Acordul dintre MAI și Biserică: sănătatea noastră cântărită în voturi!

sursa foto: facebook.com/pnl

Dacă românii ortodocși s-au gândit vreo clipă că acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Patriarhia Română privind distribuirea luminii de Înviere a fost făcut pentru ei, se înșeală amarnic. A fost făcut pentru voturile lor. Chiar dacă presa a căutat legăturile ascunse ale ministrului de interne, Marcel Vela, cu biserica, motivația semnăturii sale pe respectivul acord este una pur politică. Indiferent ce a fost în capul domnului Vela, faptul că șeful său de partid și de guvern, Ludovic Orban, l-a susținut arată motivația electorală a demersului respectiv. PNL a vrut să ia fața PSD în goana după voturile creștinilor ortodocși majoritari. Cât privește implicarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în cele întâmplate, nu putem să tragem decăt o concluzie: nu reușește să se ridice la înălțimea vremurilor pe care le trăim. Scăderea ei continuă în topul încrederii de care se bucură în rândul populației nu face decât să confirme acest lucru.

Textul acordului dintre MAI și BOR este un scenariu de film de comedie. Un film la care ne-am distra copios dacă nu ar fi vorba despre sănătatea și viața noastră. Ni-i și închipuim pe polițiști și jandarmi, pe voluntarii bisericii împărțind lumină în noaptea de Înviere. Toți așteptând ca oamenii să iasă în grupuri de maxim trei, din apartamentele dintr-un cartier cum e Militariul din București, ca să ia lumină. Strada pustie, câte un aducător de lumină la fiecare scară și oamenii așteptând liniștiți în apartamente să fie strigați de președintele de bloc ca să coboare. Nici japonezii, nici nemții nu au visat vreodată la atâta ordine și disciplină.

În ciuda utopiei prevederilor din acord, ministrul Vela, cel cu numerotarea ordonanțelor militare, l-a apărat ca pe bunul cel mai de preț. Șeful său de partid și guvern, Ludovic Orban, s-a grăbit să îl susțină, înainte, însă, de a auzi ce părere are și președintele Iohannis. Care a cerut, logic, retragerea protocolului și a sfătuit lumea să se ferească în continuare de coronavirus pentru că pericolul nu a trecut. Fiind vorba despre un demers politic, a fost previzibilă și poziționarea celorlalte partide, toate cu gândul nu la cum să ieșim mai bine din criză, ci la alegerile care vor avea loc în toamnă. Dacă vom fi scăpat de epidemie până atunci.

Acestea sunt faptele pe scurt. Acum să analizăm și personajele, în cazul în care mai vrem și mai apucăm să votăm la toamnă. Demn de semnalat că toate partidele cu electorat ortodox au tăcut mâlc. Sau i-au atacat pe Vela și PNL. Nu și acordul.

Marcel Vela, executantul. Presa a descoperit că domnului Vela i-ar fi plăcut să fie starețul unei mănăstiri din munții Banatului dacă nu reușea în politică. Irelevant. Omul a ajuns să emită ordonanțe militare valabile pentru o țară întreagă. Se îmbracă ca Tom Cruise în Top Gun și vorbește o limbă română relativă, semn că a ajuns la apogeul carierei politice. Dar nu atăt acordul cu BOR îl definește, cât felul în care l-a apărat. În primul rând, a spus că n-a fost de capul lui, ci că președintele și prim-ministrul au fost de acord. Mare curaj! Apoi, când a văzut că e luat la întrebări, a dat vina pe PSD. A spus că are el informații că primari ai PSD ar fi stârnit cetățenii să meargă grămadă la biserică în noaptea de Înviere. Ciuma roșie e mai rea decât COVID-19, s-o fi gândit. Pentru ca, în final, să dea vina pe cetățeni: dacă nu semnam acordul, era imposibil să-i oprim să meargă la biserică. Era suficient să nu-i porniți, domnule Vela! Întrebat de ce nu a luat aceleași măsuri și de Paștele catolic (minoritar în România), ministrul internelor a spus că nu a fost solicitat și că toți catolicii au coordonarea centrală de la Vatican. Cu alte cuvinte, dacă îl suna Papa Francisc, poate se mai gândea.

Ludovic Orban și PNL. Orban a știut de acordul lui Vela cu BOR. Ba chiar a fost de acord, altfel nu îi lua apărarea. Dacă acordul e respectat, nu va exista riscul de răspândire a coronavirusului, a spus Orban. Adică, dacă oamenii nu se infectează, e meritul nostru. Dacă se infectează, e vina lor. Sau, în traducere, dacă oamenii vor să-și facă rău cu mâna lor, hai să îi ajutăm și noi puțin. O prostie care arată că PNL încă nu s-a desprins de politica de Ev Mediu care se practică în România. Le creăm oamenilor toate condițiile să pupe niște moaște și vor fi fericiți! O să ne voteze.

Marcel Ciolacu și PSD. Domnul președinte interimar Ciolacu, cel care vorbește de nota 2, dar scrie pe facebook de nota 9, a tăcut mâlc. Până la ora 20.00 a zilei de 15 aprilie nu scrisese nimic despre acordul dintre MAI și BOR. Nici că e bun, nici că e rău, nici că e așa și așa. PSD a dat un comunicat, profitând de atacul domnului Vela la primarii partidului care ar scoate oamenii la biserici. Dar comunicatul îi viza strict pe domnul Vela și pe liberali. Nimic despre riscurile la care s-ar expune oamenii dacă ies afară în noaptea de Înviere ca să primească lumină. PSD tot spune că se reformează de vreo 20 de ani, dar se consideră în continuare partidul pupătorilor de moaște sfinte. Oare au aflat ce înseamnă ideologia de stânga? Ce o mai face ateul de Ion Iliescu?

Victor Ponta și Pro România, Călin Popescu Tăriceanu și ALDE. I-am luat împreună pentru că sunt parte a trunchiului FSN-ist al politicii românești. În același timp, domnul Ponta înseamnă Pro România și domnul Tăriceanu înseamnă ALDE. Dacă vreunul dintre ei o ia în altă direcție, partidele respective dispar. Așadar, curajosul domn Ponta a postat pe facebook un șir de acuze la adresa PNL, a domnului Orban, dar referirea la acordul dintre MAI și BOR a trecut-o la sfârșit. Cu speranța că puțini mai ajung să citească și finalul postării. Și asta pentru că domnul Ponta bănuiește că alegătorii săi sunt aceiași cu cei ai PSD. Doar că nițel mai tineri. Adică pupă moaște doar din când în când și numai dacă e obligație de familie. Domnul Tăriceanu, moliceanu cum îl știm. A atacat de zor guvernul pe facebook, dar a evitat subiectul cu acordul dintre MAI și BOR. Așa cum ne-a obișnuit, când e vorba despre răspunsuri simple, cu da sau nu, la probleme grave, domnul Tăriceanu nu are răspuns. El nu se ocupă de lucruri mărunte, ci activează numai în sfere înalte, se luptă doar cu Klaus Iohannis.

Traian Băsescu, el însuși. Fostul președinte l-a făcut praf pe domnul Vela pe facebook. Are verb, are vorbele la el Traian Băsescu, doar că nu mai are miză. A renunțat să mai transfere capital politic spre PMP și se îngrijește doar de propria imagine. Fost căpitan de vas, îl doare la bască de forțele supranaturale. A scris devastator despre Vela, dar nimic despre acordul dintre MAI și BOR. Îl interesează doar să îl bage presa în seamă și să îl citeze. Prea puțin pentru unul care a fost 10 ani președintele României. Îl desființează și pe Ponta. Uită că el l-a creat?

UDMR și USR, previzibile. Am pus cele două uniuni laolaltă pentru că reacția lor a fost la fel de previzibilă. UDMR a fost prima formațiune care a criticat acordul domnului Vela cu BOR dintr-un motiv foarte simplu: alegătorii săi sunt, în majoritate, catolici. Paștele lor a trecut fără ca poliția să le distribuie lumină. Așa că ce îi costă să conteste avantajele acordate de domnul Vela ortodocșilor? În plus, au și dreptate: e acelați coronavirus pentru toți. De ce să sufere unii mai mult? USR pare că s-a uitat peste sondajele care spun că alegătorii săi nu prea au încredere în BOR. Prin urmare, a criticat acordul lui Vela. E drept, mai timid la început, dar mult mai virulent după ce și președintele Iohannis le-a cerut lui Vela și lui Orban să retragă acordul. Domnul Barna, liderul USR, încă oscilează între dorința de a guverna alături de PNL și visul de a fi o alternativă la actuala clasă politică. Dar, când te prefaci că lucrezi la laptop, e greu să speri că poți fi altceva.

Biserica Ortodoxă Română (BOR). Sub conducerea unui patriarh foarte ancorat în realitatea zilelor noastre, BOR pare mai ruptă de realitate ca niciodată. Patriarhul Daniel s-a adaptat vremurilor, a creat un trust de presă, dar reacțiile sale la marile întrebări care frământă societatea românească sunt din Evul Mediu. BOR a spus că susține acordul cu MAI, pentru că acordul respectă decretul președintelui Ioahnnis de prelungire a stării de urgență. Doar atât? Dar responsabilitatea față de sănătatea și de viețile oamenilor unde este? Oare faptul că încrederea oamenilor în Biserica Ortodoxă a scăzut în sondaje nu îi dă de gândit Preafericitului Daniel? Îi place că Biserica este implicată în lupta electorală când ar trebui să fie deasupra politicii? Noi nu suntem preafericiți să constatăm asta.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked