Ordonanța militară 5: pedepse mult mai dure pentru cei care nu respectă carantina!

sursa foto: facebook.com/pnl

Cei care părăsesc locul în care au fost plasați în carantină, fără aprobarea autorităților competente, vor fi carantinați obligatoriu încă 14 zile, vor suporta toate cheltuielile cu carantina și se vor alege și cu dosar penal. Cei care nu respectă condițiile izolării la locul declarat vor fi obligați să intre în carantină 14 zile, să suporte cheltuielile cu carantina și vor fi sancționați contravențional, dacă fapta nu constituie infracțiune. Acestea sunt principalele prevederi ale ordonanței militare 5, emise luni, 30 martie, de ministrul de interne Marcel Vela.

Așadar, toți cei care se gândesc să nu respecte carantina sau izolarea trebuie să știe că vor suporta trei pedepse cumulate: vor intra obligatoriu în carantină pentru 14 zile, vor plăti toate cheltuielile cu carantina și se vor alege cu dosar penal. Dosar penal înseamnă închisoare în cele mai multe dintre cazuri.

Ce a decis guvernul mai devreme? Pe 19 martie, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care a modificat Legea 286/2009 privind Codul Penal și a înăsprit pedepsele pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Astfel, cei care nu respectă carantina sau izolarea la domiciliu riscă ani grei de închisoare dacă prin fapta lor au îmbolnăvit și alte persoane. Dacă unii dintre cei infectați au murit, pedeapsa poate merge până la 15 ani de închisoare. Toate pedepsele penale stabilite de guvern le găsiți aici: https://devreme.ro/lupta-cu-covid-19-pedepse-grele-pentru-raspandirea-virusului/

Ce mai prevede ordonanța 5? Vă prezentăm mai jos textul integral al ordonanței miltare 5, în care am accentuat prevederile cele mai importante:

Articolul 1: (1) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 31 martie 2020 ora 18.00.

(2) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și din Italia către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 6 aprilie 2020.


(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Articolul 2: (1) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor este abilitat să asigure aplicarea și respectarea prevederilor art. 1 din prezenta ordonanță militară.

(2) Nerespectarea măsurii prevăzute la art.1 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Personalul instituției prevăzute la alin.(1) este împuternicit să constate contravenții și să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art.29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, cu modificările și completările ulterioare.

Articolul 3: (1) Alineatele (1) și (2) ale articolului 3 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, se modifică și vor avea următorul cuprins: „(1) Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor răspunde penal conform legii. (2) Persoanele care nu respectă condițiile izolării la locul declarat / la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, și vor fi sancționate contravențional conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, dacă fapta nu constituie infracțiune.” (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Articolul 4: Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr.4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID – 19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.257 din 29 martie 2020, nu se aplică:
a) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă GALBENĂ” sau fără risc epidemiologic;
b) piloților de aeronave și personalului navigant care zboară înspre și dinspre zone aflate sub incidența codului „zonă ROȘIE” sau cu risc epidemiologic, care nu coboară din aeronave între zboruri, sau poartă echipament de protecție (combinezon, mănuși, ochelari, mască), dacă între zboruri coboară din aeronavă.
Articolul 5: (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin 2 zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked