27.04.2020, dimineața devreme: Kim Jong-un trăiește, deschiderea mall-urilor, bugetarii și șomajul tehnic.

sursa foto: pixabay

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, despre care mai multe tabloide au scris că ar fi murit, trăiește. Ba, mai mult, transmite mesaje. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, spune că eventuala relaxare a restricțiilor din 15 mai se va face treptat, iar mall-urile vor rămâne închise. Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, explică de ce nu au mai fost trimiși bugetarii în șomaj tehnic. Austria trimite un tren special ca să îi ia pe îngrijitorii de bătrâni din România. Raed Arafat ne sfătuiește să nu ne facem încă planuri de plecat în vacanță. Medicii italieni au ajuns la concluzia că izolarea la domiciliu a bolnavilor de COVID-19 a fost o bombă cu ceas. Trei lideri ai mafiei au fost eliberați din închisoare din cauza coronavirusului. Acestea sunt știrile dimineții de luni, 27 aprilie.

Kim Jong-un trăiește și transmite mesaje. Liderul nord-coreean Kim Jong-un trăieşte şi este bine sănătos, a declarat duminică consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, pentru a contracara zvonurile despre problemele de sănătate cu care s-ar confrunta liderul de la Phenian, transmite AFP, potrivit agerpres.ro. Poziţia guvernului nostru este fermă”, a afirmat consilierul Moon Chung-in pentru postul de televiziune american CNN: „Kim Jong-un trăieşte şi are o stare bună de sănătate.” Consilierul a adăugat că liderul nord-coreean se află din 13 aprilie într-un sejur la Wonsan, o staţiune de pe litoralul estic al Coreei de Nord. Și presa oficială de la Phenian a publicat duminică un mesaj de la liderul nord-coreean, fiind pentru prima dată când îi menționează numele, după două săptămâni de tăcere, scrie digi24.ro. Potrivit agenției sud-coreene Yonhap, radioul public nord-coreean a anunțat că Kim Jong-un a trimis un mesaj special de mulțumire constructorilor care au lucrat la un proiect turistic în Samjiyon. Dar în afară de reproducerea acestui mesaj, radioul public nu a menționat nimic nici despre locul unde s-ar afla liderul, nici despre starea sa de sănătătate, punctează Yonhap. Pe de altă parte, un ziar sud-coreean, JoongAng Ilbo, care citează o sursă din China, susține că, de fapt, Kim Jong-un a intrat în autoizolare, întrucât unul dintre membri gărzilor care îl păzesc este suspect de Covid-19. Iar echipa de medici din China trimisă în Coreea de Nord, despre care a relatat agenția Reuters, ar fi venit tocmai pentru a oferi consiliere despre noul coronavirus. 

Restricțiile se relaxează treptat, mall-urile rămân închise. Măsurile de relaxare care vor fi luate după 15 mai în România nu înseamnă o revenire la ceea ce a fost înaintea pandemiei de coronavirus, iar restricțiile se vor ridica treptat, pentru a vedea impactul acestora legat de evoluția cazurilor de COVID-19, a declarat duminică seară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, citat de hotnews.ro. El a spus că, de exemplu, în prima fază mall-urile sau restaurantele vor rămâne închise.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, la Digi 24, că până în 15 mai avem obligația să respectăm toate restricțiile impuse de autorități, iar după acestă dată măsurile de relaxare vor fi luate gradual, pentru a vedea impactul lor legat de evoluția cazurilor de COVID-19. „Să nu se aștepte nimeni că va fi cum a fost înainte de pandemie. Totul depinde de evoluția virusului și depinde de noi foarte mult”, a afirmat Raed Arafat. El a dat câteva exemple de măsuri care ar putea fi luate după 15 mai. În primă fază, oamenii vor putea ieși afară fără declarație pe propria răspundere, dar va trebui respectat în continuare numărul maxim de persoane. Parcurile ar putea fi redeschise, dar nu și locurile de joacă din acestea. Nu vor fi organizate festivități și nici se va putea merge la restaurant.

De ce nu au fost trimiși bugetarii în șomaj tehnic. Șomajul tehnic al bugetarilor nu era o măsură fezabilă, pentru că nu s-ar fi putut aplica unitar tuturor categoriilor de bugetari și oricum nu ar fi fost valabilă decât o lună de zile. Cum mulți dintre bugetari sunt în zilele acestea în linia întâi a luptei cu pandemia, ar fi rămas practic doar 2-3 ministere unde se putea aplica, iar economia la buget ar fi fost de 200 de milioane de lei, a explicat, duminică seara, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, scrie digi24.ro. O parte dintre angajații bugetari, cei care au lucrat de acasă, nu au mai primit anumite sporuri și în felul acesta s-au făcut deja economii de câteva zeci de milioane de lei, a arătat Florin Cîțu. Pe de altă parte, ideea de băga în șomaj tehnic angajații bugetari sau chiar de a face o reformă administrativă acum nu era fezabilă, a afirmat Cîțu. O reformă administrativă „curată” și consolidată va veni odată cu informatizarea aparatului public, pe care ministrul zice că vrea să o înceapă de îndată ce se încheie criza și să o termine în maximum un an și jumătate. Conform unui proiect al guvernului, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar fi urmat să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Proiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de la începutul lunii aprilie, dar nu a fost adoptat.

Austria bagă tren special pentru îngrijitorii români. Peste 15.000 de români ar urma să plece în Austria cu un tren special, pentru a avea grijă de bătrâni, iar ministrul austriac pentru afaceri europene a declarat recent că există deja un acord între România şi Austria în acest sens. Ministrul român al transporturilor, Lucian Bode a anunțat că va discuta luni cu oficialul austriac, scrie hotnews.ro. „Voi avea o convorbire telefonică cu domnia sa (n.red. ministrul austriac) şi cred că toate clarificările le vom avea mâine. Este foarte important să știm despre câţi sezonieri este vorba, de unde pleacă ei, cum ajung în Timişoara. Înțeleg că au nevoie de 33.000 de persoane, din care jumătate români. Trebuie stabilite reguli clare. Vorbim de un tren special, pentru care nu se pune problema să se emită bilete. Trebuie să vedem cine va realiza acest transport. Operatorul român sau cel austriac.”, a anunţat Lucian Bode, la Digi24.

Arafat spune să nu ne facem planuri de vacanță. Companiile aeriene au anunțat că își reiau zborurile de la sfârșitul lunii aprilie. Agențiile de turism și hotelierii își așteaptă clienții. Întrebat dacă este momentul să ne facem planuri să plecăm în vacanță, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus, însă, că este încă devreme să vorbim de concedii și călătorii, scrie digi24.ro. Arafat a declarat că este bine să așteptăm ca să vedem cum evoluează situația, chiar dacă, la nivel internațional se discută de „pașapoartele COVID-19”. „Sunt țări care deja au anunțat că primesc oamenii numai dacă au certificat că s-au testat și sunt negativi COVID, certificat recent. Însemnătatea certificatului este oricum foarte redusă, pentru că poți fi negativ astăzi și după câteva zile să devii pozitiv. Acele pașapoarte COVID-19, de care vorbea și OMS, dau statusul persoanei la momentul testului și nu peste două, trei zile când ajunge în țara respectivă. Mai degrabă cred că trebuie să fie măsuri de control a temperaturii, a simptomelor la plecare, nu numai la intrare într-o țară. Ca să previi o persoană să urce în avion și să infecteze alte persoane. Asta cred ca este mai degrabă util, decât să ai un pașaport care zice că nu ai COVID”, a precizat Arafat. „Aș fi încă rezervat să spun cuiva să-și facă facă planuri de vacanță și să plece în concediu, pentru că nu pot să spun acest lucru până nu vedem evoluția coronavirusului, nu numai în România, ci și în alte zone”, a conchis secretarul de stat.

Izolarea bolnavilor la domiciliu, o bombă cu ceas. Din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19, Italia i-a lăsat acasă pe cei cu forme uşoare ale bolii. Măsura a funcţionat pentru reducerea numărului infectărilor, dar casele oamenilor au devenit noul focar de infecţie din Peninsulă, cred mai mulți medici italieni, scrie New York Times, preluat de mediafax.ro.
„Este o bombă cu ceas”, spune Andrea Crisanti, consultantul pentru epidemie din regiunea Veneto. Iar asta se aplică în multe puncte fierbinţi de pe planetă, fie că este vorba despre cartierul Queens, din New York, suburbiile Parisului sau cartiere muncitoreşti din Roma şi Milano.
Virusologii de top ai Italiei consideră acum casele, precum şi căminele de bătrâni, o sursă persistentă de contagiune. Traiul în cartiere aglomerate, precum şi imposibilitatea de a-i muta pe cei infectaţi în locuri de carantină dedicate au dus la creşterea numărului celor infectaţi, în loc să ducă la o scădere, aşa cum preconizau măsurile de distanţare socială. Preşedintele Institutului Naţional al Sănătăţii din Italia şi unul dintre principalii consultanţi ai guvernului, Silvio Brusaferro, recunoaşte că locuinţele prezintă un loc cu risc crescut, dar crede că a fost esenţial să nu lase infecţiile să se răspândească şi mai mult.

Lideri ai mafiei eliberați din închisoare din cauza COVID-19. Trei lideri ai mafiei italiene, aflaţi după gratii, au fost eliberaţi din închisoare şi plasaţi în arest la domiciliu în Italia, din cauza focarului de COVID-19, scrie CNN, citat de digi24.ro. Anunţul a fost făcut de procurorul anti-mafie, Federico Cafiero De Raho. Pentru a preveni răspândirea infecţiei în închisorile din Italia, guvernul italian a autorizat ca în cazul deţinuţilor care au de executat o pedeapsă mai mică de 18 luni, magistraţii pot înlocui detenţia cu arest la domiciliu. Cafiero De Raho a confirmat că trei şefi ai Mafiei au fost plasaţi sub detenţie strictă la domiciliu. Aceştia au fost identificaţi drept Pasquale Zagaria, membru al „Camorra” din Napoli, Francesco Bonura, unul dintre liderii mafiei siciliene „Cosa Nostra” şi Vincenzo Iannazzo, şef al mafiei din Calabria „Ndrangheta”. „Asta este o nebunie”, a spus Mateo Salvini, fost ministru de interne, într-un videoclip postat pe Facebook. „Este o lipsă de respect pentru oameni, magistraţi, jurnalişti, poliţişti şi victimele Mafiei”, a conchis Salvini.


Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked