Cum se preschimbă pașaportul și permisul de conducere auto în perioada stării de alertă:

sursa foto: William Iven, pixabay

Cetățenii români pot apela la serviciile publice de eliberare a permiselor de conducere și pașapoartelor pentru preschimbarea documentelor care au expirat pe timpul stării de alertă instituite în România și care le sunt necesare pentru deplasarea în afara țării. Documentele eliberate de instituțiile și autoritățile publice își mențin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări, dar această măsură se aplică, în lipsa unor acorduri bilaterale cu alte state, doar pe teritoriul României. Așadar, cei care au nevoie să-și schimbe pașaportul sau permisul de conducere ca să se poată deplasa în afara țării își vor face o programare online pentru depunerea actelor. În sediile serviciilor de eliberare pașapoarte sau permise, vor trebui să poarte mască de protecție și să respecte marcajele instituite pentru asigurarea distanțării fizice. Documentele le vor fi livrate acasă prin poștă sau prin firme de curierat.

Cum se preschimbă pașaportul. Pentru preschimbarea pașaportului, cererile se depun, în ţară, preponderent în baza unei programări online pe site-ul oficial al Direcției Generale de Pasapoarte (puteti face programarea AICI), la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte, indiferent de județul de domiciliu al solicitantului, în cadrul programului de lucru cu publicul afişat, atât pe site-ul Ministerului de Interne (www.pasapoarte.mai.gov.ro), la secţiunea „Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”(aflată în partea dreaptă sus pe site), cât şi pe site-urile instituţiilor prefectului.

Accesul solicitanţilor şi, după caz, al reprezentanţilor legali în locaţiile serviciilor publice comunitare de paşapoarte în vederea depunerii cererilor de eliberare a paşapoartelor simple, respectiv pentru ridicarea documentelor de călătorie, este permis cu respectarea măsurilor de protecție igienico-sanitară, fiind, astfel, obligatorie purtarea măștii de protecție și respectarea marcajelor instituite pentru asigurarea distanțării fizice. Persoanele programate trebuie să respecte ora de programare şi să evite aşteptarea suplimentară în spaţiile destinate publicului.

MAI recomandăm cetăţenilor să opteze pentru expedierea pașaportului simplu electronic prin servicii de curierat (cheltuieli de expediţie 8 lei + TVA) la adresa de domiciliu/reşedinţă din ţară a titularului ori a persoanei care a formulat cererea. Paşaportul simplu temporar, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, nu poate fi livrat prin serviciul de curierat.
În cazul minorilor în vârstă de până la 14 ani, părintele sau reprezentantul legal depune cererea pentru eliberarea unui pașaport, inclusiv în absenţa minorilor, prin prezentarea a două fotografii color identice care reprezintă fizionomia actuală a titularului, având dimensiunile 3,5×4,5 cm.

Cum se preschimbă permisul de conducere. Cererile de preschimbare a permiselor de conducere românești se depun în baza unei programări online efectuată pe site-ul oficial al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (puteți face programarea AICI). Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public de eliberare a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului sau emitentul permisului de conducere.

Accesul în incinta sediului serviciilor publice comunitare este permis doar titularilor, după caz persoanelor mandatate, în baza actului de identitate în original, cu cel mult 10 minute înainte de ora programată. Pentru evitarea aglomerării spațiilor destinate este bine să fie respectate orele de programare.

Documentele se livrează prin poștă, la adresa indicată de titular în termen de 5-15 zile calendaristice, iar pentru această perioadă se eliberează dovada înlocuitoare a permisului de conducere.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked