De ce au deschis grecii doar un punct de trecere a frontierei cu mașina pentru turiști: nu au destule aparate de scanare!

sursa foto: David Mark, pixabay

După ce au dat declarații peste declarații despre cât de important este turismul pentru economia lor și după ce au anunțat în repetate rânduri cât sunt de pregăite să-i primească pe turiștii străini, autoritățile elene nu i-au întâmpinat deloc cu brațele deschise pe cei care au pornit să-și facă vacanța în Grecia cu mașina. Sute de mașini cu turiști, dintre care foarte multe din România, au format cozi interminabile la singurul punct de trecere a frontierei prin care este permisă intrarea în Grecia. Problema a fost sesizată și de Ministerul de Externe de la București (MAE), care a luat legătura cu autoritățile elene. Astfel, s-a luat decizia ca să existe un flux de intrare separat pentru cetățenii din UE. Cât despre deschiderea unor noi puncte de frontieră pentru turiști, nici vorbă deocamdată. Motivul: grecii nu au destule aparate pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în țară! MAE susține că după 48 de ore în care s-au format cozi kilometrice de mașini, traficul s-a mai fluidizat. Într-un interviu pentru Digi24, ministrul grec al Turismului îi avertizează pe turiști: contează cifrele epidemiei din țara din care veniți!

MAE spune că monitorizează situația. Potrivit Ministerului facerilor Externe al României (MAE), vineri, 3 iulie, circulația mașinilor prin singurul punct de trecere a frontierei greco-bulgare se desfășura fără aglomerări. „În conformitate cu informațiile oficiale comunicate de autoritățile elene, în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turiști este Kulata-Promachonas. Potrivit acelorasi surse, punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situații speciale/călătorii esențiale și transporturi cu regim special/prioritar. De asemenea, autoritățile elene au menționat că limitarea accesului turiștilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia”, se precizează într-un comunicat al MAE. Ministerul susține că reprezentanții misiunilor diplomatice ale României la Atena și Sofia, cât și cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autoritățile elene. Consulul Ambasadei României la Sofia și un consul din cadrul oficiului consular de la Salonic se află la punctul de frontieră pentru a se asigura că cetățenii români primesc asistență consulară, dacă este cazul. Din informațiile primite din partea acestora, de la fața locului, circulația era fluidă, fără aglomerări, a informat MAE vineri după-amiază.

Trebuie completat un formular electronic. MAE reamintește că în data de 1 iulie a fost emisă o atenționare de călătorie, prin care cetățenii români au fost informați asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum și asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (poate fi completat AICI), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența electronică a celor care călătoresc în această țară. După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră, este important ca cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră. Informații detaliate privind condițiile de intrare și ședere în Grecia cât și detalii referitoare la procedurile de testare pentru infecția cu COVID-19 sunt disponibile pe site-ul https://travel.gov.gr.

Contează numărul de îmbolnăviri din țara de unde vin turiștii! Haris Theoharis, ministrul Turismului din Grecia a acordat un interviu în exclusivitate pentru Digi24, în care a vorbit despre problema deschiderii unui singur punct de frontieră pentru turiștii care merg în vacanță cu mașina. „Deocamdată, Promachonas e principalul punct de tranzit pentru turiști. E o chestiune operațională, vrem să ne asigurăm că totul merge bine la scară mică și că situația este sub control. Apoi vom redeschide și alte puncte pe măsură ce vom avea certitudinea că procedurile se vor desfășura fără probleme”, a spus ministrul Theoharis. Acesta a explicat că în decizia de a testa anumiți turiști pentru infecția cu noul coronavirus vor conta foarte mult cifrele epidemiei din țara din care aceștia provin. „Nu e vorba despre oamenii în sine, ci de datele epidemiologice dintr-o anumită arie geografică, acelea le luăm„în considerare. Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo”, a precizat Haris Theoharis.

Ministrul grec al Turismului a explicat la Digi24 și ce se întâmplă cu turiștii care sunt testați anti-COVID la intrarea în Grecia. „Nu spunem că oamenii trebuie să se izoleze. Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. (…) După ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Până la urmă e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva”, a declarat Theoharis. Acesta a precizat și ce se întâmplă cu o familie în cazul în care un membru al ei este testat pozitiv la infecția cu coronavirus. „Persoana intră în carantină, familia nu e nevoită să facă acest lucru, dacă nu are COVID. Desigur, dacă vor să stea împreună, nu îi împiedică nimic. (…) Dacă locuiesc în aceeași încăpere vor fi testați toți. Există și posibilitatea să fi fost toți testați inițial, iar rezultatele vin simultan și nu e obligatoriu să fie testați din nou”, a subliniat ministrul grec.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked