Câte paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 are, de fapt, România. Când nu vom mai putea face față:

sursa foto: gov.ro

Foarte mulți medici au vorbit în ultima perioadă despre pericolul ca, prin creșterea numărului de bolnavi de COVID-19 în stare gravă, secțiile de terapie intensivă (ATI) să nu mai facă față. O problemă este dată de numărul de paturi dotate cu ventilatoare mecanice, iar alta de numărul de medici și asistente specializați în ATI. Miercuri, 29 iulie, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut cât de cât lumină asupra situației în care ne aflăm. Acesta a precizat, la începutul ședinței de guvern, că România dispune de 840 de paturi complet utilate la terapie intensivă alocate pentru bolnavii de COVID-19. Miercuri, autoritățile au raportat un număr de 377 de bolnavi internați în secțiile ATI din toată țara, însă, după cum a precizat ministrul Tătaru, doar 112 dintre aceștia erau intubați. Așadar, din cele 840 de paturi dotate cu ventilatoare mecanice, erau ocupate 112.

Teoretic, stăm bine. Practic, trebuie să ținem cont că paturile complet utilate sunt distribuite în toată țara, în timp ce bolnavii în stare gravă sunt concentrați în anumite zone. Deci sunt spitale din județele/orașele cu număr mare de îmbolnăviri care au ajuns la capacitate maximă. Aceeași problemă este și cu personalul medical din secțiile ATI. Sunt spitale în care acesta este insuficient raportat la numărul de bolnavi în stare gravă. De aceea, Guvernul ia în calcul măsura detașării celor de la spitalele mai puțin solicitate.

La total pe țară, cifrele arată bine. Ministrul Nelu Tătaru a explicat pe 24 iulie și care este cel mai grav scenariu în criza coronavirusului. Ministrul a precizat atunci de câte paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 dispune în total România și câte din acestea sunt utilate cu ventilatoare mecanice. „Cel mai grav scenariu este atunci când vom avea un număr crescând de cazuri de la o zi la alta, care vor sufoca sistemul medical, în mod special terapiile intensive, cele care necesită suport ventilator”, a declarat Nelu Tătaru. Întrebat dacă România ar putea ajunge în două săptămâni în această situație, ministrul a spus: „În acest moment nu. Avem în spitalele suport COVID aproape 2.000 de paturi în terapie intensivă, din care 840 sunt complet utilate. (…) Pragul roşu este, să spunem, să avem 2.000 de cazuri în terapie intensivă, ceea ce nu văd previzibil în acest moment”, a precizat ministrul Sănătății.

Spitalele din anumite zone sunt sufocate. Cum spuneam, însă, paturile ATI sunt distribuite în toată țara, în timp ce numărul de bolnavi în stare gravă este foarte mare în anumite zone. Acolo numărul de paturi este insuficient, ca și numărul de medici și de asistente ATI. În ședința de guvern de miercuri, 29 iulie, prim-ministrul a spus că ar trebui găsită o soluţie astfel încât cei care au ieşit de pe ventilaţie şi cărora li s-a ameliorat starea de sănătate să fie mutaţi în nişte secţii intermediare, unde să poată fi oxigenaţi cu mijloace mai puțin sofisticate, pentru a putea fi disponibilizate paturi în cazul în care e necesară tratarea altor pacienţi în stare gravă. „Am discutat de creşterea capacităţii în Bucureşti, e vorba de Spitalul Judeţean Ilfov, de Spitalul CFR 1, e vorba de secţia externă de la Elias care a fost realizată de Dăruieşte Viaţa, de asemenea, mai trebuie operaţionalizat (…) spaţiul organizat de Auchan şi de celelalte companii de pe Chitila şi de asemenea spaţiul ce ţine de „Victor Babeş” din Pipera. (…) Trebuie crescut numărul de paturi şi pe zone unde, evident, e creşterea. În Braşov, am înţeles că acolo e un proiect de secţie modulară, de spital modular. (…) La Cluj am înţeles că există un proiect de creştere a capacităţii de tratare în terapie intensivă”, a enumerat Orban.

Șeful guvernului a subliniat și că în toate secțiile ATI trebuie asigurat numărul necesar de cadre medicale. „Dacă nu merge pe voluntariat, atunci prin detaşare. Trebuie făcută o evaluare foarte serioasă a personalului care există în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor non-COVID, trebuie făcută evaluarea realistă a numărului de cazuri pe care le tratează şi detaşaţi toţi aceia care nu au activitate sau care nu au încărcare suficientă în activitate. Chiar cred că trebuie făcut apel la empatie şi eu nu cred că un medic sau cadru medical poate să lase pacienţi netrataţi când există astfel de situaţii”, a spus Orban, citat de agerpres.ro 

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked