Cum a intrat Suceava în carantină. Ce anchetează procurorii:

sursa foto: primariasv.ro

Un mesaj pe WhatsApp care i-a chemat la serviciu atât pe angajații infectați cu coronavirus cât și pe cei sănătoși din Spitalul Județean de Urgență, testarea unor persoane care nu erau o prioritate, probe recoltate și netrimise la analize, persoane confirmate cu COVID-19, care se aflau în carantină și care nu au fost internate, în fapt, în secția de boli infecțioase a spitalului. Acestea sunt faptele anchetate de procurori la Suceava, acolo unde unde municipiul reședință de județ și opt comune limitrofe au fost băgate în carantină prin ordonanța militară 6, emisă luni, 30 martie, de ministrul de interne, Marcel Vela.

De la ce au plecat procurorii? Dosarul privind numărul extrem de mare de infectări cu coronavirus de la Suceava a fost deschis de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava (PJ Suceava). Într-un comunicat din data de 23 martie, procurorii au informat că s-au sesizat din oficiu în urma unor articole apărute în presa online, conform cărora funcționari publici din sistemul medical au solicitat cadrelor medicale din Spitalul Județean să se prezinte la serviciu în data de 23 martie indiferent dacă erau sau nu infectate cu coronavirus. Faptele cercetate de procurori: zădărnicirea combaterii bolilor și abuz în serviciu.

Ce s-a întâmplat pe 23 martie? Aproape toate site-urile principale de știri au scris despre cele petrecute la Spitalul Județean în ziua de luni, 23 martie. Mai multe cadre medicale din spital au relatat presei, sub protecția anonimatului, că în seara zilei de 22 martie au primit un mesaj pe WhatsApp din partea directorului medical al spitalului, Mircea Alexandru Macovei, prin care au fost chemați a doua zi la serviciu, indiferent dacă erau infectați sau nu cu coronavirus sau dacă așteptau rezultatele testelor. Iar mulți dintre ei s-au prezentat pe 23 martie la spital. În seara în care a trimis mesajul, directorul medical a aflat că testul său a ieșit pozitiv. Întrebat de hotnews.ro despre mesajul trimis cadrelor medicale, Macovei a precizat: „În cursul nopții trecute am emis o solicitare de prezentare a cadrelor medicale la spital pentru a lua act de decizia ministerului în ceea ce privește activitatea cadrelor noastre începând cu ziua de azi, 23 martie. Toate cadrele medicale care primiseră confirmarea că sunt pozitive au fost chemate la pavilionul de pneumologie, care se află în locație diferită decât corpul central al spitalului. De altfel, răspunsurile oficiale de la cele două institute de boli infecțioase, din Iași și București, a venit în cursul zilei, notificându-ne rezultatele pozitive pentru o parte din cadrele nostre medicale, printre care și subsemnatul”.

Probe recoltate care n-au fost trimise la analize. Ulterior, la data de 25 martie, dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava (PT Suceava). Iar aceștia au extins cercetările. În comunicatul trimis presei marți, 31 martie, procurorii PT Suceava spun că decesele înregistrate la Spitalul Județean ca urmare a infecției cu coronavirus au legătură cu activitatea ilicită desfășurată de funcționari publici din spital, dar și din Direcția de Sănătate Publică (DSP). Concret, PT Suceava cercetează împrejurările în care s-a făcut testarea pentru infecția cu coronavirus a unor persoane care nu corespundeau reglementărilor legale, deci nu reprezentau o prioritate. Iar asta în condițiile unui număr limitat de teste aflate la dispoziția Spitalului Județean. De asemenea, procurorii spun că există indicii că probele recoltate unor angajați ai spitalului nu au fost trimise laboratoarelor specializate în vederea analizării, ceea ce a dus la prelungirea perioadei de izolare a cadrelor medicale.

Încălcarea regulilor privind izolarea și carantina. Comunicatul PT Suceava mai menționează că funcționari publici din Spitalul Județean și din DSP au încălcat prevederile legale privind izolarea și carantinarea în cazul unor persoane infectate cu coronavirus, care nu au fost internate, în fapt, în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked