, Kim Jog-un ar fi murit după o operație nereușită la inimă. Președintele SUA, Donald Trump, l-a sunat pe președintele Klaus Iohannis ca să discute despre pandemia de COVID-19 și i-a promis ventilatoare pentru dotarea spitalelor românești. La Arad a fost ridicat în șapte zile un spital de campanie pentru bolnavii infectați cu coronavirus. A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza. Numărul deceselor din cauza COVID-19 la nivel mondial a trecut de 200.000. Pâinea se va scumpi la toamnă din cauza secetei. Acestea sunt știrile dimineții de duminică, 26 aprilie.

Tabloidele scriu că liderul nord-coreean, Kim Jong-un a murit. Tot mai multe speculații în privința soartei liderului nord-coreean Kim Jong-un au început să apară sâmbătă, după ce unele tabloide internaționale, citând surse destul de vagi din China, Japonia sau Hong Kong, au scris că acesta s-ar afla în comă, după o operație de cord nereușită, sau chiar că ar fi murit. Sunt informații greu de verificat, dar care au fost alimentate de o știre a agenției Reuters potrivit căreia China a trimis o echipă de medici la Phenian, scrie digi24.ro. Totuși, guvernul din Coreea de Sud, cel mai bine informat despre ceea ce se petrece în Coreea de Nord vecină, a dat asigurări că Kim Jong-il este în continuare la conducerea țării. La Washington, președintele Donald Trump a refuzat să comenteze zvonurile, iar serviciile monitorizează atent toate informațiile. Zvonuri că Kim Jong-un (a cărui vârstă nu este cunoscută precis, dar se crede că ar avea 36 de ani ) ar fi suferit o operație cardiovasculară și că ar fi în stare gravă circulă de mai multe zile. Asta, după ce acesta nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a partidului. Ulterior au apărut și zvonurile că liderul nord-coreean ar fi murit. Ele s-au intensificat după o informație publicată sâmbătă de o directoare adjunctă a unui canal de televiziune de la Hong Kong, HKSTV. Alte tabloide au citat o revistă din Japonia, Shukan Gendai, care afirma că liderul nord-coreean ar fi în comă, într-o stare „vegetativă”, după o operație nereușită pe cord. Sursa informației ar fi fost chiar un medic din echipa trimisă de China la Phenian. Presa oficială din Coreea de Nord nu a spus nimic până acum în legătură cu motivele absenței lui Kim de la evenimentele publice. Pe de altă parte, în trecut, Phenianul a anunțat moartea liderilor săi cam cu 48 de ore întârziere. 

Donald Trump l-a sunat pe Klaus Iohannis. Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au o convorbire telefonică sâmbătă, la solicitarea părții americane, informează un comunicat al Administrației prezidențiale, citat de digi24.ro. Cei doi șefi de stat au vorbit despre criza sanitară generată de pandemia de coronavirus, iar președintele SUA și-a manifestat intenția de a trimite României ventilatoare pentru dotarea spitalelor. Președintele român i-a mulțumit omologului american pentru tot ajutorul primit de România din partea Statelor Unite de la izbucnirea pandemiei și a transmis un mesaj de solidaritate cu poporul american și condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești din cauza Covid-19. „Cei doi șefi de stat au trecut în revistă măsurile adoptate pe plan național în ambele state, rezultatele acestora, precum și planurile de acțiune în perioada imediat următoare în domeniile medical și economic. Președintele României a subliniat că una dintre prioritățile autorităților române este asigurarea tuturor echipamentelor și medicamentelor necesare combaterii eficiente a pandemiei. În acest sens, președintele Donald Trump și-a manifestat intenția de a trimite țării noastre ventilatoare pentru dotarea spitalelor”, se spune în comunicatul Administrației prezidențiale.

Spital pentru bolnavii de COVID-19 ridicat în șapte zile la Arad. Un nou spital de campanie pentru bolnavii infectați cu coronavirus a fost terminat în Arad, în șapte zile. Trei hale de expoziție de la marginea orașului sunt acum pregătite pentru a primi pacienți cu forme ușoare ale bolii COVID-19, informează digi24.ro. Spitalul de campanie din Arad se întinde pe o suprafaţă de 4500 de metri pătraţi şi a fost amenajat pentru a putea prelua bolnavi asimptomatici și cu simptome uşoare, în cazul în care spitalele de suport sau spitalul de pneumologie vor fi suprasolicitate. Cadrele medicale care vor lucra în acest spital au specializări diferite. Sunt chirurgi, neurologi, internişti, cardiologi, dar şi ortopezi. „În momentul de față am o listă cu doisprezece medici de diferite specialități, 24 de asistente, 5 infirmiere, doi brancardieri”, a declarat Cătălin Hrenciuc, coordonatorul spitalului de campanie.

A murit prințul Mihai Dimitrie Sturdza. Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric şi diplomat, a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, informează agerpres.ro. Diplomatul şi istoricul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza, domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind şi descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru şi primar al Bucureştiului. Prințul Sturdza a fost interpret oficial pentru limba română a doi dintre preşedinţii emblematici ai Franţei: generalul Charles de Gaulle şi Valery Giscard d’Estaing. Mihai Dimitrie Sturdza s-a născut în 1934, iar în 1952 a fost arestat de regimul comunist, sub acuzaţia de nedenunţare de complot, fiind condamnat la o pedeapsă administrativă executată în diferite lagăre de muncă. A fost eliberat în 1954, a reuşit să se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, pe care o absolvit-o în 1960. A părăsit ţara în 1963 și s-a stabilit la Paris. Între 1986-1995 a activat ca redactor politic la Departamentul român de la postul de radio Europa liberă din Munchen. La încheierea contractului, a primit o scrisoare de felicitare semnată de preşedintele SUA, Bill Clinton.

Peste 200.000 de morți de COVID-19 în întreaga lume. Peste 200.000 de persoane și-au pierdut viața în întreaga lume în urma pandemiei de Covid-19, în timp ce mai mult de 2,8 milioane de oameni au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2, potrivit statisticilor centralizate de site-ul worldometers.org și preluate de digi24.ro. În același timp, mai mult de 825.000 de pacienți s-au vindecat. Practic, în 15 zile, numărul deceselor în întreaga lume s-a dublat, în condițiile în care pragul de 100.000 de morți fusese atins în 10 aprilie. Statele Unite ale Americii rămân cea mai afectată țară din lume, cu peste 53.000 de decese și mai mult de 945.000 de cazuri depistate de Covid-19. În Europa, Italia este deținătoarea tristului „record” de a avea cele mai multe decese, peste 26.300, în timp ce Spania are cele mai multe cazuri de îmbolnăvire: peste 223.700. Germania, cea mai mare țară din UE, are în continuare o situație interesantă, având peste 155.00 de îmbolnăviri, dar un număr relativ redus de decese: puțin peste 5.800.

Pâinea se va scumpi din cauza secetei. Pâinea ar putea fi mai scumpă la toamnă, pentru că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus sunt amplificate și de secetă. Mare parte din culturile de cereale ar putea fi compromise, iar agricultorii estimează pierderi de peste 50%, scrie digi24.ro. Ministrul Agriculturii spune că cei afectați vor fi despăgubiți. „Deficitul de apă este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare. Am asigurat fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru Digi24. Culturile cele mai afectate în prezent sunt cele de cereale. „Estimăm o pierdere a producției de până la 50%, ceea ce ar acoperi, totuși, necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză”, a spus ministrul Oros. Seceta de anul acesta e la fel de cruntă precum cea din anul 1947. E concluzia specialiștilor din domeniu, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară, la care s-a adunat și vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce și dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked