Cazul Caracal și alegerile prezidențiale. Cum va influența bătălia:

Dispariția fetelor de la Caracal arată falimentul statului român într-un domeniu fundamental: siguranța cetățenilor. Dincolo de instituții, statul e întruchipat de președinte și de premier, cei doi rivali politici pregătindu-se pentru confruntarea de la alegerile prezidențiale. În ce măsură vor deconta Iohannis și Dăncilă eșecul intervenției de urgență din Olt? Vor taxa românii partidele tradiționale în favoarea politicianului de tip nou, antisistem? Pot apărea surprize în cursa pentru Cotroceni? Devreme.ro analizează, cu ajutorul specialiștilor, impactul tragediei de la Caracal asupra alegerilor prezidențiale.

Drama din Olt se intersectează cu clasa politică din două direcții. Pe de o parte, șefii instituțiilor care ar fi trebuit să o salveze pe adolescenta Alexandra au fost  numiți cu ordin de la partid. Mulți au demisionat. Prea târziu. Pe de altă parte, apropierea alegerilor prezidențiale poate transforma tragedia în trambulină sau ghilotină electorală, după caz. Președintele Klaus Iohannis, aspirant pentru al doilea mandat, a acuzat că Guvernul PSD este „vinovatul moral“ al dispariției celor două fete. În replică, premierul Viorica Dăncilă, validată de PSD pentru cursa prezidențială, a dat vina pe șeful STS, numit de președintele Iohannis. Pentru Dan Barna, candidatul USR-PLUS pentru Cotroceni, vinovați sunt și Dăncilă, și Iohannis, ca reprezentanți ai sistemului politic în ansamblu. Cine e mai convingător? „Și Iohannis, și Dăncilă vor fi afectați politic. Deocamată au ieșit prost amândoi. Lumea așteaptă de la președinte să acționeze, ori el nu a prea făcut nimic concret. Sigur, nici nu putea face mare lucru ca președinte, dar opinia publică așteaptă fapte în astfel de situații“, susține sociologul Mircea Kivu.

Cât despre Viroica Dăncilă, sociologul spune: „Demiterile și demisiile de până acum sunt mai degrabă nocive. În momentul în care ai o anchetă în desfășurare despre modul în care instituțiile statului au acționat, trebuie să stabilești vinovații. Ori, prin demisii, vinovați au scăpat de pedeapsă. E o formă de mușamalizare directă a anchetelor interne din instituții. Din anunțul demisie lipsește acel «pentru că». «Am demisonat pentru că». Însă diverși șefi doar au ieșit și au spus că demisioneză, dar fără să explice motivul. Ba dimpotrivă, susțin că sunt nevinovați“.

Pe fondul disputei dintre Iohannis și Dăncilă, cresc șansele lui Dan Barna de a ajunge președinte? „Dincolo de efectul emoțional al crimei de la Caracal, care va trece până la alegeri, în această țară există oameni care aleargă după partide care n-au mai fost la putere. Așa au apărut Nicușor Dan și USR, care au adus un orizont de speranță pe care Dan Barna și Alianța USR-PLUS ar putea să-l joace bine, mai ales că actualii lideri politici din România, mă refer atât la preșdinte, cât și la premier, nu arată respect și empatie față de cetățeni, ci doar limbaj de lemn“, susține sociologul Alfred Bulai.

„Încetați, dracului, cu propaganda!“

Mircea Kivu extinde paleta celor care ar putea beneficia politic.  „Mi-e teamă că tragedia va ajuta un personaj de tip Vadim Tudor. În general, din situațiii de genul acestea, din care se hrănește neîncrederea în stat și în autorități, apar persoanje mesianice, dubioase“, a spus Mircea Kivu. Întrebat, concret, cine ar putea fi personajul messianic, sociologul a răspuns: „Un exemlpu: Alexandru Cumpănașu, care, ca unchi al fetei, e parte a dramei, dar poate beneficia politic. El e doar un exemplu, dar mai pot apărea și altele până la alegeri“.  „Nu voi candida la nicio funcție, stați linistiți! Și mai încetați, dracului, cu propaganda pe subiectul acesta!“, a comentat Alexandru Cumpănașu la TVR, întrebat dacă ia în calcul o candidatură.

„E dramatic, dar nu vor fi efecte pe termen lung“

Premierul Viorica Dăncilă s-a plâns în Comitetul Executiv al PSD că partidul a lăsat-o să se descurce singură cu tragedia, potrivit surselor citate de Adevărul. Liderul PSD i-a averizat pe colegii de partid că ar putea pierde guvernarea dacă nu vor susține măsurile Executivului. Pe fondul tensiunilor sociale, se poate repeta, în săptămânile următoare, episodul Colectiv, care a dus la căderea Guvernului Ponta?  „La Colectiv, a plecat un Guvern pentru că așa a vrut domnul Ponta. Altfel, n-ar fi picat. Atunci a fost un fenomen colectiv, care s-a produs în București, un oraș mai sensibil, nu a fost un caz particular, cum e acum la Caracal“, susține Alfred Bulai La un an de la Colectiv, PSD a câștigat alegerile paralmentare cu un scor istoric. „Evenimentele de tipul Colectiv sau Caracal ajută discursul de dreapta , are promovează un stat minimal, mai multa responsabilitate și mai multa libertate pentru cetățeni. Orice s-ar spune, aceste evenimente demonstrează în mod clar un eșec al statului și al instituțiilor. În tot acest timp, românilor li s-a spus să cedeze statului drepturi, libertăți, taxe și impozite mari, iar în schimbul acestora statul se angajează să le protejeze viața, libertatea si demnitatea umană. Și nu a reușit“, susține consultantul politic George Rîpă.

Socilogul Alfred Bulai concluzionează: „E dramatic ce s-a întâmplat la Caracal, dar nu cred că va avea efecte pe termen chiar atât de lung asupra populației. Ca fenomen social, după ce se eliberează o presiune imensă pe diverși actori politici, se produce o saturație. Amintiți-vă de epsidoul cu copilul pălmuit de Traian Băsescu în urmă cu 10 ani. La început, oamenii au spus «Inadmisibil!». Apoi, după ce l-au văzut până la saturație, mulți au ajuns să spună: «Sigur o fi făcut copilul ceva». șa va fi și acum“.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked