Am intrat în starea de alertă! Toate motivele pentru care vom putea ieși din localitate:

De vineri, 15 mai, România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile. Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea 24/14.05.2020, care conține toate măsurile pentru prevenirea și controlul epidemiei de COVID-19 în această perioadă. Vom fi obligați să purtăm mască în toate spațiile publice închise, ne vom putea deplasa fără declarație pe propria răspundere în interiorul localității, dar vom avea nevoie de ea atunci când vom vrea să părăsim localitatea de domiciliu (vezi foto). Mall-urile, terasele și restaurantele rămân închise, dar se deschid parcurile, hotelurile și frizeriile. Rămân în continuare suspendate zborurile spre și dinspre mai multe țări. Hotărârea este semnată de prim-ministrul Ludovic Orban, care este președintele CNSU.

Principalele măsuri instituite începând cu ziua de 15 mai, ora 00.00, au fost prezentate cu mai puțin de o oră înaintea expirării stării de urgență de ministrul de Interne, Marcel Vela, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Niciunul nu a pomenit nimic despre amenzi.

Ce a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela:

Hotărârea privind aprobara instituirii Stării de Alertă și a măsurilor necesare a fi menținute pentru perevenirea și răspândirea infecțiilor:

Art. 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară Stare de Alertă la nivel național ptentru 30 de zile.

Art. 2 Măsurile de prevenire a infecțiilor sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din Hotărâre.

Art.3  Regulile de desfăușrare a unor activități se adoptă prin ordin comun al ministrul Sănătății și al ministrului de competență de domeniul resepctiv.

Art.4. Pentru alte măsuri, autoritățile adinistrative publice centrale și locale emit acte normative și administrative potrivit normelor de competență și activităților pe care le gestioneză.

Art.5. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial, alături de Anexa cu măsurile pe care le-am adoptat în ședința Comitetlui pentru Situații de Urgență

Ce a anunțat șeful DSU, Raed Arafat:

 • Din 15 mai, în spațiile comerciale, mijloace de transport, locul de muncă și în alte spații închise e obligatorie purtarea măștii de protecție.
 • Dacă munca la domiciliu nu este posibilă, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru triajul epidemiologic,  programul decalat de lucuru pentru entitățile cu număr mai mare de 50 de angajați.
 • Instituțiile care lucrează cu publicul vor lua măsuri pentru organizarea activității: suprafață minim de 4 mp pentru fiecare persoană, să nu permită accesul persoanelor cu temperatura de peste 37,3 grade și să asigure soluții de dezinfectare.
 • Operatorii de transport public vor respecta un set de reguli specifice.
 • Rămâne suspendată activitatea restaurantelor, a localurilor din hoteluri, moteluri, pensiuni, cât și a teraselor.
 • Rămâne suspendată activitatea în centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp.
 • De la regula suspendării sunt exceptate: magazinele alimentelor, optică medicală, curățătorie și activitatea în spațiile comerciale cu acces din exterior.
 • Rămân suspendate zborurile spre/dinspre Italia, Austria, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran.
 • Nu intră sub interdicție, în schimb, zborurile transport mărfuri, de intervenție, transporturile umanitare.
 • Rămâne suspendat transportul rutier internațional de persoane pentru toate cursele spre Italia, Franța, Germania, Spania, Turcia până la 1 iunie, cu anumite excepții.
 • Se reia activitatea cabinetelor stomatologice.
 • Se reia activitatea în centre ambulatorii, dar consultațiile vor avea lo doar în baza programărilor prelabile.
 • Persoanele care vin din străinătate intră în izolare la domiciliu.
 • Pentru cei care nu au posibilitatea de izolare la domiciliu, se poate opta pentru carantină instituționalizată, suportând costurile carantinei.
 • Începând din 15 mai, toate persoanele care ajung în țară trebuie să se izoleze la domiciliu, indiferent de țara din care vin.
 • Localitățile care se află în prezent în carantină rămân sub această restricție.
 • Rămân închise puncte de frontieră, cu excepția traficului marfă: Turnu, Salonta, Săcuieni, Valea lui Mihai), Carei, Negru Vodă, Zimnicea, Turnu Măgurele, Bechet, Sighetu Marmației, Rădăuți Prut, Oancea, Porțile de Fier, Orșova, Dr, Tr Severin, Moldova Nouă , Naidpș, Stamora Moravița, Foeni, Jimbolia.
 • Cursurile în școli rămân suspendate. După 2 iunie este permisă pregătirea pentru elevii din clase terminale.
 • Începând din 15 mai este permisă circulația persoanelor în interiorul localităților, dar regula prevede evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane.
 • Nu mai este nevoie de declarație pe proprie răspundere pentru circulția în interiorul localităților
 • Se deschid parcurile publice, nu însă și locurilor de joacă
 • Rămâne valabilă interdicția deplasării în afara localității, dar sunt și excepții. De aceea trebuie completată o declarație pe propria răspundere (o poți descărca de aici). Motivele pentru care vom putea ieși din localitate sunt:

1. Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

2. Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

3. Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

4. Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

5. Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

6. Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;

7. Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

8. Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

9. Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

10. Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

11. Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Ce a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:

 • Din 15 mai se  vor relua și slujbele în afara bisericii.
 • Se redeschid hotelurile, dar vor exista reguli.
 • Se redeschid saloanele cosmetice, dar sub o serie de reguli.
 • Se reia transportul în comun, de asemenea în baza regulilor de protecție.
 • Pacienții cu Covid-19 vor avea acces în cabinetele stomatologice special desemnate.
 • Se vor fixa reguli și pentru ambulatoriile din spitalele non-COVID.
 • Măsurile de relaxare care încep acum vor fi evaluate după 14 zile.
Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked