Cât de aproape suntem de o nouă stare de urgență. Precizări importante ale ministrului Sănătății:

sursa foto: gov.ro

Starea de urgență va fi instituită din nou în România dacă se va ajunge la o cifră de 10.000 de noi infectări cu SARS-CoV-2 într-un interval de trei – patru zile, la nivelul întregii țări, a precizat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Agerpres. Acesta presupune să avem aproximativ 2.500 de noi îmbolnăviri pe zi, timp de patru zile. Ministrul Tătaru a mai spus că dacă vom avea 10.000 de cazuri noi, dar în doar trei – patru orașe, atunci va fi impusă carantina în acele localități. Recent, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat că, dacă se menține actuala rată de transmitere, în luna august am putea ajunge la aproximativ 800 de noi infectări în decurs de 24 de ore. Joi, 9 iulie, în România au fost raportate 614 noi îmbolnăviri de COVID-19, cele mai multe de la debutul epidemiei în România.

Ce a declarat ministrul Sănătății despre o nouă stare de urgență. Într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Nelu Tătaru a explicat în ce condiții ar putea fi instituită din nou starea de urgență pe teritoriul României. „Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Instituim acea stare de urgenţă, care este apanajul preşedintelui, în contextul în care avem o perioadă cu transmitere accentuată, la un moment dat, o creştere a numărului de cazuri exponenţial, poate şi dublări de la o zi la alta, într-un context în care transmiterea comunitară este accentuată. Altceva e să apară zece mii de cazuri într-o săptămână și jumătate, două şi alta e să apară 10.000 de cazuri în patru – cinci zile. (…) În condiţiile în care avem aceste 10.000 de cazuri în trei – patru zile, la nivelul întregii ţări, se impune starea de urgenţă. Când avem aceste 10.000 de cazuri în trei oraşe diferite atunci carantinăm acele oraşe”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Putem ajunge la 800 de infecții noi pe zi în august! Dacă nu respectăm regulile sanitare, numărul cazurilor noi de coronavirus va continua să crească și s-ar putea dubla luna viitoare, până la 800 de raportări pe zi, a avertizat luni, 6 iulie, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. „În momentul în care oamenii nu respectă măsurile, nu se poate întâmpla decât un singur lucru, mai ales pe fondul relaxării, anume creșterea numărului de cazuri. Practic, de la începutul lunii iunie, am ajuns la un număr bazal de reproducere de peste 1. Reamintesc că numărul bazal peste 1 înseamnă o creștere a epidemiei”, a declarat medicul Emilian Popovici, luni, la Europa FM. „Dacă mergem după scenariul de 1.1, făcut de dl. Valentin Pârvu, și ne gândim că acest număr bazal se va menține, practic, în jurul datei de 23 august vom avea în jur de 800 de infecții noi pe zi, ceea ce va însemna o corespondență în Terapia Intensivă de peste 500 de cazuri. Aceasta este o situație pe care sistemul ar trebui să o poată gestiona. Dar, ne putem pune întrebarea, dacă această situație va persista, ce se va întâmpla în septembrie? Chiar dacă se menține un număr bazal de reproducere, să zicem, relativ stabil, în timp numărul de cazuri în ATI va crește. Lucrurile trebuie reglate după aceste cifre, care nu pot greși semnificativ, pentru că, până acum, proiecțiile au fost corecte”, a adăugat specialistul.

Orban a cerut controale „la sânge”. În ședința de guvern de joi, 9 iulie, prim-ministrul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor să-și mobilizeze ministerele aflate în subordine, astfel încât instituțiile de control să meargă pe teren și să se asigure că normele de protecție sanitară împotriva COVID-19 sunt aplicate. Șeful guvernului a avertizat că trebuie să fie controale „la sânge” față de agenții economici și instituțiile care intră sub incidența normelor de control epidemiologic, iar cei care nu le respectă să suporte consecințele legale.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked