Ce riscă românii care s-au înghesuit să intre în țară după terminarea stării de urgență:

sursa foto: facebook.com/politiadefrontiera

Autorităţile române au fost luate prin surprindere de numărul mare de români care au intrat în țară dinspre Ungaria. Peste 30.000 de oameni au trecut prin Vama Nădlac fără control epidemiologic, transmite Mediafax. Oamenii aproape că s-au călcat în picioare pentru a intra în ţară. Nici o regulă nu a mai fost respectată. După câteva ore bune de aşteptare, nervii celor mulţi au cedat și a avut loc un protest spontan. Pentru fluidizarea traficului, autorităţile au renunţat la controlul epidemiolorgic şi au deschis alte două puncte de trecere a frontierei: Nădlac II şi Vama Borş din judeţul Bihor, a scris digi24.ro.

Aglomerația mare de la intrarea în țară este o consecință a eliminării restricțiilor din perioada stării de urgență, care îi obligau pe românii veniți din străinătate să intre direct în carantină instituționalizată, dar și a bâlbelor legislative ale autorităților, care au făcut ca timp de trei zile să nu se poată da amenzi pentru încălcarea măsurilor din timpul stării de alertă. Românii care au revenit în țară trebuie să știe, însă, că de luni, 18 mai, vor intra în vigoare amenzi mari atât pentru nerespectarea izolării la domiciliu și a carantinei, cât și pentru răspândirea bolii.

Măsuri pentru românii care revin în țară în timpul stării de alertă. Conform anexei la Hotărârea 24/2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. Hotărârea CNSU precizează că persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la domiciliu vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate.

Ce amenzi risă românii veniți din străinătate care nu respectă restricțiile. Potrivit legii votate de Parlament, care intră în vigoare de luni, 18 mai, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi a celor pentru limitarea riscului produs asupra sănătăţii celorlalți este sancționată cu amendă între 500 și 2.500 de lei. Deci, cei care sunt infectați cu coronavirus și transmit boala vor fi amendați. De asemenea, li se poate deschide și dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Legea care intră în vigoare luni, mai precizează că nerespectarea de către persoanele fizice, a măsurilor de izolare la domiciliu este sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei. De asemenea, nerespectarea de către persoanele fizice, a interdicţiei de ieşire din clădirile, localităţile sau zonele geografice în care a fost instituită carantina se sancționează și ea cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei. Reamintim că pentru românii veniți din străinătate este obligatorie izolarea la domiciliu.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked