Aerul condiţionat: ghid de utilizare corectă pe vreme de caniculă

Dacă îl setăm la temperatura corectă şi îl lăsăm să meargă un anumit interval de timp, dacă reglează umiditatea din încăperi şi dacă ne asigurăm că nu împrăştie praf sau bacterii, aparatul de aer condiţionat rămâne soluţia cea mai eficientă de supravieţuire pe vreme toridă.

„Din cauza utilizării incorecte a aparatelor de aer condiţionat apar sau se agravează simptome ca nasul înfundat şi rinoree – nas care curge, strănut, durere în gât, senzaţia de nod în gât şi durerile de cap. În cazul persoanelor care petrec mult timp în încăperi răcite cu aparate de aer condiţionat poate să apară o tuse uscată, uneori însoţită de un şuierat şi de senzaţia de gât uscat. În cazul expunerii prelungite la aer rece, pot apărea chiar suprainfecţii bacteriene, care duc la bronşită şi chiar la pneumonie în cazul indivizilor cu un organism slăbit – copii, vârstnici, femei însărcinate – ori al celor care au asociate afecţiuni ca astmul bronşic, bronhopneumopatia cronică obstructivă, rino-sinuzita cronică“, subliniază medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu,  de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Cum se foloseşte corect aparatul de aer condiţionat

În primul rând, ca să beneficiem la maximum de aerul condiţionat fără efecte nedorite, ar terbui, evident, ca aerul rece să nu fie orientat direct către birou sau către pat. Dar mai sunt câteva reguli de care trebuie să ţinem cont.

Una dintre ele este să setăm întotdeauna temperatura pe care ne-o dorim, şi nu una mai mică, în ideea că aerul se va răci mai repede. Astfel, dacă temperatura noastră de confort este de 25 de grade Celsius, nu e indicat să setăm aparatul pe temperatura minimă, de 16 grade Celsius, doar ca să se răcească mai repede încăperea, pentru că sistemul nu funcţionează astfel. De fapt, „puterea“ fluxului de aer rece este aceeaşi indiferent de temperatura setată. Diferit este doar timpul de funcţionare: dacă trebuie să aducă temperatura din cameră de la 28-29 de grade Celsius la 25 de grade, aparatul va pompa aer rece un interval de timp, iar dacă îl setăm la 16 grade Celsius va merge la aceeaşi putere un timp mult mai îndelungat, de cele mai multe ori sub temperatura noastră de confort şi cu un consum energetic mai mare.

În plus, medicul Magdalena Ciobanu recomandă ca niciodată temperatura de la interior să fie mai mică decât cea de afară cu cel mult 10 grade Celsius. Altfel, organismul va percepe diferenţa ca pe un real şoc termic, cu consecinţe nefaste asupra aparatului respirator în primul rând.

Filtrele trebuie curăţate o dată pe lună

Oricât de curată ţi-ai menţine casa, în aer tot plutesc miliarde de particule de praf, eventual părul animalelor de companie şi chiar şi polen, toate fiind atrase de aparatul de aer condiţionat. O bună  parte dintre ele sunt prinse de filtrele aparatului de aer condiţionat, pentru ca mai apoi, când filtrele devin prea pline, să fie „recirculate“ în aerul încăperii, ceea ce provoacă probleme respiratorii sau le agravează pe cele existente.

De aceea, este esenţial ca filtrele să fie curăţate la anumite intervale de timp, în funcţie de timpul de funcţionare. Adică, dacă aparatul este pornit mai multe ore în fiecare zi, atunci filtrele ar trebui curăţate o dată pe lună. Dacă e folosit mai rar, pot fi curăţate şi la trei luni. Dar se recomandă ca, în sezonul următor, aceste filtre să fie înlocuite cu unele noi.

În plus, buna funcţionare a unităţii de aer condiţionat face ca în interiorul ei să se formeze condens. În mod normal, însă, aparatele sunt prevăzute cu un sistem de îndepărtare a apei rezultate în urma condensului. Dacă acest sistem se strică, persistenţa apei în aparat duce la formarea mucegaiului şi la acumularea de bacterii care, inevitabil, vor ajunge, odată pornit aparatul, în aerul din încăpere. Or, aceştia sunt factori de risc pentru astm, pneumonie şi chiar pentru cea mai severă afecţiune provocată de aparatele de aer condiţionat neîntreţinute – infecţia cu legionella sau „boala legionarului“ (o formă severă de pneumonie, cu o rată de deces în rândul pacienților de aproximativ 5-10%). Astfel, este foarte importantă revizia specializată periodică a aparatelor de aer condiţionat.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked