De ce mulți români nu mai respectă măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. Explicațiile psihologului:

Autoritățile din România au acționat „de nota 9” în perioada stării de urgență, potrivit profilului psiho-cultural al românilor, comunicările dese, oficiale, precum și scoaterea armatei și poliției pe străzi ajutând la o conformare a oamenilor la situația în care s-au regăsit brusc, a explicat psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, pentru hotnews.ro. În schimb, trecerea de la starea de urgență la starea de alertă s-a făcut într-o manieră de amator și, în consecință, am avut parte de o „explozie comportamentală”. Neîncrederea oamenilor unii în ceilalți, neîncrederea în instituții, alfabetizarea stiințifică scăzută și analfabetismul funcțional au făcut ca totul să alunece pe terenul teoriilor conspirației care prind în societate, a spus psihologul. Astfel s-a ajuns în situația actuală, când foarte mulți români nu mai respectă măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.

De ce înfloresc în România teoriile conspirației. Psihologul Daniel David a explicat pentru hotnews.ro cum s-a ajuns ca, deși avem o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări, o parte a oamenilor să nege existența coronavirusului și să nu mai creadă în comunicarea oficială. „Cred că sunt mai multe cauze și etape. Pe de o parte, avem un nivel de neîncredere interpersonală, unii în ceilalți, și o neîncredere mare în instituții. Iar automat încrederea în comunicarea pe care o fac instituțiile este pusă sub semnul întrebării. A doua cauză este nivelul de alfabetizare științifică foarte scăzut. În 2010, când am scris Psihologia poporului român, a fost un studiu care arăta că 42% dintre români considerau că soarele se învârtește în jurul pământului și alte lucruri aberante. Pe lângă aceasta, să ne amintim că acum avem 42% dintre tineri care au o anumită formă de analfabetism funcțional, iar asta nu s-a întâmplat din acest an. Și atunci, combinând aceste trei lucruri nu trebuie să ne mire că teoriile conspirației înfloresc în România. Ele există în orice țară, dar apare întrebarea cât de influente sunt? În România, sunt foarte influente, și din cauza acestor trei factori”, a precizat Daniel David.

Unde au greșit autoritățile. Rectorul UBB a explicat și de ce s-a ajuns în situația ca, astăzi, foarte mulți români să nu mai respecte regulile de prevenție. „Când s-a instituit starea de urgență, autoritățile au acționat foarte bine, potrivit profilului nostru psiho-cultural. Le-aș da nota 9 pentru acea perioadă. Au acționat ferm, decisiv, cu Poliția și Armata pe străzi. Fiindcă într-o structură în care ai oameni care nu sunt scoși din casă, care au probleme de disciplină și cred în teoria conspirației, ai nevoie de aceste mijloace coercitive la nivel social. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă s-a făcut într-o manieră de amator și asta a însemnat un pericol foarte mare”, a spus rectorul Daniel David pentru hotnews.ro. Acesta a precizat că atunci când oamenii se confruntă cu o pandemie sunt trei tipuri de reacții:
1 – vechea rutină este înlocuită cu o altă rutină, prin care unii oameni s-au adaptat la pandemie. 2 – vechea rutină nu este înlocuită de o nouă rutină, ci este supusă unui fenomen pe care psihologii îl numesc supresie, fără a dezvolta în mod natural o altă rutină de viață. 3 – nu se respectă deloc regulile și se supun doar amenzilor. „Aceste trei categorii sunt în toate țările, dar în România ultimele două tipuri, suprimarea și nerespectarea regulilor, sunt mai bine reprezentate decât în alte țări. În cele trei zilei dintre trecerea de la starea de urgență la cea de alertă au explodat vechile rutine”, a explicat David.

Care sunt soluțiile în acest moment. Daniel David consideră că singura cale care ne rămâne este să controlăm această explozie comportamentală. „Cred că trebuie să ne întoarcem la un control mult mai explicit și ferm în privința regulilor, purtarea măștii, respectarea distanței fizice sau măsurarea temperaturii la intrarea în magazin. Trebuie să fie cineva care să verifice respectarea acestor reguli, la fel ca în perioada stării de urgență. Noi avem reguli, dar nimeni nu le verifică. (…) Autoritățile trebuie să își ia rolul în serios, pentru că pandemia se află printre noi”, a subliniat psihologul. De asemenea, David susține că oamenii de știință, medicii, experții ar trebui să iasă mai mult și să le explice oamenilor situația, chiar dacă nu le va fi ușor, pentru că din celelalte zone vor veni atacuri și înjurături. „Oamenii de știință, experții, nu au curajul și poate nici motivația de a ieși în spațiul public și de a le aduce explicații oamenilor, pentru că spațiul public este unul foarte critic. Iar atunci nu sunt dispuși să își asume critici și înjurături pentru a apăra un punct de vedere care lor li se pare evident. Da, experții ar fi trebuit să aibă o prezență mult mai mare”, a declarat psihologul Daniel David pentru hotnews.ro.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked