Carantina și izolarea, motiv de răfuială între PSD și PNL. Între timp, mulți bolnavi de COVID-19 cer să fie externați.

sursa foto: gov.ro

Miercuri, 8 iulie, președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Ludovic Orban au făcut, pe rând, apel la forțele politice din Parlament să voteze în regim de urgență legea privind carantina și izolarea. În aceeași zi, PSD a organizat o dezbatere cu reprezentanți ai societății civile pentru a vedea ce modificări să aducă legii respective. Efectul lipsei oricărei reglementări privind carantina și izolarea: pacienți cu COVID-19 au început să se externeze la cerere din spitale. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că, potrivit unui studiu al prestigioasei universități americane Yale, peste 50% dintre infectările cu noul coronavirus sunt realizate prin intermediul persoanelor asimptomatice. „Unii dintre asimptomaticii externați pot fi periculoși. Cazurile au crescut cu 30% în ultimele 14 zile”, a declarat Arafat.

Reamintim că luni, 6 iulie, Guvernul Orban a adoptat proiectul de lege privind carantina și izolarea, după ce, săptămâna trecută, Curtea Constituțională (CCR) a publicat motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţionale carantina și internarea obligatorie. Proiectul a fost trimis în regim de urgență în Parlament, acolo unde, însă, PSD și aliații săi, ALDE și Pro România, dețin controlul.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit miercuri, 8 iulie, la Digi24, despre numărul-record de infectări din România. Ministrul a susținut că este și rezultatul deciziei CCR care a declarat neconstituționale carantina și internarea obligatorie. Iar ca urmare a aceste decizii, multe persoane, deși infectate, au ales să iasă din izolare și din carantină. „În ultimele 24 de ore s-au externe 622 de pacienți. Dacă este să monitorizăm de pe 2 iulie când a fost decizia CCR, și pe data de 3 când a venit motivarea deciziei publicată în Monitorul Oficial, până astăzi peste 30.000 din cei aflați în izolare nu mai sunt în izolare și peste 1.200 din cei 3.500 aflați în carantină, nu mai sunt în carantină. Sunt oameni pozitivi care au plecat din spitale în aceste 4, 5 zile și care în acest moment trebuie monitorizați în condițiile în care ei ar trebui să respecte niște indicații de izolare la domiciliu”, a spus ministrul Tătaru.

Apelul președintelui Klaus Iohannis. Președintele României a făcut un apel către politicieni să nu exploateze în scop electoral actuala epidemie de coronavirus. Șeful statului a solicitat Parlamentului să adopte în regim de urgență proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea. „În această perioadă, în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și din acest punct de vedere, vreau să mă adresez și politicienilor și Parlamentului. Suntem într-o situație foarte complicată, este momentul să lăsăm divergențele politice de o parte și să ne concentrăm pe soluții care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie”, a spus președintele Klaus Iohannis. Declarațiile lui Iohannis au fost făcute cu prilejul unei vizite pe care șeful statului a realizat-o la Institutul Cantacuzino din București.

Orban, mesaj către Parlament, înțepături către adversarii politici. Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis, miercuri, un mesaj către Parlament pentru votarea legii privind carantina și izolarea. Dar în discursul care ar fi trebuit să-i convingă pe politicienii din Opoziție cât de grav e momentul și cât de important este ca partidele să treacă peste politica măruntă aducătoare de voturi și să colaboreze în interes național, Orban nu a rezistat și și-a atacat din nou adversarii. „Suntem într-un moment de cumpănă. Există riscul unei creșteri a numărului de cazuri. (…) Transmit un mesaj de încredere că Parlamentul va înțelege situația în care ne găsim și va adopta legea care să ne permită să dispunem în continuare de toate instrumentele, respectiv posibilitatea instituirii carantinei și izolării la domiciliu, posibilitatea tratării persoanelor infectate într-un mediu aflat sub controlul medicilor și personalului medical. Doar Guvernul, doar autoritățile singure, nu pot să asigure stăvilirea epidemiei și revenirea la normalitate. Avem nevoie de implicarea tuturor celorlalte instituții. Avem nevoie de un comportament responsabil din partea tuturor liderilor politici, reprezentanților acestora în instituții publice. (…) Din păcate, ne-am confruntat, în ultimele luni, cu campanii organizate care au avut ca scop să determine românii să nu creadă în virus, să nu respecte normele, să ignore pericolul. Și din păcate, aceste campanii au dus la consecințe. Numărul celor care nu respectă regulile a crescut”, a declarat Ludovic Orban

PSD vrea să modifice legea radical. În ziua în care România a înregistrat 555 de noi îmbolnăviri de COVID-19, cel mai mare număr de la debutul epidemiei, Comisia Juridică din Camera Deputaților, controlată de parlamentarii PSD Nicușor Halici și Oana Florea, a organizat o dezbatere, la solicitarea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pe legea Guvernului privind carantina și izolarea. Digi24 susține că la dezbatere au fost invitați reprezentanții unor ONG-uri care promovează teoriile conspirației sau cadre medicale care se opun vaccinării și nu recunosc gravitatea epidemiei de COVID-19 sau existența virusului. În urma dezbaterilor, legea va fi modificată radical, a anunțat deputatul PSD Oana Florea, citată de digi24.ro. Printre modificările anunțate de PSD la legea Guvernului se numără înlocuirea izolării sau carantinei persoanelor care vin din zone roșii cu un test pentru coronavirus. Carantinarea ar trebui făcută individual, cu consimțământul persoanei, și instituită printr-un act administrativ care poate fi atacat în instanță, susține PSD, conform Digi24. O altă modificare dorită de social-democrați ar fi izolarea sau carantina să nu poată fi decise de un singur medic. De asemenea, PSD ar vrea să impună o perioadă clară pentru carantină sau izolarea.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked