Cine este Cosette Chichirău, cea care vrea să-i ia lui Dan Barna șefia USR:

Cu un nume inspirat din Mizerabilii, Cosette Chichirău a stat mulți ani în SUA, s-a întors acasă, la Iași, a ajuns parlamentar USR, a învins PSD și PNL la alegerile europarlamentare pe județ, dar țintește și mai sus: candidează la funcția de președinte al partidului, pentru a scoate USR din zona de „teambuilding“ în care spune că l-a dus Dan Barna.

Care e povestea numelui său ciudat? „În 1977, părinţii mei citeau «Mizerabilii», de Victor Hugo. Mama era însărcinată cu mine. I-a spus tatălui meu că dacă o să fie fată, ar fi frumos s-o cheme Cosette, ca în roman“, povestește Cosette Chichirău.

A crescut în Iași. A absolvit Liceul de Informatică (1996) și Facultatea de Științe Economice a Universității Al. I. Cuza (2000). După licență, a plecat la studii în Statele Unite, unde a obținut un MBA (2002) și un doctorat în finanțe (2007) la University of Massachusetts Amherst.

Cosette a strâns, peste hotare, zece ani de experiență în industria financiară. „Am lucrat în lumea finanţelor, a companiilor celor mai mari din lume şi eram analist cantitativ. Nu ştiu dacă înseamnă mare lucru în România. Este practic o persoană care face multă statistică şi programare aplicate la pieţele financiare. Pieţe financiare care nu există în România. Sunt produse foarte sofisticate şi de dimensiuni foarte mari. După asta am ajuns lider de echipă“, explica Cosette Chichirău într-un interviu pentru jurnalul.ro.

În mod neașteptat însă, în 2016 a renunțat la cariera sigură de finanțist și s-a întors  la Iași, unde a intrat în politică: a  pus bazele filialei locale a  USR, partid condus la acea vreme de Nicușor Dan. Cum explică revenirea în țară? „Am văzut nişte evenimente care m-au convis cumva. Roşia Montană, Colectiv, schimbarea Guvernului. Cam astea au fost circumstanţele întoarcerii mele“, spune Cosette Chichirău.

La alegerile din 2016, a ajuns în Parlament, unde a intrat în dispute verbale cu liderii PSD, în special cu senatorul Șerban Nicolae. Redăm, spre amintire, un scurt schimb de replici:

Șerban Nicolae: Nu vă hliziţi fasolea inutilă la mine. Mai bine spălaţi-vă pe dinţi! Aveţi mâncarea între dinţi. Mâncarea aia de deputat.

Cosette Chichirău, transmițând live pe Facebook. : Domnul Şerban Nicolae spune că am mâncare între dinţi. Nu cred. Eu mă spăl pe dinţi, e ok. Mă insultă, dar nu e o problemă. Domnul Şerban Nicolae insultă tot poporul român şi fură împreună cu grupul infracţional oragnizat.

Şerban Nicolae: Eu n-am furat nimic, doamnă, nu fiţi nesimţită. De ce nu faceţi o plângere penală? Căutaţi un coleg alfabetizat şi scrieţi o plângere penală la adresa mea. Vă rog frumos nu mai râdeţi pentru că e o imagine dezolantă. Căutaţi un coleg care a terminat clasa a II-a, care să vă scrie o plângere penală la adresa mea.

„Nu mai avem nevoie de cultul personalității“

USR Iași, organizația pe care o conduce, a obținut unul dintre cele mai bune scoruri din țară la alegerile europarlamentare din luna mai 2019. Alianța 2020 USR-PLUS a reușit să depășească PSD și PNL atât în județul, cât și în municipiul Iași.

Încurajată de succesul de la europarlamentare, Cosette Chichirău a intrat recent în cursa pentru șefia USR, încercând să-l detroneze pe președintele actual, Dan Barna, candidatul Alianței USR-PLUS pentru alegerile prezidențiale de peste numai trei luni. „Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenența la «clan» nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor. Teambuildingul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității“, le-a transmis Cosette membrilor USR, în anunțul de candidatură.

Are deja mai mulți susținători în partid, mai ales din zona progresistă. Printre cei mai vocali e Claudiu Prisnel, liderul USR Dolj. Iar Prisnel nu e un membru USR oarecare. Este cel care a reușit să învingă PSD chiar în fieful Olguței Vasilescu.

„Cosette este omul care a strălucit în exterior și și-a câștigat respectul în partid în condiții de adversitate și de marginalizare internă cum puțini dintre noi am experimentat.Am convingerea că va fi un președinte de partid cu adevărat spectaculos cu care vom reuși să inspirăm schimbarea societară la care visăm cu toții“, a scris Claudiu Prisnel pe grupul intern de comunicare al USR, potrivit unui mesaj obținut de devreme.ro.

Așadar, se anunță vremuri grele pentru prezidențiabilul Dan Barna, chiar în propriul partid. Și asta în momentul în care începuse să creadă că are șanse mari să intre în turul doi al alegerilor din noiembrie și să-l învingă în finală pe Klaus Iohannis.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked