Dimineața Devreme: coronavirusul în Europa din decembrie, decesele din România și creșterea pensiilor

sursa foto: pixabay

Coronavirusul există în Europa încă din luna decembrie, au descoperit medicii francezi. Secretarul de stat Horațiu Moldovan explică de ce avem un număr mare de decese din cauza COVID-19 în România. Cum va decurge o vizită la cabinetul stomatologic începând cu 15 mai. Câți bani s-au strâns la un teledon internațional pentru găsirea unui vaccin împotriva coronavirusului și câți a donat România. Prim-ministrul Ludovic Orban promite încă o dată că pensiile vor crește, dar evită să spună cu cât. Un expert din echipa lui Trump îl contrazice pe președinte și spune că noul coronavirus nu a fost creat în laborator. Serviciul de comunicare video al Google va fi disponibil gratuit. Acestea sunt știrile dimineții de marți, 5 mai.

Coronavirusul a apărut în Europa în decembrie! Un pacient diagnosticat cu pneumonie pe 27 decembrie, în apropiere de Paris, avea de fapt infecție cu coronavirus, a declarat medicul acestuia, relatează BBC News, citat de hotnews.ro. Doctorul Yves Cohen a declarat presei franceze că o mostră prelevată de la pacient la acea dată a fost testată recent, iar rezultatele s-au dovedit a fi pozitive pentru coronavirus. Pacientul, un bărbat de 50 de ani care s-a recuperat complet de atunci, nu are nici cea mai vagă idee de unde ar fi putut lua virusul, în condițiile în care nu a călătorit în niciuna din zonele care la acea dată erau afectate de infecție, respectiv în China. Yves Cohen, care este șeful direcției urgențe la spitalele Avicenne și Jean-Verdier din apropiere de Paris, a mai spus pentru postul francez BFMTV că a revizuit recent dosarele celor internați cu simptome de gripă în perioada decembrie-ianuarie. În total, a prelevat probe nazale de la 14 pacienți, iar dintre acestea un test a fost pozitiv. Pentru a se asigura că nu a fost vorba despre o greșeală, probele pacientului au mai fost testate de încă două ori, rezultatul fiind același-pozitiv pentru Covid-19.

De ce avem multe decese din cauza COVID-19 în România. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, dă de înțeles că bilanțul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu acuratețe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidități, diagnosticate și cu infecție cu SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus, scrie digi24.ro. „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de COVID, ia și COVID. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe. Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza COVID”, a declarat dr. Horațiu Moldovan la Antena 3. 

Cum vom merge la dentist din 15 mai. Una dintre măsurile de relaxare anunțate luni de președintele Klaus Iohannis se referă la redeschiderea cabinetelor stomatologice. Norina Forna, vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, a explicat la Digi24 în ce condiții vor funcționa aceste cabinete și cât de sigure vor fi ele atât pentru pacienți, cât și pentru medici, informează digi24.ro. Astfel, pacienții vor fi mai întâi triați și chestionați în legătură cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute. În prealabil, pacienții vor trebui să-și facă o programare, iar la programare trebuie avut grijă să se realizeze și o distanțare orară a consultațiilor. Obligatoriu, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura. Sălile de așteptare și circuitul individual al pacientului trebuie bine gestionate. Nu se va mai pune problema prezenței mai multor persoane: o singură persoană, fără însoțitor, cu excepția cazurilor în care este vorba despre un minor sau o persoană cu dizabilități. Medicul stomatolog va trebui să aibă echipament adecvat tipului de pacient pe care îl tratează. „Noi vom ierarhiza atât pacienții, cât și patologia pe care o au, lăsând la sfârșit pacienții cu manopere care produc aerosoli. Vom pregăti sala între pacienți, lăsând un spațiu de două ore”, a exemplificat Norina Forna. Sala va trebui decontaminată între manopere. Medicul va trebui să aibă un echipament protector: viziera, ochelarii, capelina, botoșeii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul este COVID pozitiv. La fel și halatul impermeabil.

Câți bani a donat România pentru găsirea unui vaccin anti-COVID-19. România va contribui cu 200.000 de euro la efortul global de descoperire și dezvoltare a unui vaccin, a unor teste şi tratamente împotriva noului coronavirus. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Nelu Tătaru, într-un mesaj transmis în limba engleză în cadrul unei videoconferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri, găzduite de Comisia Europeană, dar de la care SUA au lipsit, notează digi24.ro. Inițiativa a fost lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de alte instituții din domeniu. Teledonul a fost deschis statelor, organizaţiilor, filantropilor, dar şi celebrităţilor din lumea întreagă. Conferinţa donatorilor organizată online de Comisia Europeană a permis strângerea a 7,4 miliarde de euro, a anunţat preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen. „Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent”, a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vedeta muzicii pop Madonna a anunţat o contribuţie de 1 milion de dolari. Comisia Europeană a dat lovitura de începere a acestui „maraton online” prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro. Franţa şi Germania au anunțat și ele contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro. Italia a promis 140 de milioane de euro, Spania – 125 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari. Se adaugă o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud. Totuşi, notează agenția germană de presă DPA, nu se ştie pentru moment câte dintre aceste angajamente de finanţare reprezintă fonduri noi.

Ludovic Orban promite că vor crește pensiile. Guvernul va creşte „cu siguranţă” pensiile, decizia urmând să fie luată în funcţie de raportul privind starea economiei şi starea bugetului după primele şase luni ale anului şi de prognoze, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban, citat de hotnews.ro. „După cum bine ştiţi, în conformitate cu Pactul de Stabilitate, care e transpus prin Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, după primele şase luni ale fiecărui an Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte un raport privitor la starea economiei şi starea bugetului. În funcţie de acest raport şi în funcţie de prognozele care vor fi realizate, vom lua deciziile care se impun. Cu siguranţă, vom creşte pensiile”, a declarat Ludovic Orban. Întrebat dacă va fi respectată acea creştere cu 40%, din luna septembrie, sau se discută varianta unei creşteri mai mici, Orban a evitat să răspundă concret: „Vom lua toate deciziile în funcţie de evoluţia economiei şi de resursele bugetare pe care le avem la dispoziţie şi mai ales în funcţie de prognozele care se vor face, pentru că obiectivul nostru este să creştem pensiile, dar să le creştem astfel încât să le putem plăti pe toată perioada în care este necesar să plătim pensiile”.

Expert din echipa Trump: coronavirusul nu a fost creat în laborator. La numai o zi după ce secretarul de stat al SUA Mike Pompeo declara că există „dovezi imense” potrivit cărora coronavirusul provine dintr-un laborator din China, unul dintre cei mai cunoscuți experți americani și membru cheie al comisiei speciale a Administrației prezidențiale, Anthony Fauci, a infirmat acest lucru, scrie hotnews.ro. Într-un interviu pentru National Geographic, expertul în boli infecțioase și membru al echipei de gestionare a crizei coronavirusului de la Casa Albă a spus că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că acest virus a fost fabricat de om sau a ajuns să fie răspândit ca urmare a unui accident produs într-un laborator din Wuhan. „Dacă privești evoluția virusului la lilieci și ce se întâmplă, (dovezile științifice) înclină foarte, foarte mult spre concluzia că acesta nu putea fi manipulat artificial sau deliberat… Tot ce ține de evoluția în timp a virusului indică faptul că acesta a evoluat în natură”, a declarat expertul în interviul citat. Bazându-se pe probe științifice, Fauci nu susține nici teoria alternativă potrivit căreia cineva a găsit virusul în natură, l-a adus în laborator și de aici a scăpat din cauza unui accident, mai notează National Geographic. Teoria a fost evocată atât de președintele Donald Trump, cât și de secretarul de stat Mike Pompeo.

Serviciul video al Google disponibil gratuit. Serviciul de comunicare video al celor de la Google, care până nu cu mult timp în urmă era disponibil doar contra cost, va putea fi accesat în curând, din Gmail, de toţi utilizatorii, informează news.ro. O parte dintre utilizatori au început deja să remarce că au în bara laterală un shortcut pentru Meet şi iniţializarea comunicărilor video prin intermediul acestuia. Pe parcursul următoarelor săptămâni, Meet va face parte din toate conturile de Gmail. Meet era iniţial oferta contra cost a celor de Google, în ceea ce priveşte comunicarea video, fiind disponibil doar pentru business şi educaţie. De săptămâna trecută, Meet este disponibil tuturor celor care au un cont Google. Acesta facilitează comunicarea video a până la 100 de participanţi. Deocamdată nu există o limită de timp, însă, după 30 septembrie, utilizarea gratuită a serviciului va veni cu o limită de 60 de minute.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked