Dimineața Devreme: restricții încălcate, proteste în Europa, cutremur în Buzău, reguli pentru metrou.

sursa foto: pixabay

Imagini filmate sâmbătă seara în parcul Herăstrău din Bucureşti arată o aglomerație de tineri care au încălcat toate regulile de distanţare cerute de autorităţi în timpul stăriide alertă. Proteste ale celor care nu cred în pandemia de COVID-19 au avut loc în mai multe țări din Europa. Cutremur de magnitudine redusă în județul Buzău. Reguli stricte pentru circulația cu metroul în București. Focar de infecție cu coronavirus la Arctic Găești. Loteria Română a anunțat că agențiile loto rămân închise și că jocurile se vor online în curând. OMS a avertizat că dezinfecția străzilor este ineficientă în lupta cu virusul. Acestea sunt știrile dimineții de duminică, 17 mai.

Restricții încălcate masiv în parcul Herăstrău. Imagini filmate sâmbătă seara în parcul Herăstrău din Bucureşti, după lăsarea serii, arată o aglomerație de tineri, pentru care regulile de distanţare cerute de autorităţi nu există, scrie digi24.ro. În plus, zeci de oameni s-au înghesuit la cozi în fața unor terase care păreau deschise în sistem „take to go”, adică o tejghea care doar servește clienții, iar aceștia teroretic nu rămân acolo pentru a consuma ce au cumpărat. Puțini au purtat măști și n-au ezitat să se îmbrățișeze. Mai mult, unele imagini au surprins oameni stând chiar pe scaune, la masă, ceea ce a dat naștere unor suspiciuni că unele terase s-au deschis ilegal. Pe rețelele sociale au circulat imagini de pe o alee din parc, unde un DJ a mixat muzică și sute de oameni s-au strâns să danseze. La scurt timp după ce imaginile cu aglomerația de noapte din parcul Herăstrău au devenit publice, autoritățile au intervenit și i-au convins pe oameni să plece acasă, astfel că în jurul orei 23:30 nu mai era nimeni în parc. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, consideră că vina aparține exclusiv proprietarilor de terase din zonă, pe care i-a numit „șpăgari” și „jupâni”, care au influență asupra autorităților pentru că de-a lungul anilor „au dat să mănânce o masă unor procurori sau polițiști”. Aurelian Bădulescu a promis că de duminică dimineață o să instituie controale și o să retragă toate autorizațiile.

Proteste față de restricții în mai multe țări din Europa. În Polonia, o manifestaţie antiguvernamentală din capitala Varşovia, unde manifestanţii au denunţat „încălcarea drepturilor şi libertăţilor civice” a fost oprită de poliție, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Proteste similare au avut loc și în Germania, Elveția, Marea Britanie, dar și România. La Varșovia, un important dispozitiv de poliţie a recurs la gaze lacrimogene împotriva celor câteva sute de protestatari şi a operat arestări. Şi în Germania, mii de oameni au manifestat sâmbătă împotriva restricţiilor impuse pentru a limita pandemia, în multe cazuri cu mult mai mulţi participanţi decât era aprobat, notează DPA. La Munchen, au vrut să ia parte la manifestaţie mult peste cei 1.000 de participanţi aprobaţi de municipalitate, dar poliţia nu le-a permis intrarea în zona prevăzută pentru protest. Proteste similare au avut loc şi la Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund şi Essen. Proteste împotriva restricţiilor anticoronavirus s-au desfăşurat sâmbătă şi în Elveţia, unde adunările de peste 5 persoane sunt interzise. Forţele de ordine au blocat accesul în Piaţa federală din Berna, în apropiere de care se află sediul guvernului şi parlamentului elveţian, în timp ce manifestanţii s-au apropiat de piaţă purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”. Poliţia din Londra a operat sâmbătă arestări pentru încălcarea deliberată a regulilor de distanţare socială în cadrul unui protest împotriva restricţiilor, în primul weekend după ce premierul Boris Johnson a anunţat o uşoară relaxare a lockdown-ului în Anglia, a relatat Reuters. Un număr de 19 persoane au fost reţinute şi alte 10 amendate în Hyde Park, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei metropolitane.

Cutremur în Buzău. Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, preluat de digi24.ro. Seismul s-a produs la ora 03:51 la adâncimea de 137 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov, Ploiești, București, Pitești, Bacău, Brăila, Galați.

Reguli pentru circulația cu metroul. Purtarea măștii va fi obligatorie pentru accesul în stațiile de metrou, pe durata șederii în stațiile de metrou și pe toată durata călătoriei, se arată într-un ordin comun al Ministerului Transporturilor și Ministerului Sănătății, publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, scrie hotnews.ro. Prevederi din ordin pentru călătoria cu metroul: vor fi expuse afișe de tip ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul; se vor amplasa stickere de avertizare pentru distanțare socială, la cabinele de acces metrou; pe magistralele 1+3, un număr de 32 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 6 minute, iar pe distanța comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, se va asigura un interval minim de 2-3 minute; pe magistrala 2, un număr de 21 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 3 minute; pe magistrala 4, un număr de 4 trenuri vor circula în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 11 minute, până la punerea în funcțiune a sistemului de siguranță a traficului pe distanța Parc Bazilescu – Străuleşti; se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru transportul pasagerilor, atât pentru transportul în picioare cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa minimă între pasageri; atât spațiile publice, cât şi suprafeţele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul se igienizează prin utilizarea de soluții biocide pentru dezinfectat suprafeţe.

Focar de infecție la Arctic Găești. Producătorul de electrocasnice Arctic a anunţat, sâmbătă, că închide temporar fabrica de la Găeşti, după confirmarea a 66 de cazuri de COVID-19 în rândul angajaţilor. Testarea, iniţiată de compania Arctic, s-a făcut după primul caz raportat pe data de 7 mai. „Arctic a luat decizia de a închide fabrica, cu efect imediat”, se arată într-un comunicat de presă, potrivit agerpres.ro. Toţi angajaţii fabricii din Găeşti vor intra în şomaj tehnic pe toată perioada în care liniile de producţie rămân închise, iar diferenţa până la salariul net corespunzător fiecărei poziţii va fi acoperită de angajator. Liniile de lăzi frigorifice vor reîncepe producţia pe data de 2 iunie, iar liniile de frigidere pe data de 25 mai, între timp fabrica urmând să treacă printr-un program intens de dezinfecţie. Arctic mai anunţă că toţi cei confirmaţi pozitiv sunt asimptomatici şi sunt spitalizaţi, starea lor fiind monitorizată de autorităţile medicale locale. Angajaţii care au intrat în contact cu persoanele afectate au fost informaţi şi sunt în prezent în autoizolare, pentru a reduce răspândirea virusului.

Agențiile loto rămân închise, jocurile se vor muta online. Compania Națională Loteria Română a anunțat sâmbătă seara, într-un comunicat, că în curând jocurile loto vor fi disponibile și într-o variantă online, notează digi24.ro. Starea de alertă care a intrat în vigoare de la 15 mai prevede că activitățile de jocuri de noroc organizate în spații închise sunt interzise, prin urmare, agențiile loto rămân în continuare închise până la noi dispoziții ale autorităților, precizează Loteria Română. „Urmare a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-COV-2 publicată în Monitorul Oficial nr. 395/15.05.2020, activitățile de jocuri de noroc organizate în spații închise sunt interzise, prin urmare agențiile loto rămân închise până la o nouă decizie a autorităților. Așa cum am anunțat în data de 06.04.2020, printr-un comunicat de presă care poate fi consultat și pe site-ul companiei www.loto.ro, C.N. „Loteria Română” S.A. colaborează cu Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru implementarea în cel mai scurt timp, etapizat, a jocurilor loto online. Acest proiect se află într-un stadiu avansat, urmând să lansăm în curând această modalitate de participare la joc”, se spune în comunicatul Loteriei Române.

Avertisment OMS: dezinfecția străzilor e ineficientă! Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar, a avertizat sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmit agențiile DPA şi AFP, preluate de agerpres.ro. „Pulverizarea (de soluții dezinfectante) în spaţiile exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni, pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS. „Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, precizează OMS, referindu-se la tunelurile dezinfectante apărute în unele țări.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked