Culisele demisiei lui Costache. Cum a pus Firea paie pe foc și empatia lui Nelu Tătaru.

sursa foto: facebook.com/MinisterulSanatatii

Ministrul sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia joi, 26 martie, în plină criză a îmbolnăvirilor de COVID-19. Presa centrală a identificat ca principal motiv al demisiei declarațiile date de Costache cu o zi înainte despre testarea în masă a populației Bucureștiului. Dar cu siguranță nu a fost numai atât. Nelu Tătaru, cel propus să îi ia locul, a susținut și el declarațiile ministrului despre testarea bucureștenilor din postura de secretar de stat. Și a ajuns să îi ia locul. Posibil să fi contat și declarația Gabrielei Firea, primarul Bucureștiului, care anunța, tot ieri, că s-a înțeles cu ministrul Costache ca testarea să înceapă cu populația de peste 65 de ani.

A fost un cumul de motive, manageriale și politice, care l-au făcut pe prim-ministrul Ludovic Orban să anunțe foarte sec demisia unuia dintre miniștrii cheie ai cabinetului său în plină luptă cu epidemia de COVID-19. Conform digi24.ro și adevărul.ro, Orban i-a cerut lui Costache să demisioneze, ceea ce arată că decizia a fost a șefului guvernului, care totodată este și șeful PNL. Faptul că Victor Costache nu avea în gând să-și dea demisia este confirmat chiar de seria de declarații despre testarea în masă pe care le făcuse cu o zi înainte. Un ministru care vrea să renunțe nu vorbește cu atâta abnegație despre ce vrea să facă în viitorul imediat.

Ce a declarat Costache despre testarea în masă a bucureștenilor? Victor Costache a declarat miercuri, 25 martie, la Adevărul Live că doreşte implementarea unui program de tipul celui din Coreea de Sud, în care să fie testaţi pentru coronavirus toţi cetăţenii din Bucureşti prin metoda din ușă în ușă. „Săptamana viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180 de mii, care trebuie să ajungă până cel tarziu la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional. Astăzi (miercuri, 25 martie) am pregătit un protocol cu domnul profesor Streinu-Cercel, care va fi validat şi dorim să implementăm un program inovativ, de tipul celor din Coreea de Sud şi să testăm toţi cetăţenii din Bucureşti, cu echipe mobile de testare door to door”, a declarat Costache conform adevărul.ro. Și-a întărit declarațiile câteva ore mai târziu, la Știrile ProTV. 

Sigur, foarte mulți s-au întrebat cât ar dura testarea tuturor bucureștenilor, având în vedere că, după cum a afirmat Costache, săptămâna aceasta vor veni abia 180 de mii de teste, iar necesarul este de minimum 2 milioane. Apoi, cine va face testele, de câți oameni e nevoie ca să-i poți testa pe toți locuitorii Bucureștiului ? Victor Costache nu ne-a lămurit. Ba a și fost contrazis. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a declarat TVR că nu vede posibilă o astfel de testare. „Din punct de vedere tehnic, nu văd posibilă o astfel de testare şi nici utilitatea nu este foarte clară, pentru că la mulţi oameni testarea este negativă, să spunem, iar peste 2-3 zile se îmbolnăvesc. Deci cel mult putem avea o radiografie în momentul testării, dar nu o imagine de ansamblu şi să putem să luăm măsuri de identificare şi izolare a pacienţilor la un nivel aşa de mare”, a declarat Rafila într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

Noul ministru, Nelu Tătaru, l-a susținut pe Costache. Dacă Rafila l-a contrazis pe ministrul sănătății de la acea oră, Victor Costache, subordonatul său, secretarul de stat din acel moment, Nelu Tătaru, i-a întărit declarațiile. Acesta e explicat la Digi24 că Bucureștiul este un proiect-pilot și că vor urma și celelalte orașe. „Este un proiect prin care se urmărește testarea tuturor aglomerărilor urbane. În București este cea mai mare aglomerare urbană și rămâne a fi testată, etapizat, toată populația. S-au mai primit 15 real-time PCR-uri, care vor fi montate, vor fi dotate cu specialiștii de rigoare și se vor face aceste testări etapizat pentru toată populația Bucureștiului, ales ca primă aglomerare urbană. Vor urma și celelalte orașe”, a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Tătaru a explicat că testarea bucureștenilor va începe săptămâna viitoare cu personalul medical, pacienții, apoi se va trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte. Mai întâi vor fi testați cei în vârstă și persoanele cu risc, a precizat secretarul de stat.

Cum a pus Gabriela Firea paie pe foc? În ziua în care ministrul Costache a dat declarațiile referitoare la testarea în masă a bucureștenilor, știrile despre acest subiect au explodat. Fiind vorba despre București, nu putea lipsi din hora declarațiilor tocmai primarul general Gabriela Firea. Într-o intervenție la Antena 3, Firea a confirmat, miercuri seara, că în Bucureşti va fi lansat un program de testare pe scară largă în ceea ce priveşte infecția cu coronavirus, dar a spus că vor avea prioritate persoanele de peste 65 de ani şi cele cu diverse patologii. „Am discutat acest aspect ieri cu domnul profesor Streinu-Cercel şi, împreună cu Ministerul Sănătăţii, atât cu domnul ministru, cât şi cu domnul secretar de stat Horaţiu Moldovan, demarăm un program pentru Capitală pentru testarea pe categorii de risc. Prima, peste 65 de ani, persoanele cu alte patologii şi pe urmă celelalte grupe de risc”, a precizat Gabriela Firea, citată de Agerpres.

Așadar, primarul general al Capitalei a dat de înțeles că ar fi avut deja o înțelegere cu ministrul sănătății Victor Costache cu privire la cine are prioritate la testare în rândul bucureștenilor. Ministrul nu a dat vreo declarație în care să o contrazică. În schimb, declarația secretarului de stat de la acel moment, Nelu Tătaru, a enumerat alte categorii cu prioritate la testarea în masă decât cele menționate de Firea.

Motive politice și manageriale care au dus la demisia lui Costache. Toată lumea recunoaște că Victor Costache nu era un bun comunicator. De când a început criza provocată de coronavirus în România, aparițiile sale în conferințe de presă alături de secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat, au fost extrem de șterse. A fost ezitant, moale și a părut că îi cerea mereu încuviințarea lui Arafat când voia să spună ceva. Când PNL a venit la putere în toamna anului trecut, după căderea guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă, Raed Arafat era pe lista neagră pentru a fi dat afară. Criza provocată de coronavirus l-a salvat.

În plus, proasta gestionare a răspândirii COVID-19 în spitalele din toată țara a contribuit și ea foarte mult la demisia lui Costache. Cazul de la Spitalul Județean Suceava, unde aproape o sută de cadre medicale s-au infectat cu coronavirus este doar cel mai grav. A fost un motiv în plus pentru premierul Orban ca să-i ceară lui Costache să plece. Reamintim că nu este prima oară când Ludovic Orban pune presiune pe un subordonat să demisioneze. După cum presa centrală a relatat, Florin Cîțu și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat exact în ziua în care trebuia ca guvernul său să fie votat în parlament și avea șanse se treacă. Cîțu a renunțat tot după o discuție cu Ludovic Orban, șeful său de la partid.

De ce Nelu Tătaru? Nelu Tătaru, chirurg de meserie, ca și Costache, este mult mai politician decât acesta. În plus, după cum o dovedesc și aparițiile sale la televiziuni, este și un mai bun comunicator. Conform adevărul.ro, Nelu Tătaru (48 de ani) este originar din judeţul Vaslui, fiind considerat unul dintre cei mai titraţi chirurgi din zonă. A condus spitalul din Huşi. În 2012, a intrat în politica mare, fiind ales senator de Vaslui din partea Partidului Naţional Liberal. Tătaru este și preşedintele PNL Vaslui. La alegerile prezidenţiale de anul trecut, Nelu Tătaru a reuşit o victorie politică istorică pentru un judeţ ca Vaslui, dominat ani în șir de PSD. Tătaru a adunat mai multe voturi pentru Klaus Iohannis decât a reușit PSD pentru Viorica Dăncilă.

După cum scrie presa din Vaslui, cât a fost secretar de stat, Nelu Tãtaru l-a reprezentat pe ministrul Costache la mai multe evenimente importante, între care si la întâlnirile cu sindicalistii din sistem. La întâlnirile respective, s-a discutat despre condițiile de muncã și despre veniturile personalului sanitar. Iar sindicaliștii l-ar fi lãudat pe Tãtaru pentru cunoașterea domeniului medical, pentru empatie, dar și pentru soluțiile găsite împreunã. De când a început criza generată de coronavirus, Nelu Tătaru a fost trimis de multe ori de minister să verifice și să rezolve problemele apărute la spitalele din țară.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked