COVID-19 nu e singura amenințare în România! Specialiștii atrag atenția asupra unui virus uitat:

sursa foto: Angelo Esslinger, pixabay

Conform datelor raportate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) până vineri, 1 mai, în România au fost raportate 20.000 de îmbolnăviri de rujeolă. Dintre cei infectați, 64 au murit. În majoritatea cazurilor este vorba despre copii. Și asta pentru că frica, oarecum firească, a părinților de infecțiile cu coronavirus întârzie mult vaccinarea. Numărul de 20.000 îmbolnăviri de rujeolă este înregistrat de la debutul epidemiei, în 2016, dar CNSCBT avertizează că frecvența infectărilor a crescut în ultima perioadă. Astfel, numai în ultima săptămână au fost raportate 119 cazuri noi, în 7 județe din România.

Județele în care s-au înregistrat îmbolnăviri de rujeolă în ultima săptămână sunt Satu Mare, Neamț, Cluj, Suceava, Timiș, Bihor și Brașov. Specialiștii atarg atenția că virusul rujeolic este la fel de periculos ca și coronavirusul, diferența fiind faptul că împotriva rujeolei există un vaccin. Conform statisticilor, din 4 persoane care se îmbolnăvesc de rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Cei mai afectați sunt, evident, copiii care nu au fost vaccinați, dar există infectări și în rândul adulților. Datele prezentate de CNSCBT arată că, din cele 20.000 de persoane infectate cu virusul rujeolei în România, mai mult de jumătate, 10.830, sunt copii până în 4 ani. Sunt însă și 2.276 de persoane cu vârste între 20 și 40 de ani și 487 peste 40 de ani. Medicii atrag atenția că, dacă nu e făcut la timp, vaccinul împotriva rujeolei s-ar putea să nu-și mai facă efectul.

Trebuie vaccinați cei din grupele vulnerabile. În plină pandemie de COVID-19, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la pericolul epidemiei de rujeolă și a transmis țărilor cu multe cazuri, inclusiv României, că trebuie prioritizată imunizarea de rutină a copiilor și cea a adulților din grupele vulnerabile. Pe 23 martie, CNSCBT a elaborat un document către Direcțiile de Sănătate Publică și către medicii de familie care subliniază că Programul Național de Vaccinare trebuie să continue „cu respectarea măsurilor de răspuns în contextul epidemiologic actual”. În documentul CNSCBT, citat de Europa Liberă, epidemiologii recomandă medicilor de familie să: programeze vaccinarea copiilor astfel încât să evite aglomerația la cabinet; să facă o triere telefonică în prealabil; să informeze părinții ce măsuri de igienă trebuie să respecte; să poarte echipamente de protecție.

Ce este rujeola și cum se transmite. Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzată de Morbillivirus și se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut (n.r. la fel ca noul coronavirus), informează site-ul reginamaria.ro. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus mult incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați, scrie reginamaria.ro.

Cum se manifestă rujeola. Conform reginamaria.ro, principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, după care apare erupția cutanată. Exista trei etape importante: perioada de incubare, care începe cu momentul infectării și durează aproximativ 11 zile, timp în care nu apare niciun simptom; apariția simptomelor care anunță boala (congestie nazală, tuse, febră); prezența erupției cutanate (apar mici pete roșii pe față, începând cu linia părului și în spatele urechilor). După apariția erupțiilor cutanate, febra poate depăși 40 de grade Celsius.

Cât de periculoasă este rujeola. Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste de peste 20 de ani, Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare, infecții ale creierului (encefalită) și infecții bacteriene secundare, acestea din urmă necesitând și tratament cu antibiotice, scrie reginamaria.ro.

Singura protecție eficientă: vaccinarea. Rujeola poate fi prevenită printr-un vaccin care oferă imunitate pe tot parcursul vieții. Este vorba de vaccinul ROR, destinat imunizării împotriva a trei boli infecțioase, care dau si numele vaccinului: rujeola, oreion si rubeola. O doză de vaccin ROR oferă o protecție de aproximativ 93% împotriva rujeolei, iar două doze au o eficacitate de 97%. Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor: prima doză la vârsta de un an; a doua doză între 5 și 7 ani. Cea de a doua doză este recomandată deoarece aproximativ 5% dintre oameni nu răspund la prima doză, notează reginamaria.ro. Și adulții se pot vaccina împotriva rujeolei, evident, dacă nu au fost vaccinați în copilărie.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked