Când ar trebui ridicate restricțiile în România. Ce cred specialiștii despre conviețuirea cu virusul:

sursa foto: facebook.com/DrRaedArafat

A trecut aproape o lună de la instituirea restricțiilor cauzate de epidemia de COVID-19 în România și foarte multă lume se întreabă când vor fi relaxate. Specialiștii sunt rezervați cînd e vorba să stabilească date exacte și spun că totul depinde de evoluția numărului de îmbolnăviri și a numărului de decese. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru a vorbit într-un interviu la Digi24 despre atingerea unui vîrf al infectărilor peste trei săptămâni. Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, anticipează că numărul de cazuri va crește până la sfârșitul lunii aprilie, după care va intra pe un trend descendent. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că este obligatoriu ca starea de urgență să fie prelungită în aprilie. Este posibilă și o prelungire ulterioară, după 15 mai, spus Arafat, mai ales că greul la noi în țară nu a trecut.

Raed Arafat a explicat și ce trebuie să se întâmple concret pentru ca autoritățile să ia în calcul relaxarea restricțiilor: numărul cazurilor noi de îmbolnăvire trebuie să scadă timp de mai multe zile consecutiv. „Trebuie să fie scădere susținută, adică trebuie să vedem că în fiecare zi sau măcar la câteva zile scade numărul cazurilor pozitive și crește numărul persoanelor vindecate”, a spus secretarul de stat la Digi24. Dar acesta nu va fi singurul criteriu luat în seamă. Arafat a precizat că, la un moment dat, autoritățile trebuie să ne gândească și la cum va mai funcționa economia, la cum vom funcționa ca societate.

Sunt mai multe cazuri de infecții decât cele raportate. Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, a declarat la Digi24 că este convins că numărul real al cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 din România este mai mare decât cel înregistrat și raportat, pentru că mulți dintre cei infectați sunt asimptomatici. De aceea se și impun restricții și se iau măsuri de distanțare socială, pentru a elimina riscul ca oameni infectați, dar asimptomatici să transmită virusul, a explicat Rafila. Șeful Societății de Microbiologie a mai spus că testele PCR, care se fac în România, sunt cele mai bune în lupta cu noul coronavirus, pentru că detectează prezența virusului în organism la momentul testării, nu după ce el a trecut. Numărul de centre de prelucrare a testelor a crescut de la începutul crizei, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, precizând că se dau aproape 4000 de rezultate pe zi.

Vom învăța să conviețuim cu acest virus? Specialiști din multe țări deja vorbesc despre faptul că, la un moment dat, vom învăța să conviețuim cu coronavirusul, ne vom schimba stilul de viață și modul în care muncim. Raed Arafat a explicat că, în primul rând, nu știm cum va reacționa virusul la schimbările de anotimp și de temperatură. „Încă nu știm cum se va comporta virusul toamna, dacă epidemia scade când vine vara și toamna revine, deci clar că trebuie să ne adaptăm acestei situații și asta depinde foarte mult dacă oamenii sunt înțelegători, dacă ascultă recomandările și nu iau în seamă fake news-urile”, a declarat Arafat la Digi24. Secretarul de stat în MAI a adăugat că ne confruntăm cu o problemă de sănătate publică pe care trebuie să o privim ca atare și trebuie să găsim soluții să conviețuim cu ea și să învățăm să trăim mai departe în prezența virusului până vom găsi tratament sau vaccin.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked