Dimineata devreme

Metodele prin care sunt influențate din exterior alegerile din România. Precizările unui expert SRI:

Au existat amestecuri externe în campaniile electorale din România, a declarat directorul Centrului Cyberint din SRI, Anton Rog, invitat la Interviurile Live digi24.ro. Expertul a enumerat și modurile în care acționează factorii externi pentru a influența rezultatele alegerilor și a spus că SRI a dejucat cea mai mare parte dintre tentative. Anton Rog a precizat că scopul principal al atacurilor din exterior este pierderea încrederii în instituțiile democratice și că există și vectori de imagine din România implicați în aceste atacuri. „În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…)…

Misterul vaccinului rusesc anti-COVID. Ce a declarat Virgil Păunescu, cel care lucrează la vaccinul românesc:

Vladimir Putin a anunțat, marți, 11 august, că Ministerul Sănătății din Rusia a aprobat folosirea primului vaccin pentru COVID-19 din lume, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, la mai puțin de două luni de la începutul testelor pe oameni. Putin a afirmat că, până acum, 20 de țări au solicitat livrarea a mai mult de un miliard de doze. Managerul Institului OncoGen din Timișoara, Virgil Păunescu, cel care, împreună cu Institutul Cantacuzino lucrează la vaccinul românesc anti-COVID, a declarat la Digi24 că nu poate judeca vaccinul anunțat de Putin, pentru că rușii nu au oferit niciun fel de date. Cercetătorul…

Ce români au prioritate la testarea pentru COVID-19. Cine este considerat „caz suspect”:

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a actualizat definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus și recomandă testarea cu prioritate a 13 categorii de persoane. Printre acestea se numără persoanele care prezintă simptomele COVID-19, persoanele simptomatice care s-au aflat în contact direct cu bolnavi confirmați, bătrânii și personalul de îngrijire din cămine, gravidele asimptomatice care se află în carantină/izolare la domiciliu sau au fost în contact direct cu un caz confirmat. De asemenea, INSP a precizat ce înseamnă „caz suspect” de infectare cu SARS-CoV-2, ce înseamnă „caz confirmat”, ce înseamnă „contact direct” și ce înseamnă „deces din cauza COVID-19”….

De ce DSP București răspunde greu la telefon în plină epidemie. Explicațiile lui Raed Arafat:

Foarte mulți bucureșteni s-au plâns în ultima perioadă că Direcția de Sănătate Publică (DSP) nu le-a răspuns la telefon atunci când au apelat fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2. Jurnaliștii de la Digi24 au făcut vineri seara un experiment, chiar în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat: s-au pus în poziția unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și au sunat la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când…

Câte paturi ATI pentru bolnavii de COVID-19 are, de fapt, România. Când nu vom mai putea face față:

Foarte mulți medici au vorbit în ultima perioadă despre pericolul ca, prin creșterea numărului de bolnavi de COVID-19 în stare gravă, secțiile de terapie intensivă (ATI) să nu mai facă față. O problemă este dată de numărul de paturi dotate cu ventilatoare mecanice, iar alta de numărul de medici și asistente specializați în ATI. Miercuri, 29 iulie, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut cât de cât lumină asupra situației în care ne aflăm. Acesta a precizat, la începutul ședinței de guvern, că România dispune de 840 de paturi complet utilate la terapie intensivă alocate pentru bolnavii de COVID-19. Miercuri, autoritățile…

Primarii au un rol esențial în lupta cu COVID-19. Explicațiile lui Alexandru Rafila:

Măsura carantinei locale trebuie explicată oamenilor de autoritățile locale, care trebuie să dea și propriul exemplu, a spus la Digi24 Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Declarația lui Rafila a venit la scurt timp după ce autoritățile locale dintr-o comună din Prahova au contestat în instanță caratinarea localității și au cerut despăgubiri de 500.000 de euro de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat. Medicul Alexandru Rafila a precizat că măsura carantinării unei localități mici și-a dovedit eficiența în cazul orașului Țăndărei, din județul Ialomița. Alexandru Rafila a explicat că instituirea carantinei…

Guvernul, cu spatele la zid: spune că nu poate dubla alocațiile. PSD a promis că îl mătură!

Guvernul Orban va majora alocațiile pentru copii cu un procent cuprins între 10% și 20%. Decizia ar urma să se ia în ședința Executivului de săptămâna acesta, au precizat surse politice pentru digi24.ro. Procentul este, însă, departe de ceea ce au cerut cei de la PSD, care au amenințat că vor da jos Guvernul fără să țină cont de starea de alertă. Pe 15 iulie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a amenințat că social-democrații vor depune moțiune de cenzură dacă Guvernul PNL nu dublează alocațiile pentru copii de la 1 august. Declarația lui Ciolacu venea imediat după ce Curtea Constituțională (CCR)…

Noi restricții pentru românii care intră în Austria. Ce trebuie să completeze cei aflați în tranzit:

Austria a anunțat că de luni, 27 iulie, aplică noi condiții pentru intrarea cetățenilor români pe teritoriul său, inclusiv în cazul tranzitului. Români care au ca destinație Austria vor trebui să prezinte rezultatele unui test molecular negativ pentru SARS-CoV-2 care să fi fost eliberat cu maximum 72 de ore înainte și nu cu maximum 96 de ore, cum era până acum. Dacă nu au acest test, cetățenii veniți din România vor fi obligați să intre în izolare și să suporte costurile cazării. Cei care doar tranzitează Austria trebuie să completeze o declarație de tranzit și să aibă asupra lor documente…

Școala se schimbă din toamnă. Câți elevi vor fi într-o clasă, cum vor sta în bănci și cum se vor lua pauzele:

Triaj epidemiologic la intrarea în școală, 15 elevi într-o clasă, băncile sau mesele la care vor fi aşezaţi aceştia vor fi la 1,5 metri una de cealaltă. Se va limita, cât este posibil, interacţiunea copiilor din clase diferite. Ei vor putea să iasă din clasă, dacă școala va găsi o soluţie de decalare a pauzelor. Cadrele didactice vor trebui să poarte obligatoriu mască, iar în privința copiilor se vor lua în discuție două variante: fie să poarte și ei permanent, fie poate doar în pauze. Așa ar trebui organizată activitatea din punct de vedere medical, a explicat la Digi24 Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială…