De ce DSP București răspunde greu la telefon în plină epidemie. Explicațiile lui Raed Arafat:

sursa foto: gov.ro

Foarte mulți bucureșteni s-au plâns în ultima perioadă că Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu le-a răspuns la telefon atunci când au apelat fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2. Jurnaliștii de la Digi24 au făcut vineri seara un experiment, chiar în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat: s-au pus în poziția unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și au sunat la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când să le răspundă cineva. Ce explicație au dat cei de la DSP București și cum a comentat situația Raed Arafat.

Experimentul ziariștilor de la DIGI24. Primul lucru pe care l-au făcut jurnaliștii a fost să caute pe internet un număr de telefon de la DSP București. În momentul apelului, a răspuns un robot care a început să enumere mai multe numere de telefon. Apoi, au fost cel puțin șase-șapte încercări de apel, în direct, la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot în urma unor apeluri prelungite rămase fără răspuns: „clientul apelat nu răspunde”. Când, spre final, jurnaliștii erau pe punctul de a renunța la experiment, surpriză! Un medic de gardă de la DSP București a răspuns la telefon. Acesta a explicat că în acel moment erau trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, pentru că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul. „Pot să crească numărul (personalului). E un oraș mare. Poate că, într-adevăr, trebuie schimbat modul, nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele, trebuie să fie un număr care să meargă la mai multe apeluri”, a reacționat Raed Arafat.

Explicațiile DSP București. Directorul medical adjunct al DSP București, Florentina Iacobi, a explicat la Digi24 de ce este atât de greu să vorbești cu cineva de la această instituție. Iacobi a spus că DSP se confruntă cu o situație dificilă: patru medici epidemiologi și-au dat demisia săptămâna aceasta (n.r. 27 iulie – 2 august) din cauza volumului prea mare de muncă. „În acest moment, noi avem o linie de gardă cu trei persoane, medici și asistenți, care răspund la toate apelurile telefonice în ordinea în care ordinea în care acestea se preiau. În același timp, în fiecare gardă se fac derogări, se fac internări ale pacienților, se utilizează toate resursele noastre pentru a găsi locuri de internare în spital. Sunt foarte mulți oameni care apelează numerele de telefon ale DSP-ului. După ora 16.30, când se termină programul obișnuit și se intră pe linie de gardă, se răspunde la numerele de telefon de pe call-center, nu și la numerele de telefon care sunt ale sectoarelor. Nu avem suficienți oameni care să răspundă în continuare și la aceste numere de telefon”, a explicat Florentina Iacobi. Aceasta a confirmat că a primit ordinul pentru detașarea a 90 de medici „școlariști” din Administrația Spitalelor din Municipiul București și a 13 medici epidemiologi. Toți acești medici vor începe să lucreze la DSP București de luni, 3 august. Întrebată când a cerut ajutor, când și-a dat seama DSP că nu mai poate face față, Iacobi a precizat că s-a întâmplat săptămâna aceasta, când și-au dat demisia patru medici epidemiologi, din cauza volumului foarte mare de muncă. 

Cum a comentat situația Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urganță (DSU), Raed Arafat, a asistat la tot experimentul jurnaliștilor de la Digi24. Acesta a precizat, la început, în ce situații ar trebui să sune oamenii la DSP. „Se sună la DSP dacă ai o problemă: ești contact, de exemplu, al unui bolnav covid sau ți-a venit și ție testul pozitiv și vrei să te interesezi ce ai de făcut sau ești în carantină și ai întrebări. Totul, în cazul în care ești asimptomatic. Dacă însă ai simptome, nu te simți bine, ai o urgență, nu poți să respiri, atunci se sună la 112”, a explicat Raed Arafat.

După ce a asistat la încercările jurnaliștilor de a da de cineva de la DSP București, șeful DSU a explicat cum ar trebui, teoretic, să funcționeze această instituție. „Noi, în ultimele trei zile, am detașat sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal. Acest personal a fost dat pentru următoarele motive: să stea să răspundă la telefon și să sprijine anchetele epidemiologice. Ordinele au fost semnate, de acum DSP-ul trebuie să organizeze utilizarea acestui personal. Au primit nenumărate instrucțiuni, în videoconferințe, de la Ministerul Sănătății. Și atunci, în mod normal, ar trebui să se răspundă la telefon, să dea informațiile, să gestioneze situația. Ce se așteaptă de la DSP? Ancheta epidemiologică, anumite analize și decizii privind cazurile din județele lor, analiza pe zonele care sunt focar, măsurile care se recomandă acolo, inclusiv carantinarea localităților”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a amintit și de eterna problemă românească: pierdem timp prețios cu probleme neesențiale. „Noi suntem deja de patru-cinci luni în pandemie, lăsând la o parte toate disfuncționalitățile și toate problemele care au fost, că de fiecare dată când vrei să te aprofundezi, iarăși îți vine altă problemă să o rezolvi, paralelă cu ce trebuie să faci. Eu asta trebuie să o zic: adică s-a pierdut foarte mult timp pe care alte țări l-au folosit în pregătire mai departe; noi l-am pierdut să răspundem la unii și la alții o mie de chestii. Dar e normal, să zicem, așa e la noi. Dar noi, pe baza experienței cumulate, trebuie să ne pregătim mai bine, pentru că va veni poate o perioadă mai grea în toamnă, când o să ai și gripă, o să ai și COVID, o să ai și alte probleme, poate o să avem din nou cazuri infectate, poate din nou ne crește numărul cazurilor, dacă acum vom reuși să-l scădem”, a punctat Raed Arafat.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked