De ce este periculos să ne adunăm în biserici. Cum se transmite coronavirusul prin aer:

sursa foto: falco, pixabay

Interzicerea slujbelor religioase în interiorul bisericilor din cauza epidemiei de COVID-19 este o măsură care încă naște polemici aprinse. Mai ales că, peste foarte puțin timp, pe 12 și pe 19 aprilie, mai întâi catolicii, apoi ortodocșii vor sărbătorii Paștele, cea mai mare sărbătoare creștină. Atât în zilele de dinainte, dar mai ales în noaptea de Înviere, milioane de credincioși erau obișnuiți, conform tradiției, să meragă la biserici. Anul acesta, din cauza pericolului infectării cu coronavirus, nu mai este posibil. Un celebru medic sud-coreean, profesorul Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul, a explicat pentru canalul de youtube Asian Boss de ce este periculos ca oamenii să se adune în spații închise în lăcașele de cult.

Ce măsuri au luat autoritățile? Autoritățile din toată lumea au interzis accesul în biserici și participarea la slujbe, iar măsurile au fost sprijinite atât de Papa Francisc, cât și de mai mulți lideri ai Bisericilor Ortodoxe. În România, ordonanța militară 2 a interzis slujbele cu participarea credincioșilor în interiorul bisericilor, exceptând botezurile, nunțile și înormântările, când este permis accesul unui număr de maximum 8 persoane. Cu toate acestea, au existat preoți care i-au chemat pe credincioși să vină în biserici, fiind nevoie ca Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române să dea o comunicat prin care să întărească decizia autorităților.

Cum se transmite coronavirusul prin aer? Transmiterea în aer este cea mai periculoasă pentru spațiile închise cum sunt lăcașele de cult. Mai ales când în spațiul respectiv se adună mulți oameni. Profesorul Kim Woo-Jiu a explicat că transmiterea în aer se face prin aerosoli. „Recent, mii de persoane dintr-o sectă religioasă numită Shincheonji s-au infectat în Coreea de Sud. Biserica era la etajul 10 al unei clădiri, într-un spaţiu închis. Ferestrele erau închise pentru că era iarnă. Imaginaţi-vă câteva sute de oameni, adunaţi la un metru sau doi distanţă unul de altul, rugându-se sau cântând ore în şir. Dacă acolo se află o persoană infectată, gândiţi-vă câte picături produce. Cu toţii scuipăm, chiar şi când vorbim normal, dar cineva care cântă sau ţipă va produce mai multe picături (…) Când oamenii strigă sau ţipă, nu toate picăturile ajung jos, nu aterizează la o distanţă de un metru sau doi, pentru că pot fi curenţi care să bată şi din lateral. Picătura poate parcurge o distanţă mai mare, iar pe drum poate, efectiv, să se usuce. Picăturile se micşorează la mai puţin de 5 microni şi se transformă în aerosoli. Pentru că sunt mai uşori, aceştia plutesc mai mult în aer şi pot parcurge mai mult de 2 metri. Astfel că se poate infecta chiar şi o persoană care stă la mai mult de 2 metri distanţă. De aceea, adunările în spaţii închise din biserici, din birourile de call center şi orice altă zonă aglomerată închisă, în care oamenii vorbesc tare sau mănâncă, sunt riscante. Dar afară, de exemplu, pe cărările din parc, care sunt spaţii deschise, transmiterea pe această cale este improbabilă”, a explicat medicul sud-coreean.

Cine este Kim Woo-Jiu? Coreea de Sud este una dintre țările care se luptă eficient cu epidemia de COVID-19. Iar unul dintre experții cei mai respectați ai acestei țări este medicul Kim Woo-Jiu, de la Spitalul Universitar Guro din Seul.  Profesorul Kim Woo-Jiu lucrează în domeniul bolilor infecțioase din 1990 și în decurs de 30 de ani a tratat cazuri de tuberculoză, SIDA, rujeolă, s-a confruntat cu epidemiile de SARS în 2003 și gripă porcină în 2009, dar și cu Ebola, în 2014, apoi MERS în 2015. El spune că actuala pandemie de Covid-19 ridică cele mai mari provocări.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked