De ce unii dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 fac forme ușoare ale bolii sau sunt asimptomatici:

Există oameni imunizați împotriva COVID-19 fără să fi intrat vreodată în contact cu noul coronavirus! O imunitate încă puțin studiată, bazată pe altceva decât pe anticorpi, ar putea să frâneze epidemia, speră medici și cercetători de la mai multe spitale prestigioase din lume, relatează agenția France Presse, preluată de hotnews.ro. Acest lucru ar putea să explice și faptul că anumite persoane afectate de COVID-19 nu au simptome sau au foarte puține, în timp ce altele se îmbolnăvesc grav.

Teoria se bazează, pe de o parte, pe o imunitate încrucișată, adică imunitatea împotriva noului coronavirus dobândită prin infectarea în trecut cu alți viruși din aceeași familie, cum sunt cei care provoacă guturaiuri obișnuite. Pe de altă parte, specaliștii vorbesc despre rolul pe care îl au limfocitele T (un tip de globule albe) în dobândirea imunității față de SARS-CoV-2. „Oricare ar fi mecanismele, este foarte probabil să existe mulți oameni imunizați fără ca acest lucru să fie detectat serologic”, respectiv prin testele de anticorpi, spune Yonathan Freund, profesor în medicină de urgență la spitalul parizian Pitié-Salpêtrière. Este concluzia la care au ajuns și cercetători din Germania. „Principalul nostru rezultat este că cel puțin o treime dintre adulții care nu au intrat niciodată în contact cu SARS-CoV-2 (virusul responsabil pentru Covid-19) posedă limfocitele T capabile să reacționeze la acest virus. Ele provin foarte probabil de la infectări anterioare cu alte coronavirusuri”, explică specialistul german în imunologie Andreas Thiel, de la spitalul Charité, din Berlin, unul dintre cele mai mari spitale universitare din Europa, afiliat la Universitatea Humboldt și la Universitatea Liberă din Berlin. Studii efectuate de o echipă din Singapore, publicate în 15 iulie de Nature, au ajuns la aceeași concluzie.

De ce unii dintre cei infectați cu SARS-CoV-2 sunt asiptomatici. Independent de cercetările colegilor europeni și specialiștii americani au tras aceleași concluzii. Un studiu publicat marți, 4 august, în revista Science suține că la anumite persoane, care nu au fost însă niciodată expuse la SARS-CoV-2, se regăsesc limfocite T, ce reacționează la noul coronavirus și la alți patru viruși responsabili de un simplu guturai. „Acest lucru ar putea ajuta la explicarea faptului că anumite persoane afectate de COVID-19 nu au decât puține simptome, în timp ce alții se îmbolnăvesc grav”, spune unul dintre autori, Daniela Weiskopf, de la institutul de imunologie La Jolla din California. Studiul aprofundează alte lucrări publicate la jumătatea lunii mai de aceeași echipă în revista Cell. Ele arată prezența limfocitelor T capabile să reacționeze la SARS-CoV-2 la 40 până la 60% dintre persoanele care nu au fost expuse însă niciodată la acest virus.

Poți fi imunizat fără să ai anticorpi? Sunt și alte studii care arată importanța limfocitelor T în răspunsul imunitar împotriva Covid-19, în condițiile în care până acum atenția era concentrată pe anticorpi. La începutul lunii iulie, cercetătorii de la spitalului suedez Karolinska au ajuns la concluzia că bolnavii de COVID-19 asimptomatici sau cu puține simptome ar putea dezvolta o imunitate legată de limfocitele T, chiar dacă testul de anticorpi este negativ. Mai multe cercetări au arătat că la pacienții afectați de COVID-19 rata de anticorpi ar putea să scadă rapid, în doar câteva săptămâni. „Aceasta ar putea indica două lucruri: unul, care ar fi catastrofal, este că imunitatea pentru COVID nu durează. Dar nu cred că acesta este răspunsul. Din 18 milioane de cazuri, nu am auzit niciodată de cel mai mic caz dovedit de recidivă. (…) Altul este că am putea avea oameni imunizați care nu sunt detectați prin testele serologice”, a explicat profesorul Yonathan Freund, de la spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris. Consecința? Rata de imunitate a populației, bazată pe detectarea anticorpilor (sau „seroprevalența”), ar putea fi subestimată în întreaga lume. „Studiile de seroprevalență arată o cifră de până la 15-20% persoane imunizate în regiunile foarte afectate. Dar ar putea fi mult mai mult și anumite regiuni ar putea să fi atins un prag de imunitate suficient pentru a nu mai ajunge la catastrofe”, speră profesorul Freund.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked