COVID-19 face noi victime. Restricții dure de circulație, armata scoasă pe străzi!

sursa foto: presidency.ro

Creșterea accelerată a numărului de imbolnăviri de COVID-19 aduce noi restricții de circulație pe tot teritoriul României. Recomandările privind deplasările pe timpul zilei instituite de ordonanța militară nr.2 vor deveni obligatorii. Cei care vor ieși din case o vor putea face numai pentru motivele stipulate în ordonanță și vor trebui să aibă asupra lor actele de identitate, legitimația de serviciu, adeverința de la angajator (dacă se deplasează spre serviciu) sau declarația pe propria răspundere.

Măsurile, care vor fi instituite printr-o nouă ordonanță militară, au fost anunțate de președintelui Klaus Iohannis după o ședință de lucru la care au mai participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul de Interne, ministrul Sănătății și ministrul Apărării.

Ce măsuri a anunțat președintele?

  • se vor introduce noi restricții de circulație, astfel că tot ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă.” Oamenii vor putea să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta, dar vor trebui să aibă asupra lor documentele justificative. Cine nu le va avea riscă amenzi foarte mari sau chiar un dosar penal.
  • persoanele care sunt în carantină sau în izolare vor fi supravegheate electronic.
  • se va folosi Armata pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. Astfel, MApN va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.
  • se vor introduce restricții speciale pentru persoanele peste 65 de ani, care sunt cele mai vulnerabile la infecția cu coronavirus. Într-o conferință de presă susținută la ora 19, prim-ministrul Ludovic Orban a spus că vârstnicii vor putea ieși din case între anumite ore.
  • aceste restricții vor fi trecute în cursul zilei de astăzi, 24 martie, într-o ordonanță militară și vor intra în vigoare începând de mâine, 25 martie.

Cu cât a crescut numărul îmbolnăvirilor într-o singură zi? Până astăzi, 24 martie, în România, au fost confirmate 762 de persoane infectate cu actualul coronavirus. Dintre cele 762 de persoane confirmate pozitiv, 79 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 19 la București, 3 la Craiova, 2 la Constanța, una la Cluj și una la Iași). Din păcate, opt persoane diagnosticate cu COVID-19, dar și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Suceava, Craiova și Iași, au murit.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică (cea de ieri, 23 martie), au fost înregistrate alte 186 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 4 ani și 85 de ani. La Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în acest moment, sunt internați 16 pacienți, din care 6 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

În România, în carantină instituționalizată, sunt 5.515 de persoane, care sunt verificate pentru a depista dacă sunt infectate. Alte 83.970 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

De ce s-a schimbat algoritmul de testare? Autoritățile române au modificat, luni, algoritmul de testare pentru coronavirus, în sensul că nicio persoană asimptomatică nu mai face testul, în schimb au prioritate pacienții cu simptome (febră, insuficiență respiratorie), indiferent dacă există sau nu indicii de unde ar fi putut să ia boala, anunță g4media.ro.

Până acum, aveau prioritate la testare persoanele care au venit dintr-o țară cu multe cazuri sau care au avut contact cu o persoană infectată. Însă toate aceste persoane, conform deciziilor de până acum, sunt fie în carantină, fie în izolare la domiciliu pentru 14 zile și, teoretic, nu mai pot să răspândească virusul. Concentrându-se pe acești oameni, autoritățile au ignorat cazurile care s-au dovedit adevărate bombe: pacienți cu simptome, care inițial au fost refuzați la testare, pentru că nu se încadrau în „definiția de caz”, scrie g4media.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked