Alegeri locale 2020. Cine câștigă și cine pierde din organizarea lor în plină epidemie de COVID-19:

sursa foto: gov.ro

Se duce o mare bătălie politică zilele acestea pentru amânarea sau organizarea la timp a alegerilor locale din luna septembrie. Marți, 28 iulie, atât Alianța USR PLUS, cotată ca a doua forță de pe partea dreaptă a eșichierului politic, cât și Pro România, cotat ca forța politică numărul doi de pe partea stângă, au cerut amânarea localelor, invocând riscul la care vor fi expuși alegătorii, membrii comisiilor electorale și membrii partidelor din cauza epidemiei de COVID-19. De partea cealaltă, prim-ministrul Ludovic Orban, care este și șeful PNL, a declarat încă de săptămâna trecută că nu este necesară amânarea alegerilor. PSD, în schimb, a adoptat o poziție de așteptare, rezumându-se să ceară pe Facebook Guvernului să spună dacă se impune amânarea scrutinului. În spatele acestor poziții stau calculele electorale pe care și le-a făcut fiecare forță politică în parte.

Dacă numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 se va menține la nivelul actual sau chiar va crește până în septembrie, este de așteptat ca numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne la alegerile locale să fie scăzut. Vor merge la vot, însă, nucleele dure de votanți, mult mai mari în cazul PSD și PNL, decât în cazul USR PLUS și Pro România. Vor mai merge la vot și cei care nu cred în existența virusului, care contestă măsurile luate de guvernanți și care, în marea lor parte, sunt suporteri ai PSD și ALDE. Așadar, e clar de ce USR PLUS și Pro România cer amânarea alegerilor. Se tem că alegătorii lor nu vor merge să voteze. În cazul USR PLUS, se observă din postările de pe rețelele sociale că votanții acestora sunt dintre cei care respectă măsurile de prevenție și cred în pericolul reprezentat de coronavirus. Alianța USR PLUS a cerut ca alegerile locale să se desfășoare pe parcursul a două zile, dar s-a lovit de refuzul celorlalte partide.

PSD se află în situația cea mai favorabilă. Social-democrații sunt de acord cu organizarea alegerilor în 27 septembrie pentru că se așteaptă ca alegătorii lor să fie mai prezenți la urne decât ai celorlalți. Chiar dacă acum pun întrebări Guvernului despre amânare, să nu uităm că legea care a stabilit data alegerilor locale a fost votată de Parlament, în care PSD și aliații săi (ALDE, UDMR) au majoritatea. Pe de altă parte, PSD este avantajat și de o amânare a localelor. Majoritatea primarilor, președinților de Consilii Județene, consilierilor județeni și locali aflați în funcție sunt social-democrați. În plus, PNL se erodează la guvernare pe zi ce trece, iar imaginea se va răsfrânge și asupra candidaților liberali pentru locale. Acesta este și un motiv pentru care PNL nu vrea să amâne alegerile. Liberalii știu că procentele lor riscă să tot scadă. PNL vrea să profite, totuși, de faptul că este partidul care organizează alegerile și că are un nucleu dur de votanți comparabil cu al PSD.

Ce vrea Alianța USR PLUS. Alianța USR-PLUS a cerut consultări cu președintele Klaus Iohannis și cu reprezentanții partidelor politice pentru a decide dacă se pot organiza alegerile locale pe 27 septembrie. Reprezentanții alianței susțin că în actualul context epidemiologic scrutinul trebuie amânat. În cazul în care acesta, totuși, se va desfășura, Alianța a solicitat măsuri suplimentare pentru protejarea voluntarilor și a membrilor de partid care fac campanie, precum și prelungirea la două zile a votului. „Alianța USR PLUS consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populație, membrii birourilor electorale, membrii partidelor și voluntarilor și, dacă nu se iau măsuri de protecție sanitară adecvate, trebuie amânate. Fără noi măsuri ferme, cetățenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat”, se arată într-un comunicat de presă al Alianței.

Ce a declarat șeful Pro România. Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat, la Digi24, că prioritatea României, în acest moment, nu o reprezintă alegerile locale, ci repornirea economiei, a educației și a sănătății. „Eu cred că dacă nu facem alegeri acum, nu moare nimeni în România. Avem niște primari mai buni sau mai răi, unii dintre ei vor trece de la PSD la PNL, și o să-i aveți tot în funcții. Mi se pare foarte greșit să nu începi cu economia, să nu începi cu educația, să nu începi cu sănătatea și să începi cu alegerile. Mi se pare că e prima dată când agenda politică este total ruptă de agenda publică și asta e o mare problema. Când ai o săptămâna peste 1.000 de cazuri, când ai 18.500 de secții de vot în care 20 de oameni stau de dimineață până seară, și vin vreo 2.000 sau 1.500 să voteze, cum facem cu ștampila? Intră Ponta în cabina de vot, iese din cabina de vot, intră cineva, un angajat al statului român, care dezinfectează policioara aceea, dezinfectează ștampila și i-o dă următorului. Se va întâmplă chestia asta?”, a precizat Victor Ponta. Șeful Pro România propune ca alegerile să fie organizate în momentul în care „avem declarații oficiale că suntem pe panta de jos, că (n.r. coronavirusul) nu se mai transmite comunitar”.

Ce vrea PSD de la Guvernul Orban. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, l-a somat sâmbătă, 25 iulie, pe prim-ministrul Ludovic Orban să spună urgent dacă se impune amânarea alegerilor în contextul actualelor date epidemiologice. „Ludovic Orban trebuie să informeze urgent Parlamentul dacă a scăpat de sub control pandemia și se impune amânarea alegerilor locale și deschiderea școlilor! Septembrie vine cu aceste două mari provocări, iar Orban nu se mai poate ascunde la nesfârșit în spatele propriilor interese electorale. Trebuie să le spună românilor ce are de gând! Sunt răspunsuri care trebuie date acum, nu în ultima zi, așa cum a făcut în toată această perioadă, când a lăsat vid legislativ de două ori din cauza incompetenței și delăsării Guvernului său.(…) Orban trebuie să lase bâjbâiala și să spună clar, cu date exacte, care este situația epidemiologică și care este perspectiva. Se deschid sau nu școlile?! Se fac sau nu alegeri?! Sănătatea românilor și soarta copiilor noștri nu pot fi tranzacționate electoral”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook. 

Guvernul nu se gândește la amânare. Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat joi, 23 iulie, că Guvernul nu a luat încă în calcul amânarea alegerilor locale programate pe 27 septembrie. Premierul a precizat că se poate organiza scrutinul electoral astfel încât să nu existe riscul de transmite a virusului. „Deocamdată nu am intenția de a amâna alegerile. Preocuparea noastră este să ne mobilizăm pentru a opri răspândirea epidemiei. Este prematur să discutăm despre o posibilă amânare a alegerilor. Noi vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campanie și în organizarea votului. (…) Se poate face o campanie care să evite adunările publice, se poate face campanie pe media, în online, se pot organiza secțiile de votare astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului”, a declarat Ludovic Orban.

Conform calendarului alegerilor locale, campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00. Scrutinul pentru alegerea primarilor și a autorităților locale și județene va avea loc pe 27 septembrie.

 

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked