De ce a crescut numărul de cazuri de COVID-19 în România. Explicațiile lui Raed Arafat:

sursa foto: gov.ro

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat vineri seară, la Digi24, că din cauza celor care contestă epidemia de COVID-19 și spun că este o biată gripă, foarte mulți români nu mai respectă măsurile de prevenție și au devenit neglijenți. Arafat a spus și că schimbarea legislației în timpul epidemiei este o problemă, pe care nu a văzut-o în alte țări. Șeful DSU crede că, din aceste motive, autoritățile au pierdut încrederea unei părți importante din populație. România înregistrează în ultimele zile o creștere îngrijorătoare a numărului de cazurilor noi de infectare cu coronavirus. Vineri, 26 iunie, au fost raportate 411 noi îmbolnăviri de COVID-19, un bilanț asemănător cu cel din starea de urgență. Joi, cu o zi înainte, au fost 460 de cazuri noi, cel mai mare număr din ultimele două luni.

De ce și-a pierdut încredere o parte a populației. Raed Arafat a explicat la Digi24 că mulți oameni și-au pierdut încrederea în autorități atunci când i-au auzit pe unii medici zicând că epidemia e o biată gripă și când alții au început să combată orice cifră referitoare la COVID-19. Din această cauză, o parte a populației nu mai respectă măsurile de prevenție, a spus șeful DSU. „Nu că s-au relaxat prea mult, o parte au devenit neglijenți, pentru că vedem că nu se respectă reguli de bază. Relaxăm, dar compensăm cu măsurile de distanțare, cu portul măștii, cu dezinfecția și spălatul mâinilor. În secunda în care oamenii nu mai respectă acest lucru avem o problemă”, a completat Arafat.

Întrebat de jurnalistul de la Digi24 dacă pierderea încrederii nu se datorează și unor mesaje contradictorii transmise de autorități, Raed Arafat a răspuns că schimbarea sau corectarea legislației în timpul pandemiei este o problemă pe care nu a văzut-o în alte țări. „Poate sunt țări cu tradiții vechi care au legislații vechi și care au trecut prin dezastre mari ca să-și aranjeze legislația lor. Majoritatea țărilor cred că nu au legislația perfectă. Nu cred că cineva are legislație perfectă”, a spus șeful DSU, precizând că în Bulgaria toate deciziile sunt luate printr-un ordin de ministru. „Când umbli la anumite chestii care vor afecta libertatea, toată lumea chestionează, pune întrebări și este normal. Aici vorbim de măsuri temporare, de scurtă durată, dar care sunt pentru combaterea unui risc. La acest moment poate că sunt multe lucruri de corectat, dar poate că trebuia un pic să mai așteptăm, să trecem de faza în care lucrurile pot să se agraveze, să trecem de faza în care creăm nesiguranță printre oamenii de rând, să stăm împreună să discutăm, dar fără să creăm situațiile în care ne aflăm”, a subliniat Raed Arafat.

Întâmplarea de la benzinărie. Șeful DSU a spus la Digi24 că multă lume nu mai respectă măsurile de prevenție și că autoritățile au primit foarte multe poze de la terase sau din alte locuri, în care oamenii stau și șase la masă, unul lângă celălalt, fără mască. Arafat a povestit și a văzut el personal într-o benzinărie din București. „Am intrat într-o benzinărie să cumpăr ceva de acolo, târziu noaptea. Doamnele de la benzinărie aveau mască. Au intrat patru tineri…nici mască, nici nimic. Eu m-am uitat, doamnele nu au spus nimic, tinerii au plecat și am întrebat doamnele. N-am vrut să intervin pentru că putea să iasă scandal, îți trebuia cineva cu autoritate de control ca să le spună ceva, cineva de la poliție sau patronul magazinului. Am întrebat doamnele: de ce nu le spuneți nimic? Răspunsul a fost: am încercat să spunem să nu intre fără mască și rezultatul a fost că unii au plecat fără să plătească, alții s-au certat cu noi și ne-au înjurat. Asta este problema. Oamenii nu înțeleg, tinerii cred că este o glumă”, a povestit Raed Arafat.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked