Care e cea mai falsificată bancnotă din România. Campionul falsurilor, prins recent de DIICOT.

Potrivit raportului Băncii Naționale a României (BNR) pentru anul 2019, cea mai falsificată bancnotă din România este cea de 100 de lei. Și nu întâmplător, cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din istoria României era specializat în reproducerea respectivei bancnote. Acesta, împreună cu doi complici, au falsificat 17.065 bancnote de 100 lei, din 2014 și până zilele trecute când au fost arestați de procurorii DIICOT. Punând toate datele cap la cap, anchetatorii au ajuns la concluzia că liderul grupului a reușit să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Raportul BNR, citat de agerpres.ro, precizează că bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate în 2019 a fost cea de 100 lei, cu 3.232 de bucăţi, urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 214 falsuri, şi bancnota de 200 lei, cu un număr de 49 de falsuri. Din numărul total de bancnote false, 92 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar 3.415 falsuri au fost depistate în circulaţie.

Falsificatorii au creat un „Super Leu”. Procurorii DIICOT l-au prins recent pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume. Gruparea pe care acesta o conducea a reprodus 17.065 de bancnote de 100 lei, cele mai bune falsuri din istoria României, relatează digi24.ro. Grupul infracțional s-a format în anul 2014, iar de atunci și până au fost prinși, cei trei membrii ai săi au reușit să fabrice și să pună în circulație cele mai bine falsificate bancnote de plastic din lume, susțin procurorii. „Ca urmare a calității superioare a reproducerii, fiind realizată pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), bancnota falsă era aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acesteia, Din acest motiv a fost denumită generic „Super Leu”, se arată într-un comunicat al DIICOT, citat de digi24.ro.

Procurorii au mai precizat că a fost pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta a fost identificată în circuitul financiar cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce a îndepărtat practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei. În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare, bănci comerciale) nici unul nu a putut da informații, deoarece nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals.

Cum a fost prins campionul falsurilor. Timp de 6 ani, oamenii legii au primit aproape 3.000 de plângeri de la diverse persoane care reclamau că au primit bani falși în schimbul produselor vândute și niciun alt indiciu. Analizate, bancnotele erau identice cu cele de serie. Și, totuși, una dintre bancnotele reclamate avea să fie cheia întregului caz, informează digi24.ro. În laborator, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a autorului falsurilor pe unul din straturile din interiorul hârtiei de 100 de lei. Verificând apoi după amprentă în baza de date, anchetatorii au ajuns la un furt săvârșit de respectivul individ imediat după Revoluție.

Cum erau plasați banii falși. În urma audierilor, procurorii au aflat că autorul falsurilor a avut nevoie de un an pentru a studia milimetru cu milimetru fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei. Deși știau că au reușit un fals extrem de greu de detectat, membrii grupării erau extrem de prudenți când puneau banii în circulație. Digi24.ro relatează că, la percheziții, procurorii au găsit nu mai puțin de 30 de calendare cu diverse evenimente, fie că vorbim de târguri, bâlciuri sau serbări comunale. În aceste locuri preferau să valorifice bancnotele falsificate, pentru că în multe dintre situații nu existau camere de supraveghere. Liderul grupării și iubita sa cumpărau apă sau alte produse ieftine pe care le plăteau cu hârtiile de 100 de lei. Restul pe care îl primeau era câștigul lor. Niciodată nu au fost neglijenți, nu au plasat multe bancnote false și nu au cumpărat produse scumpe cu acestea.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked