Când se reia, de fapt, școala: decizia este la președintele României. Ce se întâmplă cu examenele.

sursa foto: edu.ro

Data exactă privind reluarea cursurilor în România se va stabili în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19, precum și de măsurile comunicate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, a anunțat marți, 7 aprilie, ministrul educației, Monica Anisie. Ministrul a precizat că, ținând cont de informațiile deținute până în prezent privind pandemia, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor în învățământul preuniversitar și universitar după încetarea stării de urgență și asigurarea tuturor măsurilor pentru ca elevii, studenții și cadrele didactice să fie în siguranță. Cum președintele României, cel care decretează starea de urgență, tocmai a anunțat că aceasta se va prelungi cu încă 30 de zile, rezultă că școala nu se va relua în niciun caz mai devreme de 16 mai.

„Nu se îngheață anul școlar”, a declarat ministrul Monica Anisie, citată de edupedu.ro. Mai mult, Anisie a promis că ministerul lucrează pentru ca reluarea cursurilor și susținerea examenelor să poată fi puse în practică după ce încetează starea de urgență. Totul depinde, așadar, de evoluția numărului de îmbolnăviri care poate determina prelungirea, în continuare, a măsurilor speciale. Mai mulți experți din sănătate au pronosticat că vârful epidemiei în România va fi atins după Sărbătorile de Paște, deci după data de 19 aprilie.

Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și cu Bacalaureatul? În funcție de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluării Naționale și ale examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate în luna iulie, a declarat ministrul educației. Programa pentru cele două examene nu va cuprinde materia aferentă semestrului al II-lea. Admiterea la facultăți va avea loc, evident, după susținerea examenului de Bacalaureat. Ministrul Monica Anisie a spus și că a emis un ordin prin care a anulat simulările examenelor naționale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar și olimpiadele și concursurile naționale. Sesiunea specială a Bacalaureatului pentru olimpici va fi și ea anulată.

Ce se întâmplă cu semestrul II? Situația școlară a elevilor se va încheia cu minimum două note, plus nota de la teză, acolo unde este cazul. Programa pentru teză va include doar materia studiată până în data de 11 martie, când au fost suspendate cursurile, a precizat ministrul educației. În învățământul universitar, activitățile se vor desfășura în mediul online, cu excepția celor care necesită laborator sau proiect. Activitățile care impun interacțiunea față în față vor fi recuperate intensiv după încetarea stării de urgență, a declarat ministrul. Monica Anisie a spus că s-a consultat cu toți cei implicați în procesul educațional, sindicate din învățământ, organizații ale elevilor, studenților și părinților, și că împreună au agreat măsurile pentru reluarea cursurilor și finalizarea anului școlar și universitar 2019-2020. 

Ce se întâmplă cu salariile profesorilor? Conform edupedu.ro, Luminița Barcari, secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, a declarat că, în perioada vacanței de primăvară, întregul personal din învățământul preuniversitar a fost programat în concediu de odihnă, cu câteva excepții (directorii, contabilii și secretarele, care pentru o anumită perioadă trebuie să întocmească statele de plată și utilități). „Asigur întregul personal din preuniversitar că drepturile salariale nu vor fi diminuate. Nici nu este vorba despre șomaj tehnic, cum s-a vehiculat în presă”, a declarat Barcari.

Ce se întâmplă în facultăți? „În universitățile românești activitatea se desfășoară în online și trebuie precizat că avem în universitățile noastre infrastructura necesară pentru a desfășura aceste activități, iar cadrele didactice au abilitățile necesare pentru a merge mai departe cu procesul educațional în învățământul superior”, a declarat Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învățământul universitar, citat de edupedu.ro. Paraschiv a precizat că examenele se pot derula în online acolo unde lucrul acesta este posibil. Cât privește activitățile practice care necesită experiment, interacțiunea față în față, secretarul de stat a spus că fiecare universitate, în baza autonomiei, va stabili un grafic de recuperare a acestora în sistem modular intensiv, astfel încât toți studenții să parcurgă materia aferentă semestrului II. Gigel Paraschiv a mai adăugat că nu a fost necesară modificarea cadrului legal privind admiterea la facultăți prin ordin de ministru, deoarece metodolgia-cadru prevede posibilitatea de preînscriere-înscriere a tinerilor în online.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked