Dimineața Devreme: vești despre vaccinul anti-COVID, probleme pentru cei vindecați, salariul susținut de stat.

sursa foto: pixabay

Organizația Mondială a Sănătății spune că un vaccin anti-COVID-19 nu poate apărea mai devreme de finalul anului viitor. La Timișoara a demarat o anchetă după ce șeful Institutului Oncogen și-a administrat singur un vaccin creat chiar de el împotriva coronavirusului. Șeful cancelariei prim-ministrului Orban a anunțat ce procent va acoperi statul din salariul celor care au fost în șomaj tehnic și se întorc la muncă. Cei care au suferit de forme grave de COVID-19 și s-au vindecat pot avea probleme când revin la serviciu. Autorităţile din judeţul Brăila au refuzat să primească la Spitalul Județean mai multe persoane infectate cu coronavirus de la spitalul din Adjud, judeţul Vrancea. Acestea sunt știrile dimineții de sâmbătă, 9 mai.

OMS: vaccin anti-COVID abia la finalul lui 2021. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spulberă speranțele celor care credeau că vom scăpa relativ curând de coronavirus. Cel mai probabil vom avea un vaccin anti-COVID abia la finalul anului viitor, spune Dale Fisher, oficial al organizației, citat de digi24.ro. „Cred că sfârșitul anului viitor este un termen de așteptare foarte rezonabil”, a declarat Fisher, care este președintele rețelei de alertă și răspunsuri globale OMS, în timpul unui interviu acordat CNBC. Până la pregătirea unui vaccin, fiecare persoană trebuie să înțeleagă rolul pe care trebuie să-l joace în sănătatea publică, a spus Fisher. Declarația sa vine în contextul în care în Statele Unite și Marea Britanie se desfășoară studii clinice pentru testarea unui vaccin. Este, însă, doar începutul, fiindcă mai e mult până la producerea sa efectivă. Suntem abia în prima fază a procesului și mai sunt alte două etape, care vor determina dacă vaccinul reprezintă vreun pericol. Abia după aceea vine producerea sa în masă și distribuirea în toată lumea, ceea ce necesită, de asemenea, o perioadă îndelungată. Fisher a respins afirmațiile lui Donald Trump care a spus că este de părere că un vaccin va fi disponibil până la sfârșitul anului.

Anchetă la Timișoara: un cercetător și-a administrat un vaccin creat chiar de el. Conducerea Spitalului Judeţean Timişoara va face o anchetă internă după ce un cercetător al Institutului de cercetare Oncogen, care se află în subordinea unităţii medicale, a anunţat că a creat un „vaccin” împotriva COVID-19, pe care şi l-a şi administrat, informează news.ro. Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, a declarat că instituţia pe care o conduce va face o anchetă, alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, faţă de cercetătorul Virgil Păunescu, şeful Institutului Oncogen, care a anunţat public că ar fi creat un „vaccin” împotriva COVID- 19 şi că şi l-a şi administrat. „Demarăm mâine (sâmbătă – n.r.) o anchetă internă cu privire la cele declarate de domnul profesor Virgil Păunescu. Ancheta nu are scopul de a-l discredita pe acesta, dimpotrivă. Vom verifica cele spuse de domnul profesor si proiectul derulat având în vedere contextul epidemiologic actual şi considerăm că anumite abordări trebuie făcute riguros”, a declarat Raul Pătraşcu. Potrivit sursei citate, în România, doar Institutul Cantacuzino din Capitală ar putea dezvolta un posibil vaccin, acesta având grad de biosecuritate 4, faţă de Institutul Oncogen care are doar grad de biosecuritate 2. „Vom verifica ce şi-a administrat domnul profesor Păunescu pentru că este un prototip experimental şi nu un vaccin. Acesta nu poate fi administrat altcuiva. (…) Pentru un cercetător nu pedeapsa administrativă ar fi cea care ar conta, ci pierderea credibilităţii experimentale. Tot progresul ar fi declarat nul. Acesta ar fi cel mai mare insucces”, a precizat Raul Pătraşcu. Directorul Institutului Oncogen din Timişoara, medicul Virgil Păunescu, a anunţat pe o pagină de socializare că a dezvoltat un prototip de vaccin împotriva COVID-19 pe care şi l-a şi administrat. „Am decis să-mi administrez eu primul vaccinul dezvoltat la Oncogen, să fiu eu primul voluntar. Ca urmare, pe data de 14 aprilie m-am vaccinat cu prima doză, iar în data de 28 aprilie mi-am administrat a doua doză de vaccin”, a anunţat Păunescu, care se plânge de lipsa finanţării pentru cercetarea sa.

Cum va susține statul salariile celor care revin la muncă. Guvernul ia în calcul ca statul să susțină 35-45% din salariile angajaţilor care îşi reiau activitatea de la 15 mai. Anunţul a fost făcut de şeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, în direct la Digi24. „Aceste măsuri (n.r.plata de către stat a indemnizației de șomaj tehnic) vor fi înlocuite cu măsuri active. Una este transformarea șomajului tehnic într-o formă de sprijin din partea statului a celor care se întorc la muncă, posibilitatea de sprijin a costurilor salariale cuprinse între 35 – 45 %. Suntem în evaluare cu aceste măsuri din punct de vedere a impactului și a resurselor bugetare necesare pentru adoptarea lor”, a spus Dancă, citat de digi24.ro.

Problemele celor care s-au vindecat de forme grave ale COVID-19. Dacă pentru majoritatea celor vindecați de COVID-19 una din îngrijorările majore va fi să aibă un loc de muncă la care să se întoarcă după repornirea economiei, pentru cei care au dezvoltat forme grave ale bolii reintegrarea se poate lovi de provocări specifice, potrivit Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OHSA), citată de hotnews.ro.
Principalele probleme cu care se pot confrunta la locul de muncă persoanele care au avut nevoie de îngrijire la terapie intensivă sunt: 1. Slăbiciune musculară. Cu cât o persoană a stat mai mult la ATI, cu atât această problemă este mai gravă. Capacitatea musculară redusă se manifestă și prin tulburări respiratorii, de exemplu. 2. Probleme de memorie și de concentrare. Aceste tulburări se manifestă adesea abia după un timp. După ce o persoană își reia activitatea, ele nu sunt întotdeauna recunoscute. Simptomele vizibile la locul de muncă sunt problemele de memorie și de concentrare, dificultățile în efectuarea sarcinilor la un nivel satisfăcător și capacitatea deficitară de soluționare a problemelor. 3. Perioadă îndelungată necesară pentru reluarea activităților profesionale. Datele arată că un sfert până la o treime dintre cei care au fost internați la ATI pot dezvolta probleme, indiferent de vârstă. Aproximativ jumătate din pacienți au nevoie de un an pentru a-și relua activitatea și este posibil ca până la o treime să nu revină niciodată la lucru.

Brăila a refuzat pacienți cu COVID-19 din Vrancea. Autorităţile din judeţul Brăila au refuzat să primească la Spitalul Județean 20 de persoane infectate cu coronavirus de la spitalul din Adjud, judeţul Vrancea. În cele din urmă, pacienții au ajuns la Spitalul din Focșani, printr-o decizie a Prefecturii din Vrancea, relatează Mediafax, citată de hotnews.ro. Discuţiile au apărut în urma unei dispoziţii a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei din cadrul MAI, din data de 8 mai. Conform documentului, 20 de pacienţi infectaţi cu coronavirus urmau să fie transferaţi de la Spitalul Municipal Adjud la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Imediat, autorităţile brăilene au luat atitudine, anunţând că refuză transferul de pacienţi. Primarul oraşului Brăila a cerut ca pacienţii să fie mutaţi la Focşani. „A venit un document dimineaţă despre pacienţi de la Adjud. Am întrebat de ce să-i aducă la Brăila. Este mai aproape pentru ei la Focşani. Dacă ei au spaţii în spital la Focşani, de ce să vină la Brăila? Este deranjant pentru pacienţi, pentru familiile lor”, a spus pentru Mediafax primarul oraşului Brăila, Marian Dragomir. După protestul autorităților din Brăila, reprezentanţii Prefecturii Vrancea au decis să nu-i mai mute pe pacienţi. Brăila este în topul judeţelor cu cele mai puţine cazuri de îmbolnăvire de Covid-19.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked