Creșterea pensiilor în timp de criză, un meci electoral cu miză uriașă între PSD și PNL!

sursa foto: gov.ro

Guvernul condus de Ludovic Orban (PNL) ar amâna creșterea pensiilor, prevăzută pentru 1 septembrie, dar miza electorală este uriașă. PSD, partidul care a propus și votat creșterea în Parlament, va ataca orice decizie de amânare. Și o va folosi cu siguranță ca muniție împotriva liberalilor în alegerile din toamnă. De aceea, ministrul de finanțe, Florin Cîțu (PNL), evită acum să declare tranșant ce se va întâmpla cu mărirea pensiilor. Dar spune că guvernul trebuie să regândească toată construcția bugetară. Fără teama alegerilor, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune clar că pensiile nu pot crește în septembrie. Mulți economiști au declarat încă dinainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19 că o mărire a pensiilor cu 40%, așa cum prevede legea, este foarte greu de susținut.

Creșterea cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 este prevăzută de legea pensiilor inițiată de PSD, când se afla la guvernare, și votată de parlament. La vremea respectivă, social-democrații au prezentat-o drept o mare realizare, în condițiile în care toate analizele sociologice arată că pensionarii sunt principalii lor alegători. De când PNL a preluat guvernarea, în noiembrie 2019, aproape toate atacurile PSD s-au axat pe ideea că liberalii vor să taie salariile bugetarilor și pensiile. Toamna acestui an este deosebit de importantă din punct de vedere electoral. Vor avea loc atât alegeri locale, amânate din iunie din cauza epidemiei de COVID-19, cât și alegeri parlamentare

Ce a declarat Ministrul Finanțelor despre creșterea pensiilor? Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a evitat să spună clar dacă va avea loc creșterea de pensii programată în a doua parte a anului. Ministrul a spus doar că, până în acest moment, nu s-a discutat despre pensii, dar a menționat că, în prezent, se fac evaluări ale cheltuielilor bugetare pentru întregul an. „Înseamnă presiune pe buget și da, va trebui să luăm câteva decizii importante în ceea ce privește cheltuielile pentru tot anul. Nu pot să vă spun acum care sunt acele categorii de cheltuieli, pentru că analiza este în curs. Rolul este de a ne asigura că oamenii primesc ajutoare, pensii, salarii, dar nu va fi ușor și e necesară o reevaluare a întregului buget pe tot anul ”, a declarat ministrul Florin Cîțu, luni, 6 aprilie, la Digi24.

Ce înseamnă reevaluarea bugetului? Ministrul Cîțu a explicat într-o intervenție telefonică la Digi24 că toate capitolele importante din bugetul de cheltuieli vor fi analizate. „Ne vom uita dacă în cheltuielile pe care le avem anul acesta există cheltuieli neesențiale, la care putem să renunțăm și să mai reducem din presiunea asupra bugetului. Asta pe de o parte. Dar în același timp, ne uităm și la capitolele importante din bugetul de cheltuieli, unde putem să amânăm o parte din cheltuieli pentru anul viitor”, a spus Florin Cîțu.

Vor fi concedieri în sectorul bugetar? Ministrul Finanțelor a declarat că, în acest moment, nu se discută despre o astfel de măsură. „Nu, am spus că în acest moment, nu există în lucru la Ministerul Finanțelor Publice așa ceva. Deci, nu, nu ne uităm la așa ceva. Ne uităm la cheltuieli, e adevărat, dar în ceea ce privește aparatul bugetar, știți foarte bine, acest guvern a început cu 16 ministere în loc de 27, fiecare minister și-a făcut o reorganizare, eu am terminat reorganizarea ANAF, urmează și reorganizarea Ministerului Finanțelor Publice, digitalizarea”, a precizat ministrul pentru Digi24.

Cum acoperim găurile din buget? Ministrul Florin Cîțu a explicat că, în martie, se vede deja impactul crizei, cu venituri mai mici și cheltuieli mari. A vorbit apoi despre cum acoperim deficitul bugetar în creștere: „deficitul bugetar în creștere trebuie finanțat de undeva. Nu vom mai introduce taxe, asta cu siguranță. Și dacă nu, veniturile la buget scad și trebuie să luăm bani de undeva, adică să ne împrumutăm. Zilnic stau și mă uit la ce se întâmplă cu dobânzile în piața financiară, cu lichiditatea în piața financiară, pentru că trebuie să finanțăm cheltuielile curente – pensii, salarii, ajutoare sociale, investiții. Aici este important un lucru. Am văzut foarte multe proiecte populiste care apar în Parlamentul României, toată lumea crește cheltuielile pentru că, spun ei, uite, Comisia Europeană ne dă voie să avem un deficit mai mare. Dar una e să pui 1.000 de lei pe hârtie populist și alta e să plătești 1.000 de lei. Acei bani trebuie să-i iei de undeva. Iar în condițiile în care toate țările din lume au deficite mari, România este în dezavantaj pentru că nu are cel mai bun rating din lume și trebuie să fim foarte atenți la modul în care finanțăm. Trebuie să ne împrumutăm și trebuie să ne împrumutăm ieftin”, a atras atenția ministrul de finanțe.

Ce a spus președintele Consiiului Fiscal? Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat luni, 6 aprilie, la Digi24, că pensiile nu trebuie majorate cu 40%. Dăianu a spus că poate fi făcută, cel mult, o indexare cu rata inflației a pensiilor foarte mici și că trebuie amânate și alte cheltuieli bugetare, inclusiv cele militare. Consiliul Fiscal este un organism guvernamental din România, creat în iunie 2010, care are rolul de a consilia autoritățile în vederea asigurării unui buget sănătos, capabil să atragă toate veniturile necesare și să achite toate cheltuielile obligatorii, conform wikipedia.

Ce spuneau economiștii înainte de izbucnirea epidemiei? Aplicarea Legii pensiilor în forma votată de Parlament, care prevede creșterea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, ar provoca un dezechilibru major în finanțele publice, avertiza încă din luna ianuarie, dinaintea izbucnirii epidemiei de coronavirus, Consiliul Fiscal. Economiștii din Consiliu prognozau deficite bugetare foarte mari din cauza creșterii pensiilor, atât pentru 2020, cît și pentru 2021 și 2022. Un avertisment asemănător a venit de la Comisia Europeană în februarie. Raportul de țară pentru România arăta că legea votată de majoritatea PSD care prevede creșterea pensiilor va duce la un deficit bugetar de 6,1% în 2021. Majorarea punctului de pensie, prevăzută pentru 1 septembrie 2020, ar trebui făcută etapizat, pe categorii de pensii, susţineau reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), ca reacţie la recomandările trimise de Comisia Europeană autorităţilor de la Bucureşti.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked