Coronavirusul nu trăiește în apa mării. Ce spune ministrul Sănătății despre mersul la plajă:

sursa foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, având în vedere evoluția epidemiei de COVID-19 din ultimele zile, nu se pune problema instituirii unor noi restricții. Mai mult, într-o intervenție telefonică la B1 TV, Tătaru a vorbit despre deschiderea teraselor și a plajelor. Optimismul ministrului nu este împărtășit și de Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a menționat numărul mai mare de noi îmbolnăviri din ultimele zile. Concluzia este că, dacă vom respecta măsurile impuse de starea de alertă, ne vom bucura de plajă în curând. Numai că, așa cum reiese dintr-un reportaj realizat de Digi24, măsurile sunt încălcate destul de des. O veste bună vine de la experţii în sănătate publică din Statele Unite: coronavirusul nu se transmite prin apa din piscină sau din mare.

Ce a spus Tătaru despre deschiderea plajelor. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a comentat la B1 TV evoluția din acest moment a epidemiei de COVID-19 în România. „Duminică am avut 213 cazuri noi, luni tot 213. În schimb, a scăzut numărul persoanelor internate la terapie intensivă la 177. Încă suntem în perioada în care evaluăm weekendul trecut, de la prima perioadă de relaxare, urmând ca de poimâine (miercuri, 27 mai n.r.) să evaluăm și să gestionăm zilele care au urmat”, a declarat Nelu Tătaru. Ministrul a precizat că o evoluție favorabilă a epidemiei ar putea duce la deschiderea teraselor și a plajelor. „În condițiile în care vom avea un număr de cazuri în scădere, de la o zi la alta, ne gândim la o altă perioadă de relaxare, de exemplu, deschiderea teraselor de la 1 iunie. De la 15 iunie, ne gândim la deschiderea plajelor”, a spus Tătaru. Cât privește deschiderea restaurantelor, ministrul a afirmat că o decizie în acest sens va fi luată după ce se va constata cum a evoluat situația după deschiderea teraselor.

Rafila: să așteptăm și să vedem trendul. Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, a explicat la Digi24 că numărul de noi îmbolnăviri a crescut ușor în ultimele zile deși s-au prelucrat mai puține teste. „Noi avem aceste valori puțin mai mari, în jur de 200, 210 cazuri pentru zilele de sâmbătă și de duminică, când se testează mai puțin, pentru că se trimit mai puține probe către laboratoare. Și atunci, mâine (n.r. marți) vom avea o cifră care să reflecte exact trendul, pentru că ziua de astăzi a fost o zi lucrătoare, au fost prelucrate probele provenind de la persoane suspecte, fie că discutăm de personal, fie de pacienți care au simptomatologie respiratorie”, a precizat Rafila.

Reportaj Digi24: măsurile nu prea se respectă. O echipă de reporteri de la Digi24 a mers prin mai multe magazine pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile luate de autorități în starea de alertă, dar și cât de expuși dacă mergem la cumpărături! „Intrăm în primul supermarket cu gândul că suntem în continuare în stare de alertă și suntem departe de viața de dinaintea declanșării pandemiei, dar… surpriză! Am intrat, dar nu ne-a întrebat nimeni de temperatură, de mască, absolut deloc! Ne-am plimbat prin tot centrul comercial în încercarea de a fi cât mai vizibili, dar chiar și așa nu a fost nimeni interesat să ne ia temperatura. Ne-am îndreptat apoi spre zona de alimente, unde sunt cei mai mulți clienți. Nici aici nu ni s-a luat temperatura, nu ne-a întrebat nimeni. Dacă ne uităm, vedem foarte mulți oameni care nu au mască sau orice altceva pentru protecție. Am mers apoi de la un supermarket la altul, iar situația nu s-a schimbat cu nimic. Triajul epidemiologic a dispărut, așa că fiecare este liber să facă ce vrea. În puține unități de alimentare, în momentul în care am intrat, angajații s-au sesizat și ne-au atras atenția că masca este obligatorie”, au relatat jurnaliștii de la Digi24.

Coronavirusul nu trăiește în apa din piscină și din mare. Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite, citați de Mediafax. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA. „Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing. De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că este puţin probabil ca noul coronavirus să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide virusul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă. Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Coronavirusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate. De aceea, este important ca persoanele care merg la plajă să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked