Amânarea ratelor bancare, duel între Orban și Cîțu. Ce reacție au avut băncile:

sursa foto: PublicDomainPictures, pixabay

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat la Digi24 că în ședința de guvern de joi, 26 martie, va fi adoptată o ordonanță de urgență care le va permite amânarea plății ratelor la bănci atât companiilor cât și persoanelor fizice care au probleme financiare din cauza pandemiei de COVID-19. Șeful guvernului, Ludovic Orban, s-a arătat, însă mai circumspect, declarând că o posibilă decizie a amânării plăților ratelor trebuie luată prin colaborare între guvern, Banca Națională și sectorul bancar și că băncile nu trebuie să rămână fără resurse pentru finanțarea economiei.

Între timp, mai multe bănci au decis chiar ele să accepte amânarea plății creditelor pentru o perioadă scurtă, dar aceste decizii pot ascunde și capcane pentru clienți. Banca Națională a României (BNR) a venit cu precizări marți, 24 martie, spunând că amânarea la plată determinată de situaţia actuală nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului și că, în consecință, creditul nu trebuie reclasificat. Confederația patronatelor spune că economia, sistemul bancar sunt sub o presiune fără precedent și cere guvernului să nu cadă în capcana populismului.

Ce a spus ministrul de finanțe? Marți, 24 martie, ministrul Florin Cîțu a precizat că peste două zile, joi, guvernul va adopta o ordonanță de urgență care va permite amânarea ratelor bancare pe o perioadă mai mare decât cea a stării de urgență, având în vedere că efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi. Întrebat de Digi24 dacă este vorba despre o amânare pentru o perioadă „mai aproape de 3 luni sau mai aproape de 6 luni”, Cîțu a răspuns: „Mai aproape de 6 luni”.

După numai o zi, pe 25 martie, ministrul de finanțe a spus într-o postare pe facebook că a convenit cu Banca Națională și cu sistemul bancar amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni. „Soluția pe care am propus-o Băncii Naționale și sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. Cei care doresc să aibă ratele amânate pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu BNR și cu sistemul bancar. Propunerea a fost agreată, vom vedea dacă așa va rămâne în ordonanță”, a precizat Florin Cîțu.

Ministrul a propus să aibă acces la amânare toți românii, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. El a adăugat că doritorii vor face o cerere online: „sunt două etape, una prin telefon și apoi să fie confirmată în scris printr-un email, pentru ca și băncile să aibă ceva scris. Sper să fie gata ordonanța pentru ședința de mâine”, a mai declarat Cîțu.

Ce a spus prim-ministrul? Șeful guvernului nu împărtășește entuziasmul ministrului de finanțe. Ludovic Orban a declarat marți, 24 martie, că o posibilă decizie a amânării ratelor la bănci trebuie luată prin colaborare între guvern, Banca Națională și sectorul bancar și că băncile nu trebuie să rămână fără resurse pentru finanțarea economiei. „Vreau să spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă”, a spus Orban.

„Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare. Știu că există o competiție de proiecte legislative care promit marea cu sarea, dar nu se poate face așa”, a adăugat prim-ministrul.

Ce au făcut băncile? Între timp, băncile au venit chiar ele cu soluții pentru amânarea ratelor. Soluții care, însă, le pot crea probleme clienților mai târziu. Problema cea mai mare e generată de ce se va întâmpla după perioada de suspendare a ratelor. În timp ce unele bănci spun că perioada de restituire a creditului nu se modifică și ratele vor crește pentru că vor conține și banii datorați în perioada de suspendare, altele spun că ratele trebuie să rămână la fel, urmând să crească perioada de restituire a creditului cu numărul de luni cât acesta a fost suspendat. Adevarul.ro a întrebat reprezentanții mai multor bănci la ce soluții s-au gândit. Clienţii CEC Bank, de exemplu, vor trebui să plătească deodată toată suma datorată, şi cea la zi, şi cea amânată, ceea ce va însemna o presiune financiară mai mare după ce trece criza. Conform adevarul.ro, CEC și-a îndemnat clienţii să îşi ramburseze ratele chiar şi în această perioadă, având în vedere că la următoarea scadenţă vor avea de rambursat şi rata amânată, şi rata scadentă din lunile de suspendare. Şi Banca Românească a anunţat o soluţie similară cu cea a CEC Bank, notează tot adevarul.ro. Mai precis, pentru credite ipotecare, de consum cu ipotecă sau nevoi personale, plata ratelor poate fi amânată, pentru una sau două luni, dar, la reluarea ratelor, trebuie plătite și cele din perioada de suspendare a creditului.

Conform adevarul.ro, Banca Comercială Română (BCR) e de părere că nu este o soluţie plata cumulată a ratelor amânate cu ratele la zi. Cei de la BCR se gândesc la o soluţie care să nu împovăreze clientul pe viitor, iar aceasta înseamnă o prelungire a restituirii creditului cu o perioadă egală cu lunile de suspendare. Raiffeisen Bank a transmis adevarul.ro că ratele amânate vor fi mutate pur şi simplu la finalul perioadei de creditare: „nu se eşalonează. În loc să termini în mai, termini în iulie. Graficul de rambursare se mută cu totul, ca să nu reeşalonăm după şi să împovărăm oamenii”.

Comitetul de Supraveghere al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în şedinţă de urgenţă, a clarificat modul în care băncile şi IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei de COVID 19. Astfel, BNR precizează că amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

Ce spun patronatele? Confederația Patronală Concordia, care reunește cele mai mari patronate sectoriale din România, le-a cerut politicienilor să nu cadă în ”tentația populismului electoral” și să nu ia decizii care ar afecta și mai mult mediul economic. „Măsurile populiste, luate în pripă, pot gripa întreaga economie. Energia electrică, alimentarea cu gaze și apă, siguranța operatorilor de telefonie și soliditatea sistemului bancar nu trebuie puse la încercare, pentru că de fiecare dintre ele depinde sănătatea întregii economii. Fără o apreciere corectă a impactului unor astfel de măsuri, România riscă generarea unor probleme suplimentare, care se vor adăuga artificial presiunii și blocajelor existente. Sectoarele cele mai puternic afectate și angajații lor, trebuie sprijiniți fără a transfera povara, în mod nejustificat, asupra altora”, se spune în comunicatul Confederației Concordia, citat de g4media.ro.

De partea cealaltă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor autorizaţi din România (COTAR) a declarat că  proiectul de ordonanță de urgență care suspendă rambursarea creditelor la bănci, anunţat miercuri, 25 martie, de ministrul de finanţe Florin Cîţu, reprezintă prima măsură consistentă care sprijină atât populaţia, cât şi mediul de afaceri cu capital autohton. „Suspendarea obligaţiei de plată a ratelor şi dobânzilor scadente împrumuturilor bancare şi nebancare până la finalul anului 2020, atât de către persoanele fizice, cât şi de către companii reprezintă cea mai importantă măsură luată până în prezent de către decidenţii politici. Pentru transportatorii din România, suspendarea plăţii ratelor bancare şi a ratelor la leasing pentru o perioadă de 9 luni poate face diferenţa dintre supravieţuirea sau falimentul unei industrii”, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked