Cum va evolua epidemia de COVID-19 în România. Ce spune un studiu MedLife:

sursa foto: Gerd Altman, pixabay

Curba infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 va continua să crească în România în perioada următoare, conform studiului realizat de o echipă de cercetare de la MedLife. Cercetătorii atrag atenția mediului de afaceri, cu precădere marilor angajatori, dar și administrațiilor publice centrale și locale că trebuie să privească cu mare precauție relaxarea suplimentară a restricțiilor ce previn răspândirea COVID-19. Studiul a fost realizat cu resurse umane și operaționale locale și a implicat secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale țării, atât de la pacienți asimptomatici, cât și simptomatici. Au fost secvențiate 53 de probe provenite din 7 orașe: București, Galați, Slatina, Suceava, Cluj, Focșani și Tulcea, informează hotnews.ro.

Cercetătorii de la MedLife susțin că, în urmă cu două săptămâni, când în România se înregistrau zilnic sub 200 de infectări cu coronavirus, au luat legătura cu Ministerul Sănătății și Direcția pentru Sănătate Publică (DSP) pentru a semnala iminenta creștere a numărului de îmbolnăviri. Pe ce se baza avertismentul lor? Pe distribuția testelor pozitive, care le-a arătat că, în România, avem de-a face cu o răspândire comunitară a virusului. „Pe lotul nostru de studiu s-a observat că, în fiecare focar, diversitatea genetică a virusurilor este relativ mică, fiind detectate diferențe notabile mai degrabă între focare, ceea ce înseamnă că în fiecare focar au fost puțini oameni care au adus virusul din afara țării, transmiterea virusului fiind în mare parte intracomunitară”, a spus biologul Dumitru Jardan, membru în echipa de cercetare MedLife, citat de hotnews.ro. MedLife a derulat în luna aprilie un prim studiu, cu privire la imunizarea naturală a populației, în urma căruia s-a constatat că sub 2% dintre români au dobândit în mod natural imunitate pentru virusul SARS-CoV-2.

Se pot reinfecta cei care au făcut deja boala? Cercetătorii de la MedLife au studiat și mutațiile genei S (mutațiile care ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală). Ei susțin că mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați. „Gena S este cea mai importantă genă pentru infecțiozitatea virusului întrucât codifică o proteină ce se leagă direct de receptorul de pe suprafața celulelor umane, aceasta fiind deseori ținta unui răspuns imun antiviral. Mutațiile identificate de echipa noastră la nivelul genei S nu susțin teoria legată de faptul că virusul ar fi capabil de reinfecție. În viitor însă situația s-ar putea modifica. Cercetătorii la nivel mondial studiază îndeaproape modificările care apar la nivelul acestei gene pentru a identifica din timp dacă virusul a suferit această mutație, aceasta fiind cea care ar putea duce la o reinfecție” a mai spus biologul Dumitru Jardan, conform hotnews.ro.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked