Dimineața Devreme: restricții încălcate din nou, intră în vigoare amenzile, sechele pentru cei cu COVID.

sursa foto: pixabay

După petrecerea din Parcul Herăstrău de sâmbătă, 16 mai, o mulțime de tineri s-au adunat duminică în Piața Constituției din București, încălcând toate regulile de prevenție împotriva epidemiei de COVID-19 stabilite de autorități. Legea votată de Parlament, care prevede amenzi pentru nerespectarea restricțiilor pe timpul stării de alertă, intră în vigoare de astăzi. Un restaurant din Parcul Herăstrău a fost amendat de inspectorii sanitar-veterinari pentru că vindea mici, în pofida regulilor stabilite pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban după terminarea stării de alertă. Un medic român avertizează: pacienții cu COVID-19, care s-au aflat în stare gravă, rămân cu sechele. Bill Gates este ținta favorită a adepților teoriei conspirației. Acestea sunt știrile dimineții de luni, 18 mai.

Restricții încălcate și în Piața Constituției. „Marele picnic” care părea să se fi încins sâmbătă seara în parcul Herăstrău s-a transformat duminică seara într-o „,mare șuetă” în Piața Constituției, care, în jurul orei 22:00, era plină de tineri ce stăteau de vorbă, uneori în grupuri destul de mari, unii aducându-și chiar și scaune pliante pentru a nu obosi în picioare, scrie digi24.ro. Mulți dintre ei au venit cu mașinile, pe care le-au parcat, socializând lângă ele. Totul, sub privirile polițiștilor și jandarmilor, care au preferat doar să le explice care sunt regulile, fără a-i sancționa, asta deși premierul declarase ceva mai devreme că o puteau face în totală legalitate. Piața Constituției din București a fost primul loc care s-a aglomerat în prima oră a stării de alertă, adică în noaptea de joi spre vineri. Parcarea era plină de mașini la ora 1:00, când încetase starea de urgență și deplasările nu mai erau limitate. Piața este cunoscută drept loc de adunare al celor care au mașini puternice și se știe că acolo s-au ținut în trecut curse ilegale, uneori soldate cu accidente. Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de protejare a sănătății publice prevăzute în legea stării de alertă sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei, amenzi de care sunt pasibili, teoretic, cei care se adună în grupuri mai mari de trei persoane.

Legea privind starea de alertă intră în vigoare de azi. Legea adoptată de Parlament privind starea de alertă în România impusă de pandemia de coronavirus intră în vigoare azi. Odată cu aceasta se pot aplica și amenzi celor care nu respectă restricțiile impuse. Reamintim că România a intrat în stare de alertă de vineri, însă fără posibilitatea de a sancționa nerespectarea regulilor, deoarece legea votată în Parlament devine aplicabilă din 18 mai, scrie hotnews.ro. În week-end mai multe persoane au încălcat regulile de destanțare, însă în condițiile unui vid legislativ, nu au putut fi amendate. Legea prevede și posibilitatea de deschidere a teraselor, însă premierul Ludovic Orban spune că acestea vor fi menținute închise. Actul normativ adoptat de Parlament stabileşte şi faptele care constituie contravenţie şi amenzile pentru fiecare caz. Amenzile sunt cuprinse între 500 de lei şi 15.000 de lei, cu posibilitatea să fie plătite la jumătate în termen de 15 zile.

Restaurant din Herăstrău amendat cu 5000 de lei. Un restaurant din Parcul Herăstrău vindea duminică mici și alte produse din carne preparate la grătar, în pofida stării de alertă, care ține închise localurile. Inspectorii sanitari-veterinari au suspendat activitatea restaurantului şi au amendat unitatea cu 5.000 de lei, informează hotnews.ro. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, duminică, între orele 16.00-22.00, inspectorii DSVSA Bucureşti au mers în control la 26 de unităţi de alimentație publică din Parcul Herăstrău, pentru a verifica dacă acestea se supun restricțiilor și țin unitățile închise.
Dintre cele 26 de localuri verificate, 20 erau închise, iar 6 funcționau. Este vorba despre 3 restaurante care livrau la domiciliu preparate şi semipreparate, un magazin alimentar care vindea băuturi răcoritoare şi produse alimentare ambalate, o rulotă care vindea îngheţată ambalată şi un restaurant care la ora controlului vindea mici şi alte produse din carne, preparate la grătar. Această unitate a fost amendată cu 5.000 de lei, iar activitatea i-a fost suspendată. Reprezentanții ANSVSA spun că la cele 3 restaurante s-a verificat modul în care se preparau, ambalau şi se livrau produsele şi s-a dispus interzicerea comercializării prin sistemul „take -away”, deoarece nu erau asigurate condiţiile de funcţionare pentru acest sistem.

Liderul PSD anunță o vară fierbinte. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, duminică seară, că a discutat cu liderul Pro România, Victor Ponta, precum şi cu cel al ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, ca Parlamentul să nu intre în vacanţă, urmând să lucreze în sesiuni extraordinare atât în iulie, cât şi în august, notează agerpres.ro. El a precizat, de asemenea, că PSD doreşte să depună o moţiune de cenzură, dar nu în perioada stării de alertă. „Anul acesta, am vorbit cu colegii mei şi cu colegii din celelalte partide, şi cu Victor Ponta şi cu Călin Popescu-Tăriceanu, să nu intrăm în vacanţă parlamentară, sa avem sesiuni extraordinare atât în iulie, cât şi în august. Nu cred că e oportun să depunem o moţiune de cenzură pe perioada stării de alertă”, a spus Ciolacu la România TV. „PSD nu are singur voturile necesare să răstoarne guvernul. Cu o alianţă, şi cu ALDE şi cu Pro România (…) se poate depune o moţiune de cenzură. Categoric că vrem să depunem o moţiune de cenzură, asta e şi rostul Opoziţiei. Eu nu sunt adeptul depunerii moţiunilor de cenzură de dragul de a le depune”, a precizat Marcel Ciolacu. Liderul PSD a reafirmat opţiunea pentru un guvern de uniune naţională.

Pacienții cu COVID-19 în stare gravă rămân cu sechele. Pierderea musculară este de 40% în 20 de zile pentru un tânăr care ajunge pe ventilație din cauza infectării cu coronavirus, explică pe Facebook Cosmin Librimir, medic la Spitalul Județean de Urgență Reșița, preluat de hotnews.ro. Acesta a spus că mai sunt traume asociate la nivelul gurii sau corzilor vocale. Medicul a prezentat și câteva imagini cu persoane intubate și ventilate artificial. „Este o ventilație INVASIVĂ, sub anestezie generală, și constă în a sta de la 2 până la 3 săptămâni FĂRĂ A TE MIȘCA, de multe ori cu fața în jos”, a scris medicul. „NU POȚI SĂ VORBEȘTI SAU SĂ MĂNÂNCI, sau să faci ceva în mod natural. Disconfortul și durerea necesară necesită sedative și calmante. În timpul în care pacientul are nevoie de mașină să respire, se face în comă artificială sau indusă”, a precizat Cosmin Librimir. El a subliniat că pacienții care rezistă și scapă vor rămâne cu sechele. „Coronavirus nu e o simplă răceală”, a conchis medicul.

Bill Gates atacat de adepții teoriei conspirației. Bill Gates „a creat Covid-19″, dorește „depopularea Pământului”, „implantarea de microcipuri populației”: afirmații false ca acestea, împărtășite de milioane de ori, explodează literalmente pe internet, scrie La Libre Belgique, citată de Rador și preluată de hotnews.ro. Celebrul miliardar american a devenit ținta favorită a adepților teoriei conspirației, ale căror postări au beneficiat de o vizibilitate sporită în perioada pandemiei și circulă pe internet în diferite versiuni. Prezente în toată lumea și în multe limbi, aceste postări pot fi găsite pe Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp sau pe forumurile 4chan, Reddit etc. AFP a demontat deja peste o duzină de publicații virale în engleză, franceză, spaniolă, poloneză sau cehă. Cu citate și videoclipuri deviate, decontextualizate, fotomontaje, scurtături înșelătoare, aceste publicații îl acuză că dorește să ofere un vaccin otrăvit africanilor, că a paralizat sute de mii de copii, că deține OMS, că ne folosește creierul pentru a crea criptomonede sau chiar că este… satanist. Dacă multe astfel de postări circulau deja înainte de pandemia noului coronavirus, afirmațiile care îl vizează pe Bill Gates au un lucru în comun: îl acuză că vrea să profite de pandemie ca un „profitor de război”, că doreşte înrobirea lumii sau să se îmbogățească vânzand vaccinuri. „Orice teorie a conspirației trebuie să-și demaşte orchestratorul final”, spune cercetătoarea Kinga Polynczuk-Alenius, pe un blog al Universităţii din Helsinki. „Pentru că a criticat administrația Trump, pentru că este un magnat al tehnologiei devenit filantrop, un promotor fervent și finanțator al vaccinării, cofondatorul Microsoft este țapul ispășitor perfect pentru o criză, care este la intersecția tehnologiei și a științei medicale”, rezumă ea situaţia.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked