MAI, timid în lupta cu COVID-19. Ce decizii au luat autoritățile ca să stopeze epidemia:

Autoritățile române au luat noi măsuri în lupta contra epidemiei de COVID-19. Sunt interzise deplasările în grupuri mai mari de trei persoane, în mall-uri rămân deschise doar magazinele alimentare și farmaciile, circulația pe timpul nopții se desfășoară numai în anumite condiții, turiștii străini nu mai au voie să intre în România iar la ceremoniile religioase pentru nunți, botezuri și înmormântări pot lua parte un număr mic de persoane. Măsurile sunt instituite prin ordonanța militară numărul 2, emisă sâmbătă, 21 martie, de ministrul afacerilor interne Marcel Vela.

Ordonanța mai prevede că persoanele aflate în izolare sau carantină și care își părăsesc locația vor fi plasate automat încă 14 zile în carantină. De asemenea, li se va face dosar penal și vor fi pedepsite ulterior cu închisoare sau vor fi amendate (vezi care sunt pedepsele:https://devreme.ro/lupta-cu-covid-19-pedepse-grele-pentru-raspandirea-virusului/). Deplasările pe timpul zilei nu au fost restricționate, ci s-au emis numai niște recomandări. Sectretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a declarant sâmbătă, după anunțarea ordonanței militare, că ar fi bine ca populația să considere aceste recomandări ca și când ar fi obligatorii.

La cât a ajuns numărul îmbolnăvirilor în România? Sâmbătă, 21 martie, numărul cazurilor de infectare cu coronavirus confirmate oficial de autoritățile române a crescut cu 59 (cele mai multe înregistrate până acum într-o zi) ajungând la un total de 367 de persoane infectate. Dintre acestea, mai mult de jumătate (52%) sunt persoane active, cu vârste cuprinse între 30 și 49 de ani, conform datelor prezentate pe pagina de facebook a Ministerului Sănătății.

Cât de dure sunt măsurile din ordonanța militară nr.2? Chiar dacă par foarte numeroase și acoperă o arie largă de activități, măsurile nu sunt considerate cele mai dure care se puteau lua. Analiști, dar și politicieni din alte partide decât PNL (partid aflat la guvernare) au declarat după adoptarea ordonanței că ea trebuia să fie mult mai restrictivă, să nu conțină recomandări, ci măsuri ferme de interzicere a deplasărilor. Gazetarul Cristian Tudor Popescu a spus la Digi24 că guvernanții s-au temut să adopte deocamdată măsuri mai dure, de teamă să nu piardă capital politic.

Ce spune ordonanța despre deplasările pe timpul zilei? În primul rând interzice deplasarea în grupuri mai mari de trei persoane. Dacă ieșiți din casă într-un grup mai mare de atât, o să vă oprească poliția sau jandarmeria și riscați să fiți amedați. Altfel, ordonanța face doar recomandări valabile între orele 06.00 și 22.00. Se recomandă ca singurele motive pentru care să vă părăsiți locuința să fie mersul la serviciu (când nu puteți lucra de acasă), mersul la cumpărături (doar pentru produse care asigură necesitățile de bază), deplasarea la doctor în caz de urgență, deplasarea în scopul îngrijirii unui copil, a unui bătrân sau a unei persoane cu nevoi speciale, deplasarea în cazul unei înmormântări a unui membru al familiei, plimbatul câinelui sau activitate fizică în apropierea casei (bănuim că s-au gândit la jogging).

Ce spune ordonanța despre deplasările pe timpul nopții? Recomandările valabile pe timpul zilei, devin obligații în intervalul 22.00-06.00. Atunci este permisă părăsirea locuinței numai pentru unul din motivele menționate mai sus. Dacă vă deplasați la serviciu pe timpul nopții și sunteți opriți de poliție sau de jandarmerie, va trebui să prezentați legitimația de serviciu și o adeverință eliberată de angajator (o puteți descărca de aici:https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/MODEL-Adeverinta-angajator.pdf). În locul adeverinței, puteți să aveți o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația trebuie să conțină: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, adresa locului de muncă, motivul deplasării, data și semnătura (o puteți descărca de aici:https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/MODEL-Declaratie-pe-proprie-raspundere.pdf). Dacă ieșiți noaptea din casă pentru alt motiv dintre cele permise, trebuie să prezentați polițiștilor sau jandarmilor o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, care să conțină datele de mai sus. Măsura intră în vigoare de luni, 23 martie 2020, ora 22.00.

Ce se întâmplă cu mall-urile? Ordonanța spune că mall-urile se vor închide. În interiorul lor vor rămâne însă deschise magazinele care vând produse alimentare, farmaceutice, veterinare și serviciile de curățătorie. Reamintim că restaurantele, cafenelele, fast-food-urile au fost închise deja. Măsura intră în vigoare de duminică, 22 martie, ora 22.00.

Ce se întâmplă cu cabinetele stomatologice? Acestea își vor suspenda activitatea. Prin excepție, vor fi permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura intră în vigoare de duminică, 22 martie, ora 22.00.

Ce spune ordonanța despre slujbe, nunți și botezuri? Slujbele religioase se pot ține în interiorul bisericilor, dar fără public. Ele pot fi transmise în mass-media sau online. Cel mai probabil așa se va întâmpla și cu slujbele de Înviere. Inițial, prin ordonanța militară 1, acestea fuseseră suspendate total. În biserici se pot oficia și nunți, botezuri și înmormântări, dar la ele pot participa maximum opt persoane. Nu se specifică dacă preoții se numără printre acele opt persoane.

Ce spune ordonanța despre intrarea străinilor în România? Ordonanța interzice intrarea în țară a cetățenilor străini, dar menționează o serie de excepții care duc la concluzia că singurii care nu vor mai putea intra vor fi turiștii. Cetățenii străini care au rude în România, care au serviciul în România, cei care fac școală în țara noastră nu vor avea probleme. Evident vor putea intra diplomații și reprezentanții organizațiilor internaționale. Măsura va intra în vigoare de duminică, 22 martie, ora 22.00.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked